Ένα ξενικό είδος κατσαρίδας που επιβιώνει στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και το δριμύ ψύχος εντοπίστηκε στο πάρκο «Χάι Λάιν» της Νέας Υόρκης, που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Σύμφωνα με τους εντομολόγους Jessica Ware και Dominic Evangelista από το πανεπιστήμιο Rutgers, πρόκειται για την κατσαρίδα Periplaneta japonica η οποία ζει στην Ασία και εντοπίστηκε στις ΗΠΑ για πρώτη φορά.

Οι επιστήμονες, η μελέτη των οποίων δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Economic Entomology, υποστηρίζουν πως είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθεί ο αντίκτυπος που θα έχει το ξενικό είδος στα οικοσυστήματα, αν και αυτός δεν αναμένεται να είναι μεγάλος καθώς παρόμοια είδη ζουν στα αστικά κέντρα των ΗΠΑ.

Εξάλλου, το ξενικό και τα ενδημικά είδη κατσαρίδας θα πρέπει να ανταγωνιστούν για τροφή, κάτι που ενδέχεται να κρατήσει τον πληθυσμό τους σε χαμηλά επίπεδα, αφού θα μειωθούν ο διαθέσιμος χρόνος και η ενέργεια που αφιερώνεται στην αναπαραγωγή.

Η κατσαρίδα Periplaneta japonica εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο πάρκο Χάι Λάιν το 2012. Εκτιμάται ότι βρισκόταν στο χώμα των καλλωπιστικών φυτών που φυτεύτηκαν στο πάρκο.

Η ξενική κατσαρίδα έχει «ειδικές δυνάμεις» που δεν απαντώνται στους ντόπιους πληθυσμούς, ενώ μπορεί να επιβιώσει σε εξωτερικούς χώρους σε συνθήκες ψύχους.

Πάντως, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας υβριδίου υπερ-κατσαρίδας στη Νέα Υόρκη οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, επισημαίνοντας πως τα αρσενικά και τα θηλυκά όργανα αναπαραγωγής της κατσαρίδας εφαρμόζουν όπως το κλειδί στην κλειδαριά και αυτά τα όργανα διαφέρουν από είδος σε είδος.

Πηγή: econews.gr