Η αγορά κύριας κατοικίας βρίσκεται σήμερα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα καθώς οι μεταβιβάσεις έχουν καταγράψει σωρευτικά πτώση άνω του 65% από το 2008. Αιτία; Οι αρνητικές προσδοκίες, η έλλειψη ρευστότητας, η ανεργία, οι φορολογικές επιβαρύνσεις, η συρρίκνωση του εισοδήματος…

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι περισσότεροι Έλληνες έχουν «παγώσει» κάθε κίνηση γιατί φοβούνται το μέλλον.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν περιπτώσεις που η αγορά κύριας κατοικίας είναι συμφέρουσα. Για παράδειγμα, το επίπεδο των τιμών είναι ένα στοιχείο το οποίο ο υποψήφιος αγοραστής πολύ δύσκολα μπορεί να αγνοήσει. Είναι η πρώτη φορά στην διάρκεια των τελευταίων 30 χρόνων που η αγορά προσφέρει πραγματικές ευκαιρίες. Πρόκειται για ακίνητα που προσφέρονται σε επίπεδα τιμών 30-40% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2008.

Είναι πολύ πιθανό το επόμενο δωδεκάμηνο οι τιμές να επιταχύνουν οριακά την πτώση τους αλλά παρόλα αυτά του χρόνου τέτοια εποχή η αγορά δεν θα είναι όπως είναι σήμερα αφού:

– τα επιτόκια θα έχουν αυξηθεί τουλάχιστον 0,75 ποσοστιαίες μονάδες
– το πιστωτικό περιβάλλον θα είναι κατά πάσα βεβαιότητα πιο δύσκολο από σήμερα

Ένας άλλος σημαντικός λόγο που η αγορά σήμερα προσφέρει ευκαιρίες είναι ότι κυρίως ιδιώτες κατασκευαστές προσφέρουν την ευκαιρία της τμηματικής καταβολής του τιμήματος και αυτό με όρους ιδιωτικής συναλλαγής.

Δηλαδή έχουμε πλέον επανέλθει στην εποχή των αγορών με δόσεις. Σε οικονομικούς όρους, η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται πλέον σε τροχιά πληθωρισμού. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη ασφαλών «καταφυγίων» για όσους διαθέτουν ακόμα ένα μικρό «κομπόδεμα».

Η ακίνητη περιουσία σίγουρα εξακολουθεί να είναι ένα ασφαλές «καταφύγιο» απέναντι στην μάστιγα του πληθωρισμού.

Όμως, η άνοδος του επιπέδου τιμών παρασύρει επίσης και τα ενοίκια και αυτό αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για όσους πληρώνουν σήμερα νοίκι.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που χρησιμοποιώντας την εμπειρία της αγοράς των ΗΠΑ , υποστηρίζουν ότι το προσεχές δωδεκάμηνο θα είναι περίοδος ανόδου των ενοικίων στις κατηγορίες των σπιτιών που εμφανίζουν ισχυρή ζήτηση π.χ. σπίτια 60-70 τετραγωνικών.

Όλες αυτές όμως, κυρίως λόγω κρίσης, δεν είναι κινήσεις που μπορεί να γίνουν από όλους και αυτό γιατί τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, η συρρίκνωση του εισοδήματος και η αδυναμία πρόσβασης σε ρευστότητα αποτελεί φραγμό για τους περισσότερους έλληνες. Αυτό άλλωστε είναι η ύφεση…

Πηγή: Realestatenews.gr