Το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε σήμερα τα 5 κύρια νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου, που αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση της Κύπρου.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι με τα πέντε νομοσχέδια ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, προσλήψεις, προαγωγές και μισθολογικές αυξήσεις, καθώς και τρόποι λειτουργίας της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας. Προσέθεσε ότι η ψήφιση των νομοσχεδίων αποτελεί προαπαιτούμενο, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Κύπρο, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου. Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι για τον ΔΗΣΥ η τρόικα δεν αποτελεί ανάθεμα, παρά τη σκληρότητα του μνημονίου και παρά το γεγονός ότι η Κύπρος πλήρωσε και λάθη του ευρωπαϊκού συστήματος, όπως το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων και την πώληση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. «Χάρη στην τρόικα λαμβάνονται αποφάσεις που έπρεπε να είχαν παρθεί πριν από χρόνια, αλλά αυτό δεν γινόταν λόγω πολιτικού κόστους», είπε ο κ. Νεοφύτου.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τους ρυθμούς ανάπτυξης που παρουσιάζει η κυπριακή οικονομία και διατύπωσε την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη δεν θα είναι ισχνή, αλλά θα κυμανθεί τελικά μεταξύ 1,5% και 2%.