Mεγάλη ανάσα για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας και την πραγματική οικονομία δίνει νέα απόφαση της Κομισιόν για περαιτέρω μείωση της εθνικής συμμετοχής, μόλις στο 5%, των συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων.
Οπως έγινε γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά των αρμόδιων γενικών της διευθύνσεων, ζητά η άνευ προηγουμένου αυτή ευνοϊκή ρύθμιση για τη χώρα μας να εγκριθεί τάχιστα, με «επείγουσα διαδικασία», από το Κολέγιο των Κοινοτικών Επιτρόπων και να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν.

Πρόσφατα η Κομισιόν είχε ήδη εγκρίνει τη μείωση από 21% σε 15% της εθνικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα.

Σύμφωνα με το κύριο θέμα του «Έθνους της Κυριακής», η νέα αυτή στήριξη της Επιτροπής έρχεται να συμπληρώσει το «ευρωσχέδιο Μάρσαλ», που προωθεί η ΕΕ για την ανακατανομή των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ με έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, καθώς και στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Στόχος του προγράμματος είναι η πλήρης αξιοποίηση των 15,5 δισ. ευρώ που καλείται να απορροφήσει η Ελλάδα από τα κοινοτικά ταμεία της περιόδου 2007-2013, με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής έχουν κατανεμηθεί μόλις τα 4,9 από το συνολικό ποσό των 20,4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην Ελλάδα. Προς αυτόν τον σκοπό η Κομισιόν δημιούργησε ειδική «Ομάδας Εργασίας» που θα παρέχει τεχνική βοήθεια στη χώρα μας.

Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, η ασφάλεια, η απονομή της δικαιοσύνης, η εξάλειψη των γραφειοκρατικών διαδικασιών και η διευκόλυνση και επιτάχυνση της διαδικασίας ίδρυσης εταιρειών αποτελούν τα βασικά αιτήματα της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών. Αυτά αποτελούν, σύμφωνα με στελέχη της Ομοσπονδίας, τα βασικά εμπόδια που πρέπει να αρθούν ώστε να γίνουν ελκυστικές οι επενδύσεις για τους Γερμανούς βιομηχάνους, ενώ προσδιόρισαν ως ελκυστικούς τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος τον τουρισμό, τις υποδομές και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.