34
loading
Γράφει
η Σταυρούλα Πεταλιού

Θλίψη, φρίκη αλλά και πολλές απορίες προκαλεί η κακοποίηση ζώων. Το εν λόγω «φαινόμενο» αποτελεί ένα από τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Τι είδους άτομα είναι αυτά που κακομεταχειρίζονται τα ζώα; Τι σκέφτονται και γιατί προβαίνουν σε αυτές τις πράξεις; Τα συγκεκριμένα ερωτήματα έχουν πολλές φορές κινητοποιήσει τους ειδικούς που εκπονούν συνεχώς έρευνες με κύριο θέμα την σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των δραστών.

«Η κακοποίηση ζώων μπορεί να λάβει ποικίλες μορφές και εκφράσεις» αναφέρει μιλώντας στο newsbeast.gr η διδάκτωρ του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και τακτική επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος, Αγγελική Καρδαρά.

Τι σημαίνει όμως ακριβώς «κακοποίηση» και τι μπορεί αυτή να αφορά; Όπως εξηγεί η κα Καρδαρά «η κακοποίηση ζώων δύναται να λάβει ποικίλες εκφάνσεις και μορφές. Ως ''κακοποίηση ζώων'' ορίζεται η χρήση τους με στόχο την πρόκληση πόνου, εξευτελισμού, βασανιστηρίων ακόμη και επώδυνη θανάτωσή τους, η παραμέληση ζώων κυρίως ως προς τα κατοικίδια που έχουμε σπίτι με διάφορους τρόπους όπως με τον υποσιτισμό τους (με το να μην καλύπτουμε δηλαδή τις βασικές ανάγκες τους), η εκτροφή τους σε κακές συνθήκες με στόχο να σφαγιαστούν με βάναυσο τρόπο, αλλά και η κακοποίησή τους μέσα από την κτηνοβασία για παράδειγμα».

«Στο παρελθόν είχαμε κάνει με την κυρία Όλγα Τζουραμάνη, εγκληματολόγο, ψυχολόγο, ψυχοθεραπεύτρια και υποψήφια διδάκτωρ εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ένα πολύ μεγάλο θέμα για την κακοποίηση ζώων στοιχεία του οποίου περιλαμβάνονται στο νέο, υπό έκδοση βιβλίο μου. Στις ειδικές θεματικές ενότητές του εστιάζω και στο προφίλ των ανήλικων δραστών» επισημαίνει.

«Τα άτομα που βασανίζουν ζώα μπορεί να κακοποιούν επίσης τη γυναίκα ή τα παιδιά τους»

Το προφίλ ενός ανθρώπου που βασανίζει ζώα μπορεί να έχει αντιστοιχίες με το ψυχοεγκληματικό προφίλ ενός ατόμου που κακοποιεί τη γυναίκα ή τα παιδιά του.

«Αυτό που και η διεθνής επιστημονική κοινότητα εντοπίζει είναι μία στενή συσχέτιση μεταξύ της κακοποίησης ζώων και της κακοποίησης ατόμων όπως και της ενδοοικογενειακής βίας» επισημαίνει η διδάκτωρ του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και τακτική επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος.

«Βασικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε και μπορούν να συνθέσουν το προφίλ ενός ατόμου βάσει διεθνών ερευνών είναι τα ακόλουθα: περιορισμένες κοινωνικές δεξιότητες, δυσκολία ανάπτυξης της ενσυναίσθησης, γενικότερα δυσκολία σύναψης σχέσεων εμπιστοσύνης, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανασφάλεια, αισθήματα ανεπάρκειας, παραβατική συμπεριφορά και προβλήματα με τον νόμο κατά την εφηβεία (για παράδειγμα μπορεί αυτά τα άτομα στην περίοδο της εφηβείας τους να ασκούσαν σχολικό εκφοβισμό ή και τα ίδια να υφίστατο εκφοβισμό, μπορεί να εμπλέκονταν σε συμμορίες σε ξυλοδαρμούς, να έκαναν χρήση ουσιών, κλοπές, γενικότερα να είχαν μία πρώιμη εμπλοκή με τον ποινικό νόμο)» εξηγεί και προσθέτει:

«Επίσης βλέπουμε μία δυσκολία διαχείρισης των συναισθημάτων τους, έτσι μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις μέσω του βασανισμού των ζώων να θέλουν οι δράστες να δείξουν τη δική τους εξουσία και ισχύ».

