Τα τρία βήματα, που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα, ώστε να καταστεί βασικός παίκτης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης -και όχι μόνο- περιγράφει ο ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής για διεθνή ενεργειακά θέματα του State Department, Έιμος Χόκσταϊν.

«Οι ρεαλιστικές ευκαιρίες για την Ελλάδα έχουν να κάνουν με το Νότιο Διάδρομο, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται οι αγωγοί TAP και IGB, και με το να γίνει πραγματικότητα η κατασκευή τερματικού σταθμού LNG κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία – πιθανότατα στην Αλεξανδρούπολη. Αυτές είναι οι ευκαιρίες από τις οποίες, κατά τη γνώμη μου, η Ελλάδα θα επωφεληθεί περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες», δηλώνει ο κ. Χόκσταϊν, με συνέντευξή του στη Real News.

Ποια θα είναι τα οφέλη, σύμφωνα με τον ίδιο;

Κατ’ αρχάς, το γεγονός από μόνο του της δυνατότητας της χώρας για υποδοχή και αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Τόσο μέσω εισαγωγής ενεργειακών πηγών, όσο και μέσω της δημιουργίας υποδομών, που θα δώσουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να γίνει αποδέκτης φυσικού αερίου από χώρες, όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Ρωσία, το Ισραήλ ή η Αίγυπτος, αλλά και LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπλέον, όλα αυτά θα οδηγήσουν αυτόματα στη δημιουργία θέσεων εργασίας, που τόσο πολύ έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.

Τρίτον, οι διαδικασίες αυτές προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες σε ελληνικές εταιρείες, που θα κληθούν να τις υποστηρίξουν.

Τέταρτον, η Ελλάδα θα καταστεί χώρα-κλειδί για μεταφορά ενέργειας στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, «από την ανατολική Μεσόγειο στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Κασπία Θάλασσα και στη Μέση Ανατολή».

Πέμπτον, η Ελλάδα καθίσταται ουσιαστικός συνεργάτης για την υπόλοιπη Ευρώπη, «καθώς θα είναι βασικός παρονομαστής της λύσης των ενεργειακών προβλημάτων της Γηραιάς Ηπείρου».

Ο σχεδιασμός της Ουάσινγκτον για την ευρύτερη περιοχή κινείται, σύμφωνα με τον κ. Χόκσταϊν, σε δύο άξονες. Ένα στο Βορρά και ένα στο Νότο:

Πρώτον, στη δημιουργία υποδομών, που θα κάνουν εφικτή την ενεργειακή διασύνδεση διαφορετικών περιοχών και έτσι θα διασφαλιστεί ότι καμία χώρα δεν θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο ή ως μέσο. «Με λίγα λόγια, η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ θα εξασφαλίσει τη μεταφορά αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία προς τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία μέσω της Ελλάδας. Γι’ αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό να προβούμε στην κατασκευή του IGB το συντομότερο δυνατόν».

Δεύτερον, η κατασκευή νέου τερματικού σταθμού LNG στην Ελλάδα θα επιτρέψει σε πηγές από το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μέση Ανατολή να περάσουν από την Ελλάδα. «Έτσι, η Ελλάδα θα επωφεληθεί από πιο ανταγωνιστικές πηγές και θα έχει πολύ καλύτερες ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης», σημειώνει ο κ. Χόκσταϊν.