Διαβεβαιώσεις προς το επενδυτικό κοινό σχετικά με το δημόσιο χρέος της χώρας έδωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, αποδίδοντας την επιτοκιακή ψαλίδα μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων σε ευρύτερες αναταράξεις της αγοράς παρά στην ύπαρξη πραγματικού κινδύνου στάσης πληρωμών, επισημαίνεται στον διαδικτυακό τόπο του αμερικανικού δικτύου.

«Τα spreads παραμένουν εκεί που βρίσκονται εξαιτίας των γενικότερων αναταράξεων στις ευρωπαϊκές αγορές», δήλωσε ο κ.Παπακωνσταντίνου στο CNBC σήμερα, προσθέτοντας ότι «όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι αυτό είναι ένα συστημικό θέμα για την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Το περιθώριο μεταξύ ελληνικών και γερμανικών δεκαετών ομολόγων έχει φθάσει στο υψηλότερο σημείο του από την ένταξη της Ελλάδας στο Ευρώ, υπερβαίνοντας το επίπεδο του 10%.

Ο κ.Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι αναμένει μια «μείζονα απόφαση» το επόμενο δίμηνο η οποία «θα ξεκαθαρίσει μια και δια παντός το ζήτημα της διατηρησιμότητας χρέους στην ευρωζώνη».

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. προτίθενται να υιοθετήσουν ένα μόνιμο μηχανισμό διάσωσης από το 2013, με απόφαση η οποία απαιτεί αναθεώρηση της Συνθήκης (σ.σ.της Λισαβόνας) ώστε να είναι δυνατή η συνδρομή κρατών μελών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιηθεί στην εκπνοή του παρόντος, ο οποίος χρησιμοποιείται για τη στήριξη της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

«Όλοι οι απαραίτητοι μηχανισμοί που πρέπει να ενεργοποιηθούν θα είναι εκεί ώστε να πεισθούν οι αγορές ότι η ευρωζώνη θα υπερασπιστεί τον εαυτό της, θα υπερασπιστεί το νόμισμά της, θα υπερασπιστεί τις χώρες που κάνουν ότι πρέπει να κάνουν ώστε να είναι δημοσιονομικά υπεύθυνες και επίσης ανταγωνιστικές στην ευρωζώνη», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.