Το ζώο ως μέσο εκδίκησης

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει επίσης ως προς τη σκιαγράφηση του προφίλ του δράστη το ζώο το οποίο κακοποιεί.

«Εάν κακοποιεί το δικό του ζώο, αν κακοποιεί το κατοικίδιο πρώην σχέσης του ή αν βασανίζει το κατοικίδιο ενός γείτονα ή γενικώς τα αδέσποτα ζώα στη γειτονιά. Σε περίπτωση που κακοποιεί το ζώο κάποιας πρώην σχέσης, μπορεί η κακοποίηση να αποτελεί ένα μέσο εκδίκησης της συντρόφου και αντί να στρέφει την εκδικητικότητά του στο πρόσωπο για να το πονέσει τη στρέφει προς το ζώο» επισημαίνει η κα Καρδαρά σημειώνοντας:

«Όταν κακοποιεί το ζώο ενός γείτονα μπορεί το άτομο αυτό να λειτουργεί και πάλι στο πλαίσιο της εκδίκησης. Να το κάνει για τιμωρητικούς λόγους ή για να δείξει πως έχει την εξουσία και τον έλεγχο. Όταν κακοποιεί γενικότερα τα αδέσποτα της γειτονιάς, μπορεί να βλέπουμε μία προσπάθεια να επιδείξει το άτομο αυτό την κυριαρχία του στο πλαίσιο της τοπικής κοινωνίας, της γειτονιάς στην οποία διαμένει. Κάθε περίπτωση σαφώς έχει τα δικά της ειδικά χαρακτηριστικά που, όπως πάντα, πρέπει να εξετάζονται με προσοχή. Οι εγκληματολογικές τυπολογίες είναι πολύ ενδιαφέρουσες και μας δίνουν στοιχεία.  Κάθε όμως φορά και σε κάθε μεμονωμένη υπόθεση δεν μπορούμε να εξάγουμε αβίαστα συμπεράσματα, γιατί σε κάθε περίπτωση μπορεί να υπάρχουν πολλές και διαφορετικές συνισταμένες που πρέπει να εξετάζονται και αυτές να αφορούν τόσο το ίδιο το άτομο, την προσωπικότητά του όσο και ορισμένους ευρύτερους παράγοντες που πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψιν».

Το προφίλ του ανήλικου δράστη

«Ως προς το προφίλ του ανήλικου δράστη στο οποίο εστιάζω στο υπό έκδοση βιβλίο μου υπάρχει μία ενδιαφέρουσα τυπολογία στην οποία αναφέρομαι. Όπως όμως είπαμε οι τυπολογίες δεν ακολουθούνται κατά γράμμα αν και δίνουν ενδιαφέρονται στοιχεία» επισημαίνει η κα Καρδαρά χωρίζοντας τους ανήλικους δράστες σε τρεις κατηγορίες.

Ο πειραματιστής (The Experimenter): Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται ανήλικοι ηλικίας ενός έως έξι ετών. Πρόκειται κατά κανόνα για παιδιά προσχολικής ηλικίας τα οποία δεν έχουν ακόμη αναπτύξει τη γνωστική τους ωριμότητα ώστε να κατανοήσουν ότι τα ζώα έχουν αισθήματα, πονάνε και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν παιχνίδια.

