Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι δραματικές, το γνωρίζουμε όλοι και το βλέπουμε καθημερινά. Ο αμερικανός όμως φωτογράφος Mitch Dobrowner μας το υπενθυμίζει.

Με μια σειρά από ασπρόμαυρες φωτογραφίες αποτυπώνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βλέπει ταξιδεύοντας στην περιοχή Northern Plains εν μέσω της σεζόν των καταιγίδων.

Ο Dobrowner, ο οποίος ζει μεταξύ Λος Άντζελες και Λόουν Πάιν της Καλιφόρνιας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έστησε τον φακό του μπροστά σε αποκαλυπτικών διαστάσεων και έντασης καταιγίδες που λυσσομανούν πάνω από αγροτικές περιοχές στις Πολιτείες Οκλαχόμα, Κάνσας και Βόρεια Ντακότα.

Έχοντας ως έμπνευση σπουδαίους φωτογράφους σαν τον Minor White και τον Ansel Adams έβαλε στο κάδρο του αστραπές, πελώρια στροβιλιζόμενα σύννεφα και πυκνές κουρτίνες βροχής.

Με ευρυγώνιες ή πανοραμικές λήψεις ο φωτογράφος μπόρεσε να καταγράψει τα ακραία καιρικά φαινόμενα και να δείξει τη δύναμη της φύσης, την οργή της αλλά παράλληλα και την ομορφιά της.

Σε ανάρτησή του της 21ης Μαρτίου του 2020 στον λογαριασμό του στο Instagram, όταν είχε ξεσπάσει η πανδημία, ο Dobrowner είχε γράψει: «Η Μάνα Φύση έχει εκνευριστεί με την ανθρωπότητα γι’ αυτό που έχουμε κάνει στον πλανήτη μας. Εκατομμύρια θα νοσήσουν και πιθανά θα πεθάνουν, οι πλούσιοι και ισχυροί θα ταπεινωθούν, οι ουρανοί μας και τα ποτάμια μας θα καθαρίσουν από τη ρύπανσή τους, τα δέντρα θα αρχίσουν να μεγαλώνουν αντί να τα κόβουν και, τους επόμενους μήνες, ο πλανήτης θα αρχίσει τον καθαρισμό του».

Πηγή φωτογραφιών: Instagram/Mitch Dobrowner