Οι αναθέσεις των συμβάσεων δυο μεγάλων έργων και η πρόοδος στο πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» είναι οι μεγαλύτερες εκκρεμότητες για την υποβολή του 4ου αιτήματος πληρωμών ύψους 3,3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία θα γίνει τον Απρίλιο σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση.

Ειδικότερα πριν το Πάσχα, θα πρέπει να έχουν προχωρήσει σχέδια και δράσεις όπως:

  • η ανάθεση κατασκευής πεζόδρομου 12 χιλιομέτρων στην αθηναϊκή Ριβιέρα
  • ολοκλήρωση και ανάθεση των τριών διαγωνισμών για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ)
  • το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις», που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του ιδιωτικού τομέα και για να κριθεί επιτυχημένο, πρέπει να έχουν εγκριθεί τουλάχιστον 9.700 αιτήσεις επιχειρήσεων.

Δάνεια

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και στο Ταμείο Ανάκαμψης δίνουν «καθημερινή μάχη», όπως αναφέρουν, για να ολοκληρωθούν εγκαίρως τα ορόσημα ενώ έχει εκπληρωθεί το ορόσημο που αφορά τη συμβασιοποίηση δανείων 4,7 δισ. ευρώ με προνομιακούς όρους από το ταμείο Ανάκαμψης προς τις επιχειρήσεις. Τα δάνεια θεωρείται ότι είναι το πιο επιτυχημένο κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης, αφού δίνει δυνατότητα γρήγορης και χαμηλότοκης χρηματοδότησης επιχειρήσεων. Μέχρι στιγμής από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν εισρεύσει 14,7 δισ. ευρώ, σε σύνολο 36 δισ. ευρώ που δικαιούται η χώρα.

Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση για το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις 8 χώρες που έχουν υποβάλει και εισπράξει και την τρίτη δόση ενώ μόνο μία χώρα έχει υποβάλει 5 αιτήματα και έχει εισπράξει ήδη 4 δόσεις, ενώ άλλες 3 χώρες έχουν υποβάλει 4ο αίτημα, αλλά ακόμη δεν έχουν εισπράξει τη δόση. Συνολικά, για το 4ο αίτημα που ετοιμάζεται να υποβάλει η Ελλάδα, πρέπει να εκπληρώσει 20 ορόσημα.

Εκτός από τα 3 που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, πολλά έχουν ήδη ικανοποιηθεί και κάποια άλλα θεωρούνται αρκετά ασφαλή.

Ανάμεσά τους είναι τα εξής:

  • Τα νέα δικαστικά κτίρια
  • Η ανάθεση συμβάσεων για την οδική ασφάλεια σε 2.300 σημεία.
  • Συμβάσεις για έργα αποθήκευσης σε μπαταρίες 700MW. Οι δύο σχετικές προσκλήσεις έχουν δημοσιευθεί.
  • Η ανάθεση της σύμβασης για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ).
  • Η κωδικοποίηση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί με νομοσχέδιο μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Φέτος αναμένεται να υποβληθεί στις Βρυξέλλες ένα ακόμη αίτημα, για την 5η δόση. Αυτή θα αφορά ποσό ύψους 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ θα αφορούν δάνεια και 1,3 δισ. επιχορηγήσεις. Η δόση προϋποθέτει την ικανοποίηση 30 οροσήμων και στόχων.