Κυκλοφόρησε η πρώτη φωτογραφία του παγόβουνου των τρισεκατομμυρίων τόνων που απειλεί φώκιες και πιγκουίνους στην τρελή κούρσα του που μπορεί να το φέρει ακόμα και στις ακτές της νήσου Νότια Τζόρτζια.

Οι ειδικοί παρακολουθούν το ταξίδι του με κομμένη την ανάσα, το παγόβουνο είναι κολοσσιαίο και μπορεί να φτάσει πράγματι στο νησί.

Αν τελικά τα καταφέρει, μπορεί να προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή στο ακατοίκητο νησί. Η Νότια Τζόρτζια ανήκει στις βρετανικές υπερπόντιες κτήσεις και φιλοξενεί ερευνητικούς σταθμούς.

Η πρώτη του εικόνα είναι αυτή που βλέπουμε στο tweet της Daily Mail. Το παγόβουνο είναι τεραστίων διαστάσεων, «μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου» το αποκαλούν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες, και ένα από τα 5 μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί ποτέ. Και κινείται καταπάνω στο νησί.

Βιολόγοι προειδοποιούν ήδη ότι μια τέτοια σύγκρουση θα έχει ολέθριες επιπτώσεις για το περιβάλλον και την άγρια ζωή. Η Νότια Τζόρτζια είναι ασφαλές καταφύγιο για πλήθος ζώων, φιλοξενώντας πληθυσμούς εκατομμυρίων μελών.

Το παγόβουνο είναι μάλιστα αρκετά ρηχό για το μέγεθός του, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να φτάσει πολύ πιο κοντά στις ακτές…