Η εταιρεία ηλεκτροδότησης Tokyo Electric Power, η Toshiba, η East Japan Railway και η Shin-Etsu Chemical είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι εταιρείες που έχουν δεχτεί το σημαντικότερο πλήγμα από τον σεισμό των 9 Ρίχτερ που συγκλόνισε την Ιαπωνία.

Η Tokyo Electric, που μάχεται για να αποφύγει την πλήρη κατάρρευση του πυρηνικού σταθμού της στη Φουκουσίμα, θα αντιμετωπίσει «σοβαρά» έξοδα ανασύστασης, ενώ και οι δραστηριότητες της Toshiba θα τεθούν υπό εξονυχιστικό έλεγχο, είπε στο πρακτορείο Bloomberg o ο Minoru Matsuno, πρόεδρος της Value Search Asset Management στο Τόκιο.

Η Nippon Steel, αλλά και οι Suzuki Motor και Canon, μπήκαν χθες στη λίστα των εταιρειών που έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό της 11ης Μαρτίου και το τσουνάμι που τον ακολούθησε. Οι αναλυτές εμφανίζονται ανήσυχοι και επισημαίνουν ότι ο σεισμός θα βάλει τροχοπέδη στην οικονομία, και όλοι θα επηρεαστούν τελικά.

«Για την Τokyo Electric και όποια εταιρεία σχετίζεται με τα πυρηνικά, η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε ο Makoto Kikuchi, διευθύνων σύμβουλος της Myojo Asset Management, που εδρεύει στο Τόκιο και συμπλήρωσε «ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι τι θα συμβεί στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας, καθώς θα ήταν πραγματική καταστροφή, εάν η κατάσταση εξελιχθεί σε άλλο Τσέρνομπιλ.”

Το πρακτορείο Kyodo News μετέδωσε χθες πως ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Naoto Kan ζήτησε από τον Πρόεδρο της Toshiba Norio Sasaki να βοηθήσει στις προσπάθειες να σταματήσει η διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα. Ο Takashi Mizuno, εκπρόσωπος της μεγαλύτερης εταιρεία κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ιαπωνία, επιβεβαίωσε τη συνάντηση, αν και δεν αποκάλυψε τα θέματα που συζητήθηκαν.

Μεταξύ των εταιρειών ενέργειας, η Cosmo Oil έκλεισε χθες το διυλιστήριο παραγωγής 220.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως, που βρίσκεται στην πόλη Chiba κοντά στο Τόκιο μετά από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε.

Η JX Nippon Oil & Energy έχει κλείσει ήδη τα διυλιστήρια στις πόλεις Sendai , Kashima και Negishi. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία ανέφερε ότι μαίνεται πυρκαγιά κοντά σε δεξαμενή καυσίμων στο διυλιστήριο στο Sendai.

Η JX Nippon αντιμετωπίζει δυσκολίες στον εφοδιασμό περιοχών γύρω από το Τόκιο και τη βόρεια Ιαπωνία με καύσιμα. Σε ορισμένα πρατήρια τα καύσιμα εξαντλούνται, ενώ παρατηρήθηκαν και ουρές 1 χιλιομέτρου σε βενζινάδικα στις βόρειες συνοικίες του Τόκιο.

Η Sony, η μεγαλύτερη ιαπωνική εταιρεία εξαγωγής ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, δήλωσε χθες ότι σταματάει την παραγωγή σε οκτώ εργοστάσια που παράγουν δίσκους Blu-ray, μαγνητικές κεφαλές και μπαταρίες. Στις 11 Μαρτίου η εταιρεία είχε διακόψει την παραγωγή σε ακόμη δύο εργοστάσια. Σημειώνεται ότι η Sony κατασκευάζει το 10% των μπαταριών laptop που κυκλοφορούν στον κόσμο.

πηγή: energypress