Μεγάλο παραμένει το χάσμα ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους δανειστές για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό.

Η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους θα τεθεί στη συνάντηση που έχει σήμερα στις 11 το πρωί ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Οι δανειστές επιμένουν στον περιορισμό της προστασίας μόνο στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θέλει να καλύψει το 88% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Η κυβέρνηση να ζητεί η αντικειμενική αξία της κατοικίας που θα προστατεύεται να προσεγγίζει τις 300.000 ευρώ, το εισοδηματικό κριτήριο να οριστεί στις 35.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών (σε δάνεια, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης) να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι αν καταφέρει να πείσει για την ορθότητα της πρότασής της θα έχει εξασφαλίσει το 88% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, απομακρύνοντας τον κίνδυνο του πλειστηριασμού της μοναδικής τους κατοικίας.

Η τρόικα ζητά να οριστεί το ύψος της αντικειμενικής αξίας στις 120.000 ευρώ και ταυτόχρονα οι εκπρόσωποι των δανειστών θέτουν εισοδηματικά κριτήρια στα όρια της φτώχειας: περίπου 5.000 ευρώ τον χρόνο (432 ευρώ τον μήνα) για άγαμο και 11.000 ευρώ τον χρόνο (908 ευρώ τον μήνα) για τετραμελή οικογένεια. Βάσει κυβερνητικών πηγών, η αρχική πρόταση των δανειστών ήταν πολύ χαμηλότερη, μόλις 60.000 ευρώ.

Όσων αφορά στη διαχείριση των «κόκκινων δανείων», θέμα καθοριστικό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι θεσμοί ζητούν των πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε distress funds, με την κυβέρνηση να απορρίπτει την πρόταση, ζητώντας την απαγόρευση τέτοιας πράξης για στεγαστικά και δάνεια μικρών επιχειρήσεων.