Οι τιμές πώλησης των ακινήτων, αλλά και τα ενοίκια, διατήρησαν την ανοδική τους πορεία και το πρώτο 3μηνο του 2024, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εταιρείας Spitogatos. Συγκεκριμένα, οι τιμές που ζητούν οι ιδιοκτήτες από τους ενοικιαστές έχουν αυξηθεί κατά 8% το πρώτο 3μηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, ενώ οι τιμές πώλησης έχουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, με το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται στο 11,4%.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι η αγορά ακινήτων έχει ως «καύσιμο» τους ξένους, το ενδιαφέρον των οποίων παραμένει ισχυρό, με Γερμανούς και Αμερικανούς να αποτελούν τους κύριους εκφραστές αυτής της τάσης.

Στις πιο ακριβές περιοχές της Ελλάδος, περιλαμβάνονται η Μύκονος, η Βουλιαγμένη, η Βούλα και η Ύδρα, ενώ η έκπληξη έρχεται από την Πάτμο που βρίσκεται πλέον μέσα στις πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης.

Πάτμος
Πάτμος

Πιο συγκεκριμένα, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης ενισχύθηκε 8% σε ετήσια βάση και 2,9% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2023, ενώ για πώληση κατοικίας η άνοδος της μέσης ζητούμενης τιμής έφθασε στο 11,4% και 2,3% αντίστοιχα.

Αναφορικά με τις τιμές πώλησης, οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται σε περιοχές του Πειραιά, ενώ μεγαλύτερη είναι η αύξηση των ενοικίων στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Παράλληλα, αύξηση κατά 11,8% εμφάνισε η ζήτηση από το εξωτερικό τόσο για αγορά όσο και για ενοικίαση ακινήτων, με το υψηλότερο ενδιαφέρον να συνεχίζει να εκδηλώνεται από γερμανούς αγοραστές, ενώ ακολουθούν οι Αμερικανοί.

Αττική – Θεσσαλονίκη

Στις πρώτες θέσεις της λίστας των περιοχών με τις υψηλότερες αυξήσεις της μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικίας στην Αττική εμφανίζονται οι περιοχές του Πειραιά όπως η Καλλίπολη – Φρεαττύδα, η Δραπετσώνα και το κέντρο του Πειραιά. Ακολουθεί το Νέο Ψυχικό, όπου σημειώθηκε αύξηση 34,9% στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας, και τέλος η Παλλήνη όπου σημειώθηκε αύξηση 34,4%.

Στη Θεσσαλονίκη, η περιοχή Χαριλάου (2.538 ευρώ/τ.μ.), η Άνω Πόλη (1.849 €/τ.μ.) και η περιοχή Πεύκα (1.714 €/τ.μ.) βρέθηκαν στις top περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικίας το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη

Ελαφρώς διαφορετική είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά την ενοικίαση, καθώς οι μεγαλύτερες αυξήσεις της μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης κατοικιών στην Αττική καταγράφονται στα βόρεια προάστια της Αθήνας, στον Πειραιά, στην Ανατολική Αττική και στα νότια προάστια της Αθήνας.

Ειδικότερα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Νέα Πεντέλη, στην Καλλίπολη-Φρεαττύδα, στο Κορωπί, στον Υμηττό και στα Καμίνια-Παλαιά Κοκκινιά. Στη Θεσσαλονίκη, οι περιοχές όπου σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέσης ζητούμενη τιμής ενοικίασης κατοικίας είναι η περιοχή Βαρδάρης – Λαχανόκηποι (9,7 €/τ.μ), Μηχανιώνα (6,0 €/τ.μ.) και η περιοχή Ξηροκρήνη – Παναγιά Φανερωμένη (7,4 €/τ.μ.).

Οι πιο ακριβές περιοχές για αγορά κατοικίας

Οι πιο ακριβές περιοχές της Ελλάδα για αγορά κατοικίας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, εντοπίζονται στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στα νότια προάστια της Αθήνας. Συγκεκριμένα, οι ακριβότερες περιοχές είναι: η Μύκονος, η Βουλιαγμένη, η Βούλα και η Ύδρα, ενώ ενδιαφέρον προκαλεί η εμφάνιση της Πάτμου στις πρώτες θέσεις της κατάταξης.

Μύκονος
Μύκονος

Παράλληλα, οι 5 πιο ακριβές περιοχές της Αττικής για αγορά κατοικίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι η Βουλιαγμένη, η Βούλα, η περιοχή Κολωνάκι-Λυκαβηττός, η Γλυφάδα και ο Άλιμος. Αντίθετα, οι πιο οικονομικές περιοχές για αγορά κατοικίας στην Αττική είναι η Αγία Βαρβάρα (1.269€/τ.μ.), το Πέραμα (1.343 €/τ.μ.), η Πατησίων – Αχαρνών (1.424 €/τ.μ.), ο Άγιος Ιωάννης Ρέντης (1.429 €/τ.μ.) και τα Πατήσια (1.439 €/τ.μ.).

Οι τιμές ενοικίων

Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση στο σύνολο της επικράτειας, οι περιοχές με τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης αποτελούν μέρη με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον και σημαντική ενίσχυση της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι πέντε πιο ακριβές περιοχές για ενοικίαση κατοικίας είναι η Παλλήνη στη Χαλκιδική, η Σιθωνία και η Κασσάνδρα, η Μύκονος, η Καλλικράτεια στη Χαλκιδική και η Πάρος.

Στην Αττική, τα νότια προάστια πρωταγωνιστούν και πάλι σε ό,τι αφορά τις πιο ακριβές περιοχές της Αττικής για ενοικίαση κατοικίας, με τη Βουλιαγμένη να έρχεται πρώτη με μέση ζητούμενη τιμή 18,1€/τ.μ. Ακολουθεί η περιοχή Κολωνάκι – Λυκαβηττός, το Παλαιό Ψυχικό, η Γλυφάδα και το Ελληνικό.

Στον αντίποδα, οι πέντε πιο οικονομικές περιοχές της Αττικής για ενοικίαση κατοικίας είναι οι Άγιοι Ανάργυροι (7,0 €/τ.μ.), η περιοχή Άγιος Ιωάννης Ρέντης (7,1 €/τ.μ.), το Πέραμα (7,3 €/τ.μ.), το Κρυονέρι (7,3€/τ.μ.) και ο Διόνυσος (7,6 €/τ.μ.).