Νέο κύκλο μαζικών διασταυρώσεων δρομολογεί η ΑΑΔΕ βάζοντας αυτή τη φορά στο κάδρο πάνω από 2,8 εκατ. φορολογούμενους οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ το χρόνο. Στόχος των διασταυρώσεων είναι ο εντοπισμός όσων εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των ποσών που δαπανούν το χρόνο.
Στο ραντάρ της ΑΑΔΕ θα βρεθούν όλες οι κατηγορίες φορολογούμενων από ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς μέχρι συνταξιούχους, αγρότες και εισοδηματίες.
Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ, η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προσδιορισμού Φορολογικού Κενού θα προχωρήσεις φέτος σε «Μελέτη – Διασταύρωση Εισοδημάτων 10.000 – 20.000 ευρώ με Δηλωθείσες Δαπάνες».
Για τις διασταυρώσεις ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα χρησιμοποιήσει ειδικούς αλγόριθμους ενώ θα αξιοποιήσει στοιχεία και κάθε διαθέσιμη πληροφορία που αφορούν αγορές σε καταστήματα λιανικής και σούπερ μάρκετ, πληρωμές με κάρτες, δαπάνες για ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας, έξοδα νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης άνω των 1.000 ευρώ, τραπεζικούς λογαριασμούς που αθροιστικά εντός του έτους εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ, ποσά που καταβλήθηκαν για τοκοχρεολυτική απόσβεση στεγαστικών, καταναλωτικών και άλλων δανείων, αγορές περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, αυτοκινήτων).
Εξονυχιστικοί έλεγχοι
Μετά τα πρώτα ευρήματα από τις διασταυρώσεις οι ελεγκτικός μηχανισμός θα προχωρήσει σε περαιτέρω έλεγχο στις περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα δεν καλύπτουν τις δαπάνες διαβίωσης η την προσαύξηση περιουσίας.
Στο στάδιο αυτό, θα αξιοποιηθούν έμμεσες τεχνικές ελέγχου που αφορούν την ανάλυσης της ρευστότητας του φορολογούμενου, την καθαρή θέση, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά και με βάση τα οποία η φορολογική διοίκηση προσδιορίζει το ποσό του φόρου που αναλογεί κατ’ εκτίμηση.
Σημειώνεται ότι η χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου οδηγεί στον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος του φορολογούμενου μέσω της ανάλυσης της οικονομικής του κατάστασης, κάνοντας χρήση πληροφοριών από διάφορες πηγές, πέρα από τη δήλωση και τα επίσημα βιβλία και στοιχεία του. Ενεργοποιούνται κυρίως σε περιπτώσεις όπου υπάρχει:
- Αδικαιολόγητη αύξηση περιουσιακών στοιχείων.
- Δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα (ατομικά ή/και οικογενειακά των φυσικών προσώπων).
- Υποψία/ένδειξη ότι το πραγματικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο του δηλωθέντος.
Κατά την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, στην πράξη διενεργούνται ταυτόχρονα δύο είδη ελέγχου. Διενεργείται καταρχήν τακτικός έλεγχος φορολογίας εισοδήματος με τον συνήθη τρόπο, δηλαδή ελέγχονται οι πηγές προέλευσης των εισοδημάτων, η ορθή απεικόνιση αυτών στις φορολογικές δηλώσεις και στα λογιστικά βιβλία (σε περίπτωση άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας), η ορθή έκπτωση δαπανών αλλά και έλεγχος με τεκμαρτές δαπάνες.
Στην εφορία για εξηγήσεις
Οι φορολογούμενοι που θα εντοπιστούν με μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει θα κληθούν να δώσουν διευκρινήσεις και όσοι δεν τεκμηριώσουν τη νομιμότητα των ποσών που δαπάνησαν, θα κληθούν να καταβάλουν φόρο 33% στη διαφορά των εισοδημάτων, πρόστιμο 50% στη διαφορά των φόρων, και προσαυξήσεις για εκπρόθεσμη καταβολή.
Επισημαίνεται ότι το πρώτο κύμα διασταυρώσεων αποκάλυψε περίπου 800 άτομα τα οποία εμφάνιζαν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ αλλά οι δαπάνες τους δεν δικαιολογούνταν από τα δηλωθέντα εισοδήματα και από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.