Δεκαπενταετή εμπειρία στις θάλασσες της Νότιας Αφρικής έχει ο 51χρονος Ράινερ Σιμπφ, που εργάζεται ως δύτης, αλλά τον Φεβρουάριο του συνέβη κάτι πάρα πολύ σπάνιο και γνώρισε ένα σημείο που δεν είχε ξαναδεί ποτέ από τόσο κοντά: το εσωτερικό του στόματος μίας φάλαινας.

Οι συνθήκες στη θάλασσα ήταν ιδανικές και ο Ράινερ με την ομάδα του βγήκαν στ’ ανοιχτά για να καταγράψουν το κυνήγι της σαρδέλας, για το οποίο συνεργάζονται πιγκουίνοι, δελφίνια, φώκιες, καρχαρίες και φάλαινες.

Ο Ράινερ και οι συνεργάτες του βιντεοσκοπούσαν την «αποστολή» για εκπαιδευτικούς και περιβαλλοντικούς σκοπούς.

Χωρισμένοι σε δύο ομάδες, βγήκαν σε απόσταση περίπου 25 ναυτικών μιλίων από την ακτή της Νότιας Αφρικής. Κάποια στιγμή επικράτησε αναταραχή και όλοι κατάλαβαν πως κάτι παράξενο συνέβαινε.

«Προσπαθούσα να τραβήξω έναν  καρχαρία που περνούσε μέσα από το κοπάδι των ψαριών και την επόμενη στιγμή όλα σκοτείνιασαν κι ένιωσα μια πίεση, ήξερα αμέσως πως με είχε αρπάξει μία φάλαινα» αφηγείται ο ίδιος στο Barcroft TV. «Ένιωθα την πίεση στο σώμα μου, δεν υπάρχει χρόνος να φοβηθείς σε μια τέτοια κατάσταση, πρέπει να χρησιμοποιήσεις το ένστικτό σου».

Ο φωτογράφος Χάινζ Τόπερτσερ, συνεργάτης του Ράινερ, βρισκόταν πάνω στο σκάφος με την υπόλοιπη ομάδα βιντεοσκοπώντας.

«Καθώς ο Ράινερ κινούνταν προς το κοπάδι των ψαριών, το νερό αναταράχτηκε και ήξερα με σιγουριά πως κάτι θα συνέβαινε, οπότε κράτησα την κάμερα σταθερά επάνω του» περιγράφει. «Ξαφνικά άρχισαν να πετάγονται δελφίνια μέσα από το νερό, εκτοξεύτηκε ένα λευκό σπρέι και μια φάλαινα εμφανίστηκε και τον άρπαξε».

Η στιγμή έχει καταγραφεί στην κάμερα. Την ίδια ώρα ο Ράινερ σκεφτόταν αστραπιαία πώς να επιβιώσει.

«Τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για το ενδεχόμενο να καταλήξεις μέσα στο στόμα μιας φάλαινας