Τον φόβο ότι δυστυχώς πως δεν θα μπορέσουμε να ξαναέχουμε το οικοσύστημα της Δαδιάς εξέφρασε το πρωί της Τετάρτης (30/8) σε συνέντευξή του ο καθηγητής Δασικών Πυρκαγιών Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος. «Ήταν ένα μοναδικό δάσος» είπε φανερά στεναχωρημένος μιλώντας για τη φωτιά.

«Ήταν ένα δάσος που ήταν προστατευμένο από το δίκτυο Natura, δεδομένου ότι ήταν οικότοπος που σαν αυτόν δεν υπήρχε άλλος λόγω της σύνθεσης και της μορφής του. Με την καταστροφή του, επειδή απαιτούνται τόσα πολλά χρόνια για να ξαναγίνει, το πιο πιθανό είναι να μην το έχουμε ξανά. Ήταν μία καταστροφή μη αναστρέψιμη» σημείωσε ο επιστήμονας μιλώντας στο Mega και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Η πυρκαγιά είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν τα αρχέγονα δέντρα της μαύρης πεύκης, πάνω στα οποία φώλιαζαν οι μαυρόγυπες και τα όρνια» σημείωσε.

Τι πρέπει να συμβεί για να σωθεί το δάσος

Παράλληλα ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος αναφέρθηκε σε μία σειρά από δράσεις για να σωθεί το δάσος της Δαδιάς εξηγώντας: «Θα πρέπει να υπάρξει από χθες η αρχή των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, είτε σαν κλαδοδέματα είτε σαν κορμοτεμάχια. Όποιαδήποτε πρόχειρη κατασκευή θα σταματήσει το χώμα να φύγει από τη Δαδιά με τις βροχές και να μην κατέβει σαν λάσπη στα πεδινά της Αλεξανδρούπολης».

«Χρειάζεται ένας εκ βάθρων νέος σχεδιασμός με τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα δασοπυρόσβεσης, που θα συμμετέχει το Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και η δασική υπηρεσία και οι ΟΤΑ με οργανόγραμμα, που θα είναι καθορισμένες οι αρμοδιότητες», είπε μιλώντας για την προστασία των δασών.