Τα τελευταία χρόνια αρκετές κυβερνήσεις σκέφτονται να αυξήσουν τα όρια συνταξιοδότησης και ουσιαστικά να καταργήσουν τη σύνταξη στα 65, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να εργάζονται σε μεγάλη ηλικία.

Παράλληλα, η οικονομική κρίση που είναι σε εξέλιξη μετά από εκείνη του 2008, έχει αποτελειώσει τις οποιεσδήποτε οικονομίες υπήρχαν, με αποτέλεσμα αρκετοί εξηντάρηδες να αναγκάζονται να εργαστούν ή να μπουν ξανά στην αγορά εργασίας.

Το BBC συνομίλησε με την εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων BlackRock, καθώς ο διευθύνων σύμβουλός της Larry Fink απηύθυνε προειδοποίηση προς τους εργαζόμενους, τονίζοντας πως «η συνταξιοδότηση είναι μια πολύ πιο δύσκολη πρόταση από ό,τι ήταν πριν από 30 χρόνια. Και θα είναι μια πολύ πιο δύσκολη πρόταση σε 30 χρόνια από τώρα».

Το βρετανικό δημοσίευμα συνοψίζοντας τα υπέρ για συνταξιοδότηση στα 75 έτη, αναφέρει πως από το 2000 έως το 2019, το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε από 67 σε 73 έτη, ενώ μέχρι το 2050, ο ΟΗΕ αναμένει ότι ένας στους έξι ανθρώπους παγκοσμίως θα είναι 65 ετών ή μεγαλύτερος. Επίσης, πολλές κυβερνήσεις έχουν συνταξιοδοτικό σύστημα που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες του ανθρώπου, ειδικά στις απαιτήσεις που υπάρχουν στην αγορά εργασίας.

Ο Chris Parry, λέκτορας οικονομικών στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Cardiff, υποστηρίζει πως «η ζωή μας γίνεται μεγαλύτερη, είμαστε υγιέστεροι περισσότερο στην προχωρημένη μέση ηλικία και στις αρχές της τρίτης ηλικίας. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που περιπλανώνται τώρα στις αρχές και στα μέσα της δεκαετίας των 80 που είναι υγιείς και απολαμβάνουν μια πολύ δραστήρια ζωή – τόσο σωματικά όσο και πνευματικά».

Έτσι, αρκετοί επιχειρηματίες, ιδιαίτερα όσοι έχουν πρόβλημα να εντοπίσουν νέους και έμπειρους εργαζόμενους στο τομέα που δραστηριοποιούνται, υποστηρίζουν ότι πρέπει να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης. «Τα 75 έτη μπορεί να γίνουν τα νέα 65», ανέφερε το BBC συνοψίζοντας τα υπέρ για μεγαλύτερα όρια, ώστε να βγει κάποιος στη σύνταξη.

Νέα δεδομένα ή «μπάλωμα» του προβλήματος

Πέρα από τα επιχειρήματα υπέρ της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, υπάρχει και ο αντίλογος που υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα το πρόβλημα μπαίνει κάτω από χαλί. Συγκεκριμένα, ειδικοί αναφέρουν πως οι μεγαλύτερες απαιτήσεις για αύξηση των ορίων εντοπίζονται στη Δύση που καλπάζει η υπογεννητικότητα και συγκεκριμένα σε τομείς που είναι δύσκολο να πιάσει δουλειά ένας νέος, πόσο μάλλον μετανάστης για να καλύψει το κενό.

Μια άποψη αναφέρει ότι με πρόσχημα πως ο άνθρωπος ζει περισσότερο, επιχειρήσεις ή και κράτη, ψάχνουν αφορμές για να μην υπάρξει κενό σε κρίσιμους τομείς, αφού δεν μπορούν να εκπαιδεύσουν μαζικά νέα άτομα.

Ηλικιωμένος με λάπτοπ

Επίσης, ένα άλλο επιχείρημα αναφέρει ότι στην αγορά εργασίας οι νέοι εργαζόμενοι απαιτούν περισσότερα δικαιώματα και δεν δικαιολογούν τις περικοπές που έγιναν μετά την οικονομική κρίση του 2008. Μεγαλύτερα όρια συνταξιοδότησης λοιπόν, θα σήμαινε πως όσοι νέοι διαμαρτύρονταν, κάποτε θα φτάσουν στην ηλικία που θα θεωρούν φυσιολογικό το καθεστώς που δεν επιθυμούν, οπότε θα υποχωρήσουν στη θέση τους.

Το ερώτημα του BBC λοιπόν «μήπως τα 75 είναι τα νέα 65 για συνταξιοδότηση» δεν φαίνεται να έχει εύκολη απάντηση, αφού πράγματι έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα από τη μία, αλλά και από την άλλη δεν πρέπει να παραμεριστούν ορισμένα ζητήματα που προϋπάρχουν.