Επίσης μπορεί να είναι το πρώτο κατοικίδιο του παιδιού ή το παιδί να μην έχει την εμπειρία λόγω ηλικίας ή λόγω έλλειψης εκπαίδευσης να φροντίσει το ζώο και να αντιληφθεί τις ανάγκες του. Μπορεί από την άλλη πλευρά ο ανήλικος να αντιγράφει κακοποιητικές συμπεριφορές ενηλίκων, για παράδειγμα οι ίδιοι οι γονείς να μη φέρονται καλά στο ζώο και αυτό να αντιγράφεται από τον ανήλικο. Επομένως σε αυτή την περίπτωση η εκπαίδευση του ανηλίκου από τους γονείς του και σε ένα δεύτερο επίπεδο από τους εκπαιδευτικούς είναι πολύ σημαντική και πρέπει να ξεκινήσει από την προσχολική ηλικία.

Ο δράστης που κραυγάζει για βοήθεια (The Cry-for-Help Abuser): Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται ανήλικοι ηλικίας 6 με 7 έως και 12 ετών. Στις εν λόγω περιπτώσεις τα παιδιά έχουν την ωριμότητα να κατανοήσουν τη σοβαρότητα της πράξης τους και ότι το να βλάψουν τα ζώα δεν είναι μία κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά. Συνεπώς, η κακοποιητική συμπεριφορά που υιοθετεί απέναντι στα ζώα ο δράστης αυτού του τύπου, δεν είναι απόρροια της  έλλειψης εκπαίδευσης, όπως στην προηγούμενη περίπτωση, αλλά είναι μία «κραυγή» βοήθειας, μία «κραυγή» για την έλλειψη προσοχής και φροντίδας που στερούνται οι ανήλικοι και είναι πιθανότερο να αποτελεί η εν λόγω κακοποιητική συμπεριφορά το σύμπτωμα ενός βαθύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζει ο ανήλικος και σε αυτές τις περιπτώσεις, συνεπώς είναι αναγκαίο να ζητηθεί η βοήθεια του ειδικού.

Ο δράστης με αποκλίνουσα συμπεριφορά (The Conduct - Disordered Abuser): Αφορά εφήβους 12 ετών και άνω, οι οποίοι πέρα από την κακοποίηση ζώων εμπλέκονται και σε άλλες αντικοινωνικές και αποκλίνουσες συμπεριφορές, όπως ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε η χρήση ουσιών, κατάχρηση αλκοόλ, συμμετοχή σε συμμορίες, σύγκρουση με τον ποινικό νόμο κ.ά. Σε μερικές από αυτές τις περιπτώσεις η κακοποίηση των ζώων είναι απόρροια ή γίνεται συνδυαστικά με τη συμμετοχή στην αποκλίνουσα ομάδα ομηλίκων, είτε ως ένα είδος ιεροτελεστίας μύησης, είτε ως ένας τρόπος για να  ικανοποιηθούν βαθύτερες ψυχολογικές ανάγκες του ανήλικου, όπως ανακούφιση της ανίας του και επίτευξη μίας αίσθησης ελέγχου. Επομένως, εδώ η κακοποίηση ζώων είναι μόνο ένα μέρος μίας ευρύτερης αποκλίνουσας ή και παραβατικής συμπεριφοράς.

«Όπως διαπιστώνει κανείς πρόκειται για πολύ σοβαρές καταστάσεις που χρήζουν ειδικής επιστημονικής αντιμετώπισης και έγκαιρης παρέμβασης. Η οικογένεια αλλά και το σχολείο παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς σε αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις απουσιάζει ένα υποστηρικτικό οικογενειακό πλαίσιο το οποίο δύναται να είναι καθοριστικής σημασίας τόσο ως προς την ενίσχυση της πρόληψης όσο και της έγκαιρης παρέμβασης προτού η κατάσταση ξεφύγει πολύ από τον έλεγχο» αναφέρει η Αγγελική Καρδαρά.

