Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και τα οικονομικά έχουν στριμωχθεί, υπάρχουν μερικές κινήσεις που βοηθούν την τσέπη μας και τη ζωή μας.

-Εγγραφείτε σε όλα τα sites προσφορών και διαβάζετε ευλαβικά τα newsletter τους καθημερινά, ώστε να προλαβαίνετε τις προσφορές για φαγητό, περιποίηση, εξόδους κλπ.

-Ενημερωθείτε από τον δήμο σας για δωρεάν ή οικονομικά γυμναστήρια, κολυμβητήρια και σεμινάρια, τα οποία θα σας γλιτώσουν από τη συνδρομή των αντίστοιχων ιδιωτικών.

-Γραφτείτε στη δημοτική βιβλιοθήκη ή οργανώστε ανταλλαγές με τους βιβλιοφάγους φίλους σας, για να δανείζεστε αντί να αγοράζετε τα βιβλία που θέλετε να διαβάσετε.

-Κάντε το ίδιο με τα DVD που όλοι έχετε στοιβάξει από τις κυριακάτικες εφημερίδες. Τα «σκουπίδια» του ενός μπορεί να είναι το αριστούργημα της έβδομης τέχνης για τον άλλο.

-Ζητήστε άδεια σε περιόδους off season (π.χ. Νοέμβριο, Μάρτιο, Ιούνιο) και απολαύστε προνομιακές τιμές σε αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχεία.

-Φτιάξτε μόνοι σας δώρα για τους φίλους σας. Κορνίζες με φωτογραφίες από προηγούμενες διακοπές σας, T-shirts με patchworks από παλιά ρούχα σας, αξεσουάρ από αντικείμενα όπως κουμπιά, κλωστές, παλιές καρφίτσες κλπ. Είναι πιο προσωπικά και σαφώς πιο πρωτότυπα.

-Βάλτε πλυντήριο σε χαμηλή θερμοκρασία (είναι και οικολογικό) και σε πρόγραμμα που σας επιτρέπει να αναμιγνύετε πολλά χρώματα, ώστε να το χρησιμοποιείτε λιγότερο.

– Αν τα κουφώματα στο σπίτι δεν είναι νέου τύπου, μονώστε πόρτες και παράθυρα με αεροστόπ. Είναι πάμφθηνα, και σας γλιτώνουν από τεράστια σπατάλη ενέργειας για να ζεστάνετε ένα δωμάτιο στο οποίο ο εξωτερικός αέρας εισβάλλει χωρίς να το αντιλαμβάνεστε.

-Χαμηλώστε την ένταση της ψύξης στο ψυγείο τον χειμώνα.

– Ανοίξτε το κάθε φύλλο του ρολού κουζίνας στη μέση, για να διπλασιάσετε την διάρκειά του. Ούτως ή άλλως, τα περισσότερα φύλλα είναι πολύ πιο απορροφητικά απ’ όσο χρειάζεστε για τις περισσότερες χρήσεις τους.

– Αγοράστε τα χαρτικά από οικονομικά super market. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιείτε κορυφαίας ποιότητας χαρτί υγείας ή ρολό κουζίνας. Μην περικόψετε, όμως, το budget των απορρυπαντικών: θα πληρώνετε τα μισά, αλλά θα χρειάζεστε τη διπλή ποσότητα για να καθαρίσετε, οπότε θα ξοδεύετε τελικά τα ίδια –ίσως και λίγα παραπάνω– χρήματα.

-Τα βράδια που θέλετε ατμόσφαιρα στο σπίτι, αφήστε τα κεριά στην κατάψυξη για μία ώρα πριν τα ανάψετε. Θα χρειαστούν διπλάσιο χρόνο για να λιώσουν. Σβήνοντας τα φώτα κάνετε και οικονομία στο ρεύμα.

-Μην χρησιμοποιείτε δύο φακελάκια για δύο κούπες τσάι που ετοιμάζετε ταυτόχρονα: ένα μόνο στο μπρίκι ή τον βραστήρα όπου ζεσταίνετε το νερό αρκεί. Σε extreme περιπτώσεις οικονομίας, μπορείτε να φυλάξετε το χρησιμοποιημένο φακελάκι σας στο ψυγείο, για να το χρησιμοποιήσετε και δεύτερη φορά.

-Φτιάξτε σφουγγαράκια για την κουζίνα, αλλά και για απολέπιση, με τα τούλια από τις μπομπονιέρες των φίλων σας, και τις συσκευασίες δώρων.

-Κλείστε το φούρνο, τα μάτια της κουζίνας και το σίδερο λίγα λεπτά πριν σταματήσετε να τα χρησιμοποιείτε –ούτως ή άλλως, παραμένουν ζεστά και καταναλώνουν ενέργεια για αρκετή ώρα αφότου τα κλείσετε.

-Αν έχετε τζάκι, μαζέψτε κουκουνάρια στην επόμενη βόλτα σας στην εξοχή, για να εξοικονομήσετε προσάναμμα, αλλά και παλέτες, κλαδάκια, πεταμένα ξύλα κλπ από οικοδομές και εγκαταλελειμμένα οικόπεδα στην Αθήνα, για να μην αγοράζετε υπερτιμημένα –και γεμάτα υγρασία– ξύλα.

-Μαζέψτε το νερό της βροχής σε ένα βαρέλι –ή έναν μεγάλο πλαστικό σκουπιδοτενεκέ– και χρησιμοποιήστε το για να ποτίσετε τα λουλούδια ή να πλύνετε τα πιάτα.

-Τοποθετήστε ένα τούβλο στο καζανάκι, για να μειώσετε το νερό που αποθηκεύει και σπαταλά σε κάθε τράβηγμα.

-Χρησιμοποιήστε το νερό που τρέχει όταν πλένετε τα χέρια ή τα δόντια σας, μαζεύοντάς το π.χ. σε μία λεκάνη, για να το ρίξετε στην τουαλέτα.

Πηγή: in2life.gr