Στην Αθήνα βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ο οποίος στις βαλίτσες του κουβαλά το μεγάλο αγκάθι των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ζητήματα που εμπίπτουν στη διακεκαυμένη ζώνη της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού και δευτερευόντως το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Είναι γνωστό ότι ο Ντομπρόβσκις είναι ο τοποτηρητής του ελληνικού προγράμματος, ο άνθρωπος των Γερμανών που ελέγχει όλα όσα γίνονται στην Ελλάδα.

Το παρελθόν του όμως δεν είναι γνωστό στους Έλληνες, αλλά σίγουρα είναι στους Λετονούς.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις είναι πολιτικός από τη Λετονία. Υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών της χώρας και διορίστηκε στην πρωθυπουργία μετά την παραίτηση του Ιβάρς Γκοντμάνις, το Φεβρουάριο του 2009.

Αν και ασχολείται με τα οικονομικά, οι βασικές σπουδές του είναι η φυσική. Αποφοίτησε από το Φυσικομαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Λετονίας. Στη συνέχεια βέβαια απέκτησε ΜΒΑ στα Οικονομικά για μηχανικούς από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Ρίγας. Το 1995 και Μάστερ στη Φυσική από το πανεπιστήμιο της Λετονίας το 1996.

Στις 26 Φεβρουαρίου του 2009 μετά την παραίτηση του Ιβάρς Γκοντμάνις διορίστηκε στην πρωθυπουργία από τον πρόεδρο Ζάτλερς.

H νέα πεντακομματική κυβέρνηση συνασπισμού επικυρώθηκε από το λετονικό κοινοβούλιο με 67 ψήφους υπέρ έναντι 21 κατά, στις 12 Μαρτίου του 2009, ενώ η κυβέρνηση του εφάρμοσε κατά γράμμα τη συνταγή λιτότητας και πήρε αυστηρά μέτρα με περικοπές σε μισθούς.

Βέβαια παρέλαβε μια χώρα σε κρίση. Μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το φθινόπωρο του 2008, η οικονομία της Λεοτνίας πάγωσε και έσκασε η φούσκα της αγοράς ακινήτων. Η μεγαλύτερη εγχώρια τράπεζα αντιμετώπισε προβλήματα και εξαγοράστηκε από την κυβέρνηση της Λετονίας. Αντιμέτωπη με το φάσμα της εξάντλησης των μετρητών, η Ρίγα κάλεσε το ΔΝΤ να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και τελικά υπέγραψε συμφωνία – μνημόνιο.

Τα δημόσια οικονομικά ανέκαμψαν, όμως οι Λετονοί εγκατέλειψαν μαζικά τη χώρα τους.

Η τότε κυβέρνηση του Βάλντις Ντομπρόφσκις είχε επιβάλει μία οικονομική θεραπεία-σοκ, προκειμένου η Λετονία να ξεπεράσει την κρίση και να προετοιμαστεί για την ένταξη στο ευρώ, αλλά και να μειώσει την οικονομική εξάρτησή της από τη γειτονική Ρωσία.

Ο τότε πρωθυπουργός και σημερινός αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντομπρόφσκις έχει δηλώσει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν ήταν συγκρίσιμη με την αντίστοιχη στη Λετονία.

Ωστόσο οι θυσίες ήταν τεράστιες: 330.000 άνθρωποι μετανάστευσαν στο εξωτερικό για δουλειά, τεράστιος αριθμός για μία χώρα δύο εκατομμυρίων.

Το 13% του πληθυσμού της Λετονίας μετανάστευσε μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, το 2008, ενώ σχεδόν 400 χωριά της Λετονίας έχουν εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους τους τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο η Λετονία κατάφερε να προσελκύσει ξένους επενδυτές, ενώ έδωσε ιδιαίτερο βάρος στις τεχνολογίες αιχμής. Σήμερα στη Λετονία η ταχύτητα σύνδεσης στο Ίντερνετ είναι από τις καλύτερες στον κόσμο.

Ταυτόχρονα έδωσε εισιτήριο για ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ σε όποιον αγόραζε ακίνητο στη χώρα. Έτσι προσέλκυσε Ρώσους αγοραστές.

Από το 2010 η λετονική κυβέρνηση χορηγεί άδεια διαμονής αορίστου χρόνου σε αλλοδαπούς που θα αγοράσουν εκεί ένα ακίνητο.

Η παραίτηση και οι 54 νεκροί

Ο ΝτομπρόΒσκις παραιτήθηκε το 2013, έπειτα από την τραγωδία με την κατάρρευση σούπερ μάρκετ στη Ρίγα και ένα χρόνο μετά, με προτίμηση των Γερμανών, τον Νοέμβριο του 2014 θα αναλάβει τη θέση ενός εκ των Αντιπροέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η χώρα του μπήκε στο ευρώ.

Ο Ντομπρόβσκις παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία στις 27 Νοεμβρίου 2013 έπειτα από την κατάρρευση της στέγης ενός σούπερ μάρκετ στη λετονική πρωτεύουσα, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά 54 άτομα. Με τον τρόπο αυτό, ο πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη για το συμβάν.

Το τραγικό περιστατικό χαρακτηρίστηκε ως η χειρότερη καταστροφή που έπληξε τη Λετονία από τότε που ανέκτησε την ανεξαρτησία της, το 1991.

Η οροφή κατέρρευσε, σε ώρα μεγάλης αιχμής, ενώ εκατοντάδες πελάτες έκαναν τα ψώνια τους στο κατάστημα που βρίσκεται στο προάστιο Ζόλιτουντ, στην περιφέρεια της Ρίγας.

Μεταξύ των νεκρών ήταν και πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε επάνω τους η υπόλοιπη στέγη ενώ αναζητούσαν επιζώντες στα ερείπια.

Το εμπορικό κέντρο είχε κατασκευαστεί το 2011 και μάλιστα είχε τιμηθεί και με βραβείο για την αρχιτεκτονική του.