Η υφήλιος οδεύει προς ένα γενικευμένο «εμπορικό πόλεμο», προειδοποίησε ο Υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας κ. Γκουίντο Μαντέγκα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times.

«Έχουμε ένα συναλλαγματικό πόλεμο που μετατρέπεται σε εμπορικό πόλεμο», είπε ο από το 2006 Υπουργός Οικονομικών της μεγαλύτερης οικονομίας της Νότιας Αμερικής. Ο κ. Μαντέγκα, ο οποίος αναφέρθηκε πρώτη φορά στον όρο «συναλλαγματικός πόλεμος» τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε «εκτύπωση» νέου χρήματος, η οποία οδήγησε στην υποτίμηση του δολαρίου, ανέφερε ότι η Βραζιλία θα θέσει το θέμα στη σύνοδο της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών και θα ζητήσει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να ορίσει ότι η χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών αποτελεί επιδότηση των εξαγωγών.

Το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας του με τις ΗΠΑ, είπε ο Υπουργός, παρουσίαζε πλεόνασμα υπέρ της χώρας του ύψους 15 δισ. δολαρίων ετησίως, αλλά στη συνέχεια -μετά την προσπάθεια της Αμερικής να στηρίξει την οικονομία της μέσα από τη νομισματική χαλάρωση – παρουσιάζει έλλειμμα ύψους 6 δισ. δολαρίων εις βάρος της Βραζιλίας.

Το βραζιλιάνικο νόμισμα, το ρεάλ, ανατιμήθηκε κατά 39% έναντι του δολαρίου την τελευταία διετία. Ο κ. Μαντέγκα είπε ότι η Βραζιλία ετοιμάζει νέα μέτρα για να εμποδίσει την παραπέρα ανατίμηση του ρεάλ, ενώ τόνισε ότι οι χειρότεροι παραβάτες όσον αφορά το θέμα της χειραγώγησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα.

«Έχουμε εξαιρετικές εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, αλλά υπάρχουν κάποια προβλήματα», είπε, προσθέτοντας ότι «φυσικά η Βραζιλία θα ήθελε να δει την ανατίμηση του κινεζικού γουάν».

Εκτός από τη Βραζιλία, μία σειρά από άλλες αναδυόμενες οικονομίες λαμβάνουν μέτρα για να αποτρέψουν την περαιτέρω ανατίμηση των νομισμάτων τους από την εισαγόμενη ρευστότητα, η οποία προκαλείται από τη νομισματική χαλάρωση στις ΗΠΑ, ενώ το ΔΝΤ ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι χρειάζονται κανόνες που θα διέπουν τους ελέγχους στη κίνηση κεφαλαίων σε διεθνές επίπεδο.