Με μία αιφνιδιαστική κίνηση την ώρα που ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης προανήγγειλε μειώσεις μόνο στις επικουρικές συντάξεις, διατηρώντας τις κύριες ως έχουν, ο Αλέξης Τσίπρας βάζει «μπλόκο» σε περικοπές και στις επικουρικές.

Το τελικό σχέδιο του Ασφαλιστικού βρίσκεται από το μεσημέρι της Τετάρτης στα χέρια του πρωθυπουργού, με τον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Κατρούγκαλο να περνά την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι. Ωστόσο το βράδυ της Τετάρτης το μήνυμα που εξέπεμπε το Μαξίμου ήταν εντελώς διαφορετικό από το κλίμα που είχε καλλιεργηθεί τις προηγούμενες ημέρες, αποκλείοντας μειώσεις τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει σαφή αναφορά στις κύριες συντάξεις, αφήνοντας ωστόσο εκτός κάδρου τις επικουρικές, γεγονός το οποίο ερμηνεύθηκε ως προαναγγελία μειώσεων. «Η κόκκινη γραμμή μας είναι ευκρινής και απαραβίαστη: Δεν έχουμε σκοπό και δεν θα προχωρήσουμε σε 12η συνεχή μείωση των κύριων συντάξεων», είχε τονίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Με αυτή τη μαξιμαλιστική διαπραγματευτική θέση η κυβέρνηση επιχειρεί να προστατεύσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των επικουρικών συντάξεων. Ενδεικτική είναι η φράση που αποδίδουν στον πρωθυπουργό συνεργάτες του, μετά την παρουσίαση του τελικού σχεδίου νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. «Πρέπει να διασωθούν και οι μικρές επικουρικές συντάξεις» φέρεται να τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Η τελική πρόταση για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που κατατέθηκε από τον Γιώργο Κατρούγκαλο βασίζεται στην κάλυψη του κενού στη χρηματοδότηση κατά 50% από αύξηση των εσόδων και κατά 50% από μειώσεις κατά κύριο λόγο σε επικουρικές, εφάπαξ και μερίσματα άνω των 170 ευρώ. Προβλέπεται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% και των ασφαλισμένων κατά 0,5%.

Η μείωση στις επικουρικές σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να φτάσει μέχρι και το 20% για τις υψηλότερες κλίμακες.

Την ίδια ώρα στελέχη του υπουργείου Εργασίας σημειώνουν πως καταβάλλονται προσπάθειες να αντικατασταθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος με κανόνα βιωσιμότητας, προκειμένου το εκάστοτε Ταμείο να μπορεί να αξιοποιήσει τα αποθεματικά του.

Πρόθεση της κυβέρνησης αναφορικά με την εινική σύνταξκη είναι να καταβάλλεται σε όλους τους ασφαλισμένους που έχουν 15 έτη ασφάλισης και να ανέρχεται σε 384 ευρώ. Από την πλευρά τους οι δανειστές επιμένουν στα 20 έτη ασφάλισης με εισοδηματικά κριτήρια για τη λήψη της βασικής σύνταξης.

Την ίδια ώρα οι δανειστές, με αιχμή του δόρατος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πιέζουν για περαιτέρω συρρίκνωση της ασφαλιστικής δαπάνης με τη νέα μεταρρύθμιση.

Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης θα βρίσκεται στα χέρια των πιστωτών την ερχόμενη Δευτέρα, με το κλιμάκιο των δανειστών να προσγειώνεται στην Αθήνα στις 8 Ιανουαρίου και να έχει με το «καλημέρα» τετ α τετ με τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει την κατάθεση προς ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού έως τις 15 Ιανουαρίου στη Βουλή ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να αρχίσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Την ίδια ώρα, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εκφράζουν τη σιγουριά τους πως η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών θα παραμείνει συμπαγής και θα ψηφίσει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αποδίδοντας τα όποια σενάρια για διαρροές σε «ευσεβείς πόθους όσων προωθούν τα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης». Για αυτό το λόγο και ο Αλέξης Τσίπρας συνέστησε σε όλα τα κυβερνητικά στελέχη να «παγώσουν» τα όποια «φλερτ» με την Ένωση Κεντρώων και το Βασίλη Λεβέντη, καθώς βλάπτουν την εικόνα της κυβέρνησης που εμφανίζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο να φοβάται διαρροές και να αναζητά στηρίγματα.

Πέραν αυτού, το βράδυ της Τετάρτης μπήκε μπροστά το «σπασμένο» παράλληλο πρόγραμμα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στην οποία συμπεριλαμβάνονται μέτρα με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα πως η κυβέρνηση προωθεί παράλληλα με το μνημόνιο και τη δική της ατζέντα με κοινωνικό πρόσημο για τους ασθενέστερους που πλήττονται από τις πολιτικές λιτότητας και να «ηρεμήσουν» τα πνεύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά το «πάγωμά» του από τους δανειστές λόγω της ανεπαρκούς κοστολόγησης.