Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, με την κυβέρνηση να διαμηνύει διά του αρμόδιου υπουργού, Γιώργου Σταθάκη, την ώρα που το κουαρτέτο των πιστωτών επιμένει να κλείσει το θέμα των κόκκινων δανείων αφήνοντας εκτός της διακεκαυμένης ζώνης ουσιαστικά μόλις το 30% των δανειοληπτών, με το 70% να απαιτούν να εξαιρεθεί από το καθεστώς προστασίας του νόμου Κατσέλη.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης συναντάται εκ νέου για τρίτη φορά τις τρεις τελευταίες ημέρες με τους εκπροσώπους των δανειστών, με το ενδεχόμενο της ρήξης να είναι ορατό. Οι πιστωτές απειλούν με εμπλοκή στην διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης, καθώς το θέμα των κόκκινων δανείων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των υποχρεώσεων της χώρας, κάτι το οποίο θα σημάνει περιπέτειες με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ενεργοποίηση του μηχανισμού bail in με κούρεμα των καταθέσεων.

Ο κ. Σταθάκης, μετά την χθεσινή πολύωρη συνάντηση με τους εκπροσώπους των πιστωτών στο ξενοδοχείο Hilton επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει χαοτική απόσταση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιδίωξης μίας «πολιτικής λύσης», σύμφωνα με την οποία το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί την ρηξικέλευθη πρόταση Ντράγκι για εξαίρεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από την αξιολόγηση του προγράμματος. Ένα τέτοιο εγχείρημα ωστόσο, θεωρείται κίνηση υψηλού ρίσκου, καθώς το Eurogroup, παρά τη δεδομένη στήριξη της ΕΚΤ, θεωρείται απίθανο να εγκρίνει κάτι τέτοιο, ως μοχλό πίεσης για την τήρηση των επιταγών των πιστωτών μέχρι κεραίας.

Πάντως, ακόμα και μετά τη διήμερη εμπλοκή, στο κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει ο δρόμος μαζικών πλειστηριασμών ακόμα και για τους αδύναμους, με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου να κάνουν λόγο για «ζήτημα αρχής» αναφερόμενοι στη «σταθερή επιμονή στην προστασία της πρώτης κατοικίας για τους οικονομικά αδύναμους».

Η εμπλοκή έχει επέλθει στο ποσό το οποίο θα αποτελεί το όριο προστασίας των δανειοληπτών, καθώς η ελληνική πλευρά ζητά προστασία από πλειστηριασμούς για κατοικίες αντικειμενικής αξίας μέχρι και 200.000 ευρώ, ενώ είχε ξεκινήσει από τις 300.000 για άγαμο συν 50.000 για έγγαμο και 25.000 για κάθε παιδί ως τρία παιδιά. Το κριτήριο για το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα προσδιορίζεται στα 35.000 ευρώ. Η πρόταση αυτή καλύπτει το 72,3% των κόκκινων δανειοληπτών.

Από την άλλη πλευρά οι πιστωτές ζητούν αντικειμενική αξία ακινήτου από 70.000 ως 120.000 ευρω, ετήσιο εισόδημα ως 8.180 ευρω για άγαμο, 13.917 για έγγαμο και 3.350 για κάθε παιδί ως τρία παιδιά. Η πρόταση αυτή καλύπτει από το 17,3% εως το 40% των δανειοληπτών.