Μπορεί κάθε πράξη βίας ανήλικου σε βάρους του ζώου να σημαίνει ότι ο ανήλικος θα οδηγηθεί στην ενήλικη ζωή του σε κάποια εγκληματική δράση; Η διδάκτωρ του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και τακτική επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος εξηγεί «δεν συνεπάγεται ότι θα οδηγήσει με τρόπο νομοτελειακό σε κάποια εγκληματική δράση στην ενήλικη ζωή. Ιδιαίτερα για τα πολύ μικρά παιδιά η περιέργεια και η έλλειψη ενημέρωσης και εκπαίδευσης από τους ενηλίκους δύναται να αποτελέσουν επιβαρυντικούς παράγοντες για την υιοθέτηση μίας συμπεριφοράς απέναντι στο ζώο. Επομένως είναι μια συμπεριφορά που μπορεί να τροποποιηθεί με την κατάλληλη εκπαίδευση και το παιδί μεγαλώνοντας και ωριμάζοντας να μην οδηγηθεί σε αποκλίνουσα ή άλλη παραβατική δράση. Όμως μία επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά, η οποία υιοθετείται για μεγάλο χρονικό διάστημα και όσο το παιδί μεγαλώνει, μας προβληματίζει. Μπορεί να αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι, αλλά είναι σημαντικό να αξιολογηθεί από έναν ειδικό ώστε να προστατευτεί και το ζώο και το ίδιο το παιδί να βοηθηθεί».

«Δεν μπορούμε ως κοινωνία να εθελοτυφλούμε σε κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος ζώων είτε αυτές προέρχονται από ενήλικους είτε από ανήλικους. Ειδικότερα όταν ο κακοποιητής του ζώου είναι ανήλικος, θεωρώ ότι πρέπει να δείξουμε ακόμη μεγαλύτερη προσοχή, γιατί σε αυτή την περίπτωση έχουμε να στοχεύσουμε σε έναν διττό σκοπό, και στην προστασία του ζώου αλλά και να κατανοήσουμε γιατί ο ανήλικος φέρεται έτσι και να αξιολογηθεί η κατάσταση όπου κρίνεται αναγκαίο» επισημαίνει.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

34
σχόλια
 1. avatar Μιχάλης.

  Καμία έρευνα και για τους \"ζωόφιλους\" που μισούν τόσο τους άλλους ανθρώπους ώστε δεν ενδιαφέρονται για τους τραυματισμούς και τους θανάτους ανθρώπων από ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ ζώα;

 2. avatar akasha

  Τα \"αδέσποτα\" αλλά και όλα τα Ελεύθερα Ζώα, ως άλλοι φρουροί, κρατούν σε ισορροπία τον κόσμο μας. Μόνο ένας αδαής δεν θα τα ήθελε ανάμεσά μας.
  Τα ζώα πρέπει να έχουν το δικαίωμα της ίσης αντιμετώπισης των συμφερόντων τους.
  Η κακοποίηση ζώων είναι το βήμα πριν την κακοποίηση ανθρώπων
  Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΖΩΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΙΞΗ ΨΥΧΑΣΘΕΝΕΙΑΣ.
  Και το διατροφικό μας σύστημα είναι ένας τεράστιος παράγοντας βασανισμού ζώων επισης-
  δεν μπορείτε να μιλήσετε για σεβασμό κ συμπόνια όταν πληρώνετε κάποια άλλον να σου σφάζουν το φαγητό σας,κοιτάξτε τη διαδικασία όχι το τελικό προϊόν.
  ... δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε μια γάτα, σκύλο, αγελάδα ή γουρούνι, απλώς η αντίληψή σας!

 3. avatar Έρευνες από τα Lidl

  Πολύ επιδερμική η έρευνα, ειδικά όσο αφορά τα αίτια.
  «είναι πιθανότερο να αποτελεί η εν λόγω κακοποιητική συμπεριφορά το σύμπτωμα ενός βαθύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζει ο ανήλικος και σε αυτές τις περιπτώσεις, συνεπώς είναι αναγκαίο να ζητηθεί η βοήθεια του ειδικού.»
  Ποιος θα ζητήσει τη βοήθεια ειδικού? Αυτός που «δημιουργεί» το πρόβλημα στον ανήλικο? Αυτός που τον κακοποιεί? Ή ένας 10χρονος θα απευθυνθεί μόνος του στις αρμόδιες υπηρεσίες?
  Αυτός που τα γράφει αυτά έχει συναίσθηση του τι γράφει?

  1. avatar Διδακτορικά από τα Lidl

   Ακριβώς έτσι. Η τόσο trendy έννοια της ενσυναίσθησης δεν λείπει μόνο από τους κακοποιητές, λείπει και από τους \"μελετητές\", οι οποίοι αδυνατούν να κατανοήσουν ότι η κακοποίηση γεννάει κακοποίηση. Τα άτομα που κακοποιούν, έχουν κακοποιηθεί βάναυσα τα ίδια από την παιδική τους ηλικία, σε βαθμό που η κακοποίηση πλέον είναι πολύ οικεία για αυτά.

 4. avatar Σαλώμη

  Μας πρηξατε με δαύτα.καντε κανένα παιδί ταιστε κανένα ορφανό κ αφηστε τα [...] κ την βρώμα τους.

 5. avatar Navara

  Ενώ εσείς;; Όλη μέρα έτσι;;;( γνώμη μου )

 6. avatar Με αυτούς που βασανίζουν ανθρώπους θα κάνεις ένα άρθρο;

  Θα σκιαγραφήσεις το ψυχολογικό τους προφίλ;

 7. avatar .!.

  @Γνωμη μου δεν [...] ποτε ε????

 8. avatar Navara

  Έχεις γράψει ένα ολόκληρο άρθρο για τη κακοποίηση των ζώων
  Αλλά πουθενά δε αναφέρεις ότι αυτοί που κακοποιούν περισσότερο τα ζώα είναι όλοι αυτοί που τα έχουν φυλακισμένα σπίτι τους στις βεράντες τους και δεμένα 24 ώρες το 24 ώρα χωρίς ελευθερία
  Αυτή είναι η κακοποίηση των ζώων και όχι το 2% των ανθρώπων που για κάποιο λόγο ( ψυχοπαθείς θα τους ελέγαεγώ ) σκωτονουν και χτυπάνε για κανένα λόγο κάποια ζώα αυτοί που τα κακοποιούν είναι οι λεγόμενοι φιλόζωοι

 9. avatar Χαλκιδέος

  Σχετικά με την κακοποίηση των ζώων, θα ήθελα να πω ότι η υπόθεση του σκύλου της Νίκαιας, συγκλόνισε όλο το πανελλήνιο! Ο δράστης, ο οποίος πριν περίπου 25 μέρες μαχαίρωσε τον σκύλο, θα μπορούσε να είχε κάνει το ίδιο άνετα σε ανθρώπους ή να χρησιμοποιούσε το σκύλο ως μέσο \"εξάσκησης\" για να αναβαθμιστεί και σε δολοφόνος ανθρώπων!
  Πέρα απ\' αυτή την υπόθεση, υπάρχουν κι άλλα είδη κακοποίησης, κυρίως ψυχολογικής. Για παράδειγμα, άνθρωποι που αφήνουν τα σκυλιά τους στο μπαλκόνι της πολυκατοικίας, μέσα στο κρύο και την υγρασία ή μέσα στον καύσωνα αν είναι καλοκαίρι, χωρίς τροφή, νερό και συντροφιά! Ή άνθρωποι που κάποια στιγμή τα εγκαταλείπουν στο δρόμο και γίνονται αδέσποτα!
  Στην Έξω Παναγίτσα Χαλκίδας συνέβη το εξής περιστατικό: ένας τύπος έλειπε όλο το πρωί και όλο το βράδυ σε δουλειές και τα Σ/Κ πήγαινε στο εξοχικό του, που βρίσκεται σε άλλη περιοχή της Εύβοιας. Ο σκύλος βρισκόταν μόνος στο σπίτι και ξεσήκωνε όλη τη γειτονιά, ακόμα και μέχρι τις 4 τα ξημερώματα! Πριν περίπου 2 εβδομάδες, οι γείτονες δεν άντεξαν άλλο απ\' τα γαυγίσματα και έκαναν μήνυση στην Αστυνομία! Ο ιδιοκτήτης, όμως, άφαντος...

 10. avatar Μαρμαρινος

  Είναι οι αυριανοί φονιάδες δεν πρέπει ΚΑΝΕΝΑΣ να ανεχτεί τέτοιο φαινόμενο. Οι εισαγγελείς και τα δικαστήρια πρέπει να είναι αμείλικτα για το καλό της κοινωνίας και για τα δόλια τα ζωάκια. Αν θέλουμε να είμαστε ΠΟΛΙΤΗΣΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΑΊΚΗ ΧΩΡΑ. Η ΠΟΛΙΤΕΊΑ ΕΠΙΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΠΊΣΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΤΕΤΕΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΆΓΓΕΙΛΕΙ ΕΠΩΝΙΜΑ Η ΑΝΏΝΥΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΕΙ 1000 ΕΥΡΩ ΩΣ ΑΝΤΑΜΟΙΒΉ.

  1. avatar Τι εννοείς?

   Να βάλουμε κάμερες στα σπίτια των ιδιοκτητών τους?

 11. avatar tboni2

  Αυτοί που κακοποιούν τα ζώα είναι αυτοί που νομίζουν ότι τους ανήκουν. Δηλαδή οι δήθεν φιλοζωοι.

 12. avatar ΓΡΑΦΤΕ Κ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΦΡΟΣΚΥΛΑ ΠΟΥ

  ΤΡΩΝΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

 13. avatar Λογικό

  Καί επόμενο είναι, όσοι είχατε τήν ατυχία νά αφήσετε τά ωραία σας χωριουδάκια καί νά έχετε πακτωθεί σέ πόλεις σάν τήν Αθήνα καί χειρότερες, όχι μόνο σκύλοι καί γάτες θά σάς φταίνε αλλά οτιδήποτε άλλο επίσης είναι, είτε αυτό λέγεται εξάτμιση, ή παρκάρισμα , ή σκουπίδια, ή κυκλοφοριακό. Όλα τά παραπάνω σύν καί πολλά άλλα αρνητικά δεν έχουν κανένα θετικό αποτέλεσμα στην καθημερινότητα εκτός από νά ακούγονται μέσα στο μυαλό σάν μία φάλτσα ορχήστρα όλο τό εικοσιτετράωρο. Πώς λοιπόν νά μήν είναι ο πληθυσμός μίας πόλης σάν τήν Αθήνα στραβομένος καί με απασφαλισμένες τίς χειροβομβίδες τού μυαλού του από τό
  πρωί έως το βράδυ? Αν λοιπόν κάποιοι τό βρίσκουν βολικό για τό πρόβλημα τους νά στοχοποιούν σκύλους καί γάτες, τό επόμενο στάδιο πού θά περάσουν σίγουρα είναι ότι θα στοχοποιούν ανθρώπους. Η λεζάντα καί η φιγούρα έχει χρεοκοπήσει πια στις μεγαλουπόλεις καί ειδικά τώρα με τήν πανδημία όσοι μπορείτε πιάστε πόρτα σέ κανένα μικρό χωριό.

  1. avatar Jeff

   Μα καλή μου δεσποινίς, τα πιο βίαια περιστατικά κακοποίησης ζώων γίνονται στα Χανιά, όχι στις παλιογειτονιές τις Αθήνας. Από το εξωτερικό ήρθατε?

 14. avatar Σε ολόκληρο άρθρο,

  που υποτίθεται ότι εξετάζει το προφίλ και τα κίνητρα ενός κακοποιητή ζώων, αποκρύπτεται εντέχνως, και άκρως υπόπτως ως προς την αντικειμενικότητα και τους σκοπούς της \"έρευνας\", το πόρισμα άλλων ερευνών που λένε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι παιδιά που κακοποιούν ζώα έχουν προηγουμένως κακοποιηθεί τα ίδια, όπως αυτή που συμπεραίνει:
  \"... when reports of animal cruelty were investigated, 82% of the families were identified as having children who were at risk of abuse or harm.\"
  Επίσης, οι περιπτώσεις κακοποίησης ζώων μέσα στα ίδια τα σπίτια \"φιλόζωων\" δεν καταγράφονται ποτέ, ή κρύβονται πίσω από την ταμπέλα της ενδοοικογενειακής βίας αφού το κατοικίδιο θεωρείται μέλος της οικογένειας. Και φυσικά η \"έρευνα\" το προσπερνάει αβίαστα παρά το γεγονός ότι αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων κακοποίησης ζώων. Πιθανότατα για να μην θίξει έναν ολόκληρο κλάδο που κρύβεται πίσω από την παραγωγή και το εμπόριο κατοικιδίων καθώς και τροφών και αξεσουάρ. Ή μήπως γιατί χρηματοδοτείται από αυτόν τον κλάδο?
  Πονάνε μερικές αλήθειες μια κοινωνία υποκριτική που κλείνει τα μάτια στην κακοποίηση παιδιών που συμβαίνει δίπλα τους και χύνει όλη τη χολή της όταν κακοποιηθεί ένα αδεσποτάκι στην άλλη άκρη της Ελλάδας.
  Χρειάζεται να ζεις σε πολιτισμένη χώρα για να απολαμβάνεις τους καρπούς της αντικειμενικότητας όμως.

 15. avatar 18/10

  Υπάρχει νόμος που απαγορεύει την απομόνωση των σκύλων σε μπαλκόνια ή δεμένα σε αυλές. Πάρε την Αστυνομία. Όποιος αγαπάει τα ζώα δεν αποκλείεται να αγαπάει και τους ανθρώπους. Όποιος όμως δεν αγαπάει τα ζώα δεν αγαπάει τίποτα άλλο παρά μόνο την πάρτη του. Δείτε τα μούτρα τους δείτε τη συμπεριφορά τους, αγελαστοι δήθεν σοβαροί μονοχνωτοι και πατρακηδες!

  1. avatar Giorgis

   Όντως έτσι είναι αυτοί που τα έχουν κλεισμένα σε μπαλκόνια. Και φυσικά η αγορά ενός ζώου συντροφιάς δεν συνεπάγεται με κανέναν τρόπο την αγάπη προς τα ζώαή τη φύση γενικότερα.

 16. avatar , Άννα

  Οι άνθρωποι που βασανίζουν και εγκαταλείπουν ζώα έχουν βασανίσει και εγκαταλείψει την ψυχή τους πρώτα

 17. avatar Το πρόβλημα είναι και νομοθετικό.

  Όσο στην Ελλάδα όχι μόνο επιτρέπεται,αλλά ενθαρρύνεται μέσω του νόμου η ύπαρξη αδέσποτων σκύλων, θα βλέπουμε τέτοιες ακραίες συμπεριφορές από ανθρώπους που βρίσκονται σε οριακή ψυχολογική κατάσταση.

  Για μένα ο βασανιστής ζώων είναι πολύ κοντά ψυχολογικά με τον ακραίο φιλόζωο που θα κάνει για το ζώο του συχνά σε βάρος ανθρώπων, θα πει το \"άνθρωπο μπορώ να χτυπήσω, ζώο ποτέ\" και μετά θα πάει να χλαπακιάσει τη χοιρινή του, ή να καταναλώσει προϊόντα που έχουν προέλθει από καταστροφή φυσικού βιότοπου.

  Αυτές οι συμπεριφορές έρχονται από την ανθρώπινη απόρριψη και λίγο ευάλωτος να είναι ο άλλος, βγαίνουν τέτοιες ακραίες συμπεριφορές, είτε στο ένα είτε στο άλλο άκρο της συμπεριφοράς τους στα ζώα

  Αγαπήστε τους ανθρώπους, εναμορνίστε τους νόμους με της Ευρώπης και θα εξαλειφθεί η βία προς τα ζώα.

 18. avatar Θύμα Σκυλόφιλων

  Στο στενό όπου μένω, υπάρχουν δύο \"φιλόζωες\" κυρίες. Η μία έχει μετατρέψει το ρετιρέ της σε κέντρο περίθαλψης σκυλιών και γατιών. Δύο μεγαλόσωμα σκυλιά είναι περιορισμένα σε στενό μπαλκόνι, ποτέ δεν βγαίνουν βόλτα, και τις ώρες που λείπει χαλάνε το κόσμο. Όταν ενημερώνεται για το θέμα, ή προβαίνει σε άρνηση, ή γίνεται επιθετική. Η δεύτερη περίπτωση είναι ακόμα χειρότερη λόγω παιδείας και νοοτροπίας. Έχει ένα νευρικό σκυλί σε μικρό διαμέρισμα που γαβγίζει δυνατά και διαπεραστικά, και σποραδικά. Μέχρι εδώ, όλα οκέϊ. Δεν είναι οκέϊ όταν γαβγίζει στις 11, 12, 1 και 2 μετά τα μεσάνυχτα, και ξυπνάει τους γύρω. Όταν πρότεινα να μην το αφήνει στο μπαλκόνι τέτοιες ώρες, για να μην γαβγίζει στους περαστικούς, μου είπε πως πρόκειται για άλλο σκυλί. Βγαίνω να δω, και γαβγίζει το δικό της. Της το λέω, βάζει τις φωνές, αρχίζει με σούξου μούξου να στρέψει τους γείτονες εναντίον μου, και με μισεί παθολογικά. Όποιος κακοποιείται από ψευτοζωόφιλους, μπορεί να απευθυνθεί στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, πολλά έχουν ειδικό για τέτοιους διαχειρισμούς. Επίσης, καλά θα κάνει το Μπίστ να δημοσιεύσει και άρθρο για τη ψυχολογία δήθεν φιλόζωων. Δηλαδή ατόμων που νιώθουν διάφορα αρνητικά συναισθήματα, στρέφονται στα ζώα, μετά τα χρησιμοποιούν για να βγάζουν επιθετικότητα και κόμπλεξ σε ανθρώπους.

 19. avatar Βασανισμος

  Η ανάδειξη τής υπεροχής. Αυτό ισχύει γιά οτιδήποτε έμψυχο βασανίζεται. Η εκτόνωση τού εγωισμού και τής φιλαρέσκειας.

 20. avatar Σωστά

  Συμφωνώ απόλυτα με αυτά πού έγραψε ο φιλόζωος
  Πραγματικά ακόμη και εγώ πού κάποτε είχα σκύλο και δεν καθόμουν στο τραπέζι να φάω εάν δεν έτρωγε πρώτα ο σκύλος μου τώρα από την στέρηση ύπνου και παντελή έλλειψη ηρεμίας όλο το 24ωρο από τα συνεχόμενα γαβ γαβ γαβ πρωί μεσημέρι και βράδυ σκυλιά παρατημένα σε μπαλκόνια και αυλές από ανθρώπους ανεύθυνους που λένε ότι τα αγαπούν μου έχουν περάσει από το κεφάλι πράγματα πού παλιά ούτε που θα σκεφτόμουν....

Παρακαλούμε περιμένετε ...