«Παρακολουθούμε τα πάντα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουμε ειδικά ψηφιακά εργαλεία», δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, σχολιάζοντας το πάρτι φοροδιαφυγής που στήθηκε στον «γάμο της χρονιάς».

Όπως είπε, υπάρχει ειδική ομάδα η οποία σκανάρει τα social media και εντοπίζει και στη συνέχεια γίνονται η επαλήθευση και ο έλεγχος.

«Το γενικό μου σχόλιο είναι πως υπάρχει μια αναντιστοιχία εικόνων στα social media με εικόνες πολυτελείας και τη φορολογική εικόνα με πολύ χαμηλά δηλούμενα εισοδήματα ή μεγάλες ζημιές», σημείωσε ο Γιώργος Πιτσιλής.

Οι ελεγκτές της ειδικής μονάδας που ασχολείται με τη φοροδιαφυγή στα social media καταγράφουν τα πάντα. Από αναρτήσεις σε Instagram, facebook και TikTok μέχρι και τα σχόλια.

Οι ελεγκτές με τη συνδρομή ενός ειδικού λογισμικού πραγματοποιούν ελέγχους και διασταυρώσεις σε φορολογικές δηλώσεις, τζίρους, τιμολόγια, myDATA. Στην περίπτωση του γάμου με έναν αλγόριθμο, οι ελεγκτές άρχισαν να εντοπίζουν έναν έναν τους συντελεστές του γάμου και της δεξίωσης, που ακολούθησε.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων, σχεδόν κανένας από τους επαγγελματίες δεν είχε κόψει παραστατικά (απόδειξη ή τιμολόγιο) για τις υπηρεσίες του.