Με ένα πρωτοφανές sell off στον τραπεζικό κλάδο έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ, με την ΕΤΕ, την Alpha Bank και τη Eurobank να βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα», μόλις λίγες ώρες πριν τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, με στόχο την άντληση 1,5 δισ. ευρώ.

Η εικόνα μόνο σε καταστροφή παραπέμπει με τον γενικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 2,60% φτάνοντας στις 1.354,63 μονάδες και τον τζίρο στα 97 εκατ. ευρώ.

Τα ποσοστά δείχνουν το μέγεθος της σημερινής εικόνας: Η ΕΤΕ στα 5,64 ευρώ με απώλειες 6,62%, η Alpha Bank στα 3,30 ευρώ και στο -8,08%, η Eurobank στα 3,25 ευρώ με πτώση 9,72%. Στα 2,50 ευρώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με απώλειες 8,09% και η Κύπρου στα 2,27 ευρώ με πτώση 5,42%.

Η φημολογία περί άμεσης υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης προεξοφλείται στο ταμπλό, καθώς αυτόματα οι υποτυπώδεις γραμμές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, που μετά από τόσο κόπο επανέφεραν, θα εξαφανιστούν στη δίνη της ελληνικής ύφεσης.

Την ίδια ώρα, η Ευρώπη, παρόλο που αντιμετωπίζει την απειλή να περάσει η κρίση χρέους και τα σύνορα της Ιβηρικής Χερσονήσου με κατεύθυνση την Κεντρική Ήπειρο, αποφάσισε «Έκτακτη» Σύνοδο κορυφής σε περισσότερες από 20 ημέρες από τώρα.

Η «άμεση» αντίδραση της αναφορικά με το ευρωομόλογο και την πιθανότητα η Πορτογαλία να ζητήσει εν τέλει τη βοήθεια της ΕΕ, ήταν να καθορίσει τη Σύνοδο Κορυφής στις 4 Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε, άνθρωποι της αγοράς τονίζουν ότι μπορεί να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η κρίση χρέους στην Ευρώπη, δεδομένου και του ότι μέσα στο Γενάρη έχουν προγραμματιστεί συνεχείς εκδόσεις ομολόγων, τόσο από τις χώρες μέλη της ΕΕ όσο και από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Από τις ελάχιστες εξαιρέσεις σήμερα η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία έκλεισε στα 12,68 ευρώ με κέρδη 3,09%, ενώ ο τζίρος έφτασε στα 9,65 εκατ. ευρώ. Αρωγός η μετοχή του ΟΤΕ με κέρδη 0,74%, διευρύνοντας έτσι το σερί από την αρχή του έτους στο 11,7%. Μάλιστα, στη μετοχή άλλαξε χέρια και ένα μικρό πακέτο των 70 χιλ. τμχ στην τιμή των 6,84 ευρώ. ΔΕΗ και ΕΕΕΚ, προσπάθησαν να ενεργοποιήσουν τα αντίβαρα στο δείκτη, αλλά έκλεισαν αμετάβλητες στα 10,35 και 20 ευρώ αντίστοιχα.

Πηγή: reporter.gr