Σε 240 ανέρχονται τα μαυροδέλφινα (pilot whales) που είχαν εξοκείλει στο απομακρυσμένο νησί Πιτ και πέθαναν όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία προστασίας θαλάσσιων ειδών της Νέας Ζηλανδίας.

Ο θάνατός τους σημειώθηκε τρεις μόλις ημέρες μετά τον θάνατο 250 φαλαινών σε μια παραλία στο γειτονικό νησί Τσάταμ.

Ο Ντέιβ Λάντκουιστ, τεχνικός σύμβουλος θαλάσσιας ζωής στο υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος, ανέφερε σε χθεσινό email του ότι μια ομάδα εμπειρογνωμόνων αξιολόγησε χθες την κατάσταση και πραγματοποίησε ευθανασία στα επιζήσαντα κητώδη.

«Αυτή η απόφαση ποτέ δεν λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η καλύτερη επιλογή», εξήγησε ο Λάντκουιστ όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η υπηρεσία προστασίας θαλάσσιων ειδών δεν επιχειρεί να επιστρέψει στη θάλασσα τα κητώδη που έχουν εξοκείλει στην περιοχή εξαιτίας του κινδύνου τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ίδια, πρόσθεσε ο Λάντκουιστ.

Ο Ντάρεν Γκρόβερ, ο γενικός διευθυντής στην φιλανθρωπική οργάνωση Project Jonah, που ασχολείται με κητώδη που εξοκέλλουν, σημειώνει ότι δεν υπήρχαν αρκετοί άνθρωποι στην περιοχή για να βοηθήσουν ώστε να μεταφερθούν τα μαυροδέλφινα πίσω στη θάλασσα.

Η Νήσος Πιτ και η Νήσος Τσάταμ συνθέτουν το αρχιπέλαγος των Νήσων Τσάταμ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 840 χιλιομέτρων από την ανατολική ακτή του Νότιου Νησιού της Νότιας Ζηλανδίας.

Στο Τσάταμ υπάρχουν περίπου 800 κάτοικοι και μόλις 20 στο νησί Πιτ.

Οι λόγοι που εξοκέλλουν τα κητώδη παραμένουν άγνωστοι.