Πιο γρήγορες και απλούστερες διαδικασίες για τη χορήγηση της φορο-έκπτωσης στους μισθωτούς και επαγγελματίες που επιστρέφουν στην Ελλάδα προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο σχεδιασμός προβλέπει την καθιέρωση νέας ηλεκτρονικής διαδικασίας για την πιστοποίηση των δικαιούχων της φοροαπαλλαγής με προέγκριση των σχετικών αιτήσεων εντός ολίγων ημερών και ψηφιακή υποβολή των απαιτούμενων πιστοποιητικών και εγγράφων στις αρμόδιες υπηρεσίες για τον περιορισμό των  χρονοβόρων διαδικασιών και της γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας για τους φορολογούμενους.   

Παράλληλα, στο τραπέζι υπάρχουν μια σειρά από προτάσεις για επιπλέον φορο-κίνητρα όπως το νέο καθεστώς να καλύπτει όχι μόνο τα φυσικά πρόσωπα που επιστρέφουν, αλλά και τις οικογένειές τους, με ειδικές πρόνοιες για συζύγους και τέκνα.

Σημειώνεται ότι στον νέο τελωνειακό κώδικα προβλέπονται ήδη ορισμένα κίνητρα σε όσες οικογένειες επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

– Εκσυγχρονισμός των κανόνων για την εισαγωγή οικοσκευής με ατέλεια, λόγω μεταφοράς συνήθους κατοικίας, από χώρες εντός και εκτός ΕΕ.

-Βελτίωση των κανόνων για τη χορήγηση απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης ΙΧ αυτοκινήτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με βάση τις νέες προβλέψεις του οικογενειακού δικαίου σε ό,τι αφορά διαζύγια και επιμέλεια.

Τι ισχύει σήμερα

Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα μπορούν να απαλλαγούν από φόρο εισοδήματος για το 50% του εισοδήματος που αποκτούν στη χώρα από μισθωτή εργασία ή ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα. Επιπλέον, εξαιρούνται από τεκμήρια διαβίωσης που σχετίζονται με κατοικία ή αυτοκίνητο. Το ευνοϊκό καθεστώς ισχύει για επτά φορολογικά έτη χωρίς δυνατότητα παράτασης.

Για την υπαγωγή απαιτείται να πληρούνται σωρευτικά συγκεκριμένες προϋποθέσεις:

  • Ο ενδιαφερόμενος να μην ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας τα πέντε από τα έξι προηγούμενα έτη.
  • Να μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από χώρα της ΕΕ ή του ΕΟΧ ή από κράτος με το οποίο η Ελλάδα έχει συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας.
  • Να παρέχει υπηρεσίες σε ελληνική επιχείρηση ή σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής στην Ελλάδα, αποκλειστικά για την κάλυψη νέας θέσης εργασίας.
  • Να δεσμευτεί ότι θα παραμείνει στη χώρα για τουλάχιστον δύο έτη.
  • Ειδικά για φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, με σκοπό να ασκήσουν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, απαιτείται, πλέον των ως άνω δικαιολογητικών, να έχει υποβληθεί δήλωση έναρξης εργασιών ατομικής επιχείρησης στην αρμόδια ΔΟΥ, υποβάλλοντας τα δικαιολογητικά που κατά περίπτωση απαιτούνται. Τα ίδια δικαιολογητικά προσκομίζονται και στην περίπτωση των φυσικών προσώπων που έχουν κάνει έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης και φορολογούνται ως μισθωτοί.

Η αίτηση συνοδεύεται από δικαιολογητικά, όπως σύμβαση εργασίας, έντυπα πρόσληψης, υπεύθυνες δηλώσεις και, όπου απαιτείται, έγγραφα δημοσιευμένα στο ΓΕΜΗ.

Η έρευνα

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο συνέδριο της πρωτοβουλίας Brain Regain το 49% των Ελλήνων που επαναπατρίστηκαν ανέφεραν ως βασικό κίνητρο τα φορολογικά οφέλη, σε πλήρη αντιστοιχία με τα κίνητρα που προσέφεραν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται πλέον στην Ελλάδα. Όμως η έρευνα καταγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι επέστρεψαν στην Ελλάδα με το 57% να δηλώνει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών, το 56% η ανεπαρκής ενημέρωση από κρατικούς φορείς, το 38% ανέφερε δυσκολία στην εύρεση στέγης και το 51% δήλωσε ότι ήρθε αντιμέτωπο με τη γραφειοκρατία.