Στις αρχές της χρονιάς, όλοι με ιδιαίτερο ζήλο ζητούσαν και εξέδιδαν αποδείξεις, με σκοπό να μείνουν στο αφορολόγητο των 12 χιλιάδων ευρώ.

Μερικούς μήνες μετά, το θέμα των αποδείξεων έχει ατονήσει, επειδή πολλοί καταναλωτές έχουν ήδη φτάσει στο απαιτούμενο για το αφορολόγητο ποσό των αποδείξεων, οι έμποροι δε δείχνουν πλέον τον αρχικό ζήλο για την έκδοση δελτίων παροχής, ενώ συνεχίζονται τα «παζάρια» εμπόρων και καταναλωτών σε περίπτωση μη έκδοσης επόδειξης.

Στο οικονομικό επιτελείο ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα υποχρεώσουν τον κόσμο να μαζεύει περισσότερες αποδείξεις για να μη χάσει το αφορολόγητο, αλλά ότι θα δώσουν περαιτέρω κίνητρα για μεγαλύτερη μείωση του φόρου, ίσως σε κάποιες ειδικές επαγγελματικές δραστηριότητες στις οποίες γνωρίζουν ότι υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή

Υπενθυμίζεται ότι όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 6.000 ευρώ, πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις από κάθε είδους δαπάνες, ώστε να διατηρήσουν το αφορολόγητο των 12.000.

Οι απαιτούμενες δαπάνες διαμορφώνονται βάση κλίμακας, ανάλογα με το εισόδημα, που δηλώνει ο φορολογούμενος. Δηλαδή, για εισόδημα έως 12.000, απαιτείται το 10%, δηλαδή 1.200 ευρώ. Για το μέρος του εισοδήματος που είναι πάνω από το ποσό αυτό, ζητείται το 30%. Αν ο φορολογούμενος δεν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες αποδείξεις, θα επιβαρυνθεί με πρόστιμο 10% επί της διαφοράς μέχρι την κάλυψη του αφορολόγητου.