Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε σήμερα με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, τις περιοχές της ιταλικής περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια, οι οποίες επλήγησαν, την περσινή άνοιξη, άπό φονικές πλημμύρες που προκάλεσαν 16 νεκρούς και τεράστιες υλικές ζημιές.

«Η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό σας -αυτό είναι το μήνυμα- και θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά σας. Η συνεργασία ήταν εξαιρετική, διαθέσαμε ένα εκατομμύριο διακόσια εκατομμύρια ευρώ για την περιφέρειά σας », δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Θέλουμε να σας βοηθήσουμε να ξανασηκωθείτε και να αυξηθεί η ανθεκτικότητά σας, θα αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας», πρόσθεσε.

Η δε Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε ότι « ο στόχος είναι να μετατραπεί, η χώρα της, από κράτος μέλος που ήταν συχνά ουραγός σε ό,τι αφορά την χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, σε χώρα που μπορεί να λειτουργήσει ως ενάρετο σημείο αναφοράς».

«Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε επισκεφθεί μαζί με εμένα και τον πρόεδρο της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια, Στέφανο Μπονατσίνι, τις πληγείσες περιοχές λίγες ημέρες μετά τις πλημμύρες. Είχε λάβει την δέσμευση να δώσει απαντήσεις και από ευρωπαϊκής πλευράς. Τώρα επέστρεψε εδώ στην πόλη του Φορλί και οι απαντήσεις αυτές έχουν φτάσει, ιδίως με την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να επενδύσουμε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ιδίως στην αντιπλημμυρική προστασία και την αποκατάσταση των οδικών υποδομών», συμπλήρωσε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Κατά την άφιξή τους η Τζόρτζια Μελόνι και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αμφισβητήθηκαν από περίπου τριάντα κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι φώναζαν το σύνθημα «σεβασμό για την Ρομάνια, όχι στις πασαρέλες».