Ένα καλαμάρι με ένα δόντι πτερόσαυρου αποκαλύπτει πώς ήταν το κυνήγι πριν από 150 εκατ. χρόνια

Το απολίθωμα απεικονίζει μια απόπειρα γεύματος που πήγε στραβά


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
7:29
10/02/2020
Ένα καλαμάρι με ένα δόντι πτερόσαυρου αποκαλύπτει πώς ήταν το κυνήγι πριν από 150 εκατ. χρόνια
loading

Αν αναρωτιόσασταν ποτέ πώς θα ήταν μια μάχη ενός καλαμαριού με έναν πτερόσαυρο, ένα απολίθωμα αποκαλύπτει πως σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο πτερόσαυρος δεν κλείδωσε τη νίκη.

Κι έχασε κι ένα δόντι!

Το απολίθωμα αποκαλύπτει με εξαντλητική λεπτομέρεια τη σκηνή του κυνηγιού, καθώς το καλαμάρι έχει διατηρηθεί άθικτο, κάτι σπάνιο στον κόσμο των απολιθωμάτων.

Μέσα στο σώμα του, το κεφαλόποδο φέρει ακόμα το δόντι του πτερόσαυρου (Rhamphorhynchus muensteri), του πρώτου σπονδυλωτού που κατάφερε να πετάξει.

Κι ενώ δεν είναι σαφές αν το προϊστορικό καλαμάρι πέθανε από την επίθεση, είναι η πρώτη ευθεία απόδειξη πως τα ιπτάμενα ερπετά τρέφονταν και με μαλάκια.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «Scientific Reports», περιγράφει πόσο σημαντικό είναι αυτό το πειστήριο για την ανασυγκρότηση μιας τροφικής αλυσίδας που έχει χαθεί για τα καλά.

Το απολίθωμα βρέθηκε στη Βαυαρία της Γερμανίας, σε μια περιοχή που στα τέλη της Ιουρασικής Περιόδου ήταν θάλασσα. Το καλαμάρι είχε πλήρες μέγεθος, 28,5 εκατοστά, την ίδια ώρα που ο πτερόσαυρος έφτανε συνήθως το 1 μέτρο, με άνοιγμα φτερών γύρω στο 1,80.

Από την ανάλυση του απολιθώματος, οι ερευνητές μας λένε πως η επίθεση έγινε από την επιφάνεια της θάλασσας ή λίγο πάνω από αυτή. Κάτι πολύ σημαντικό για τον τρόπο που κυνηγούσε το ιπτάμενο ερπετό. Και λέμε ερπετό, γιατί ο πτερόσαυρος δεν ήταν ιπτάμενος δεινόσαυρος. Ούτε πρόγονος των πουλιών.

Η επίθεση στο καλαμάρι υποδεικνύει πως ήταν πιθανότατα αρπακτικό παρά πτωματοφάγος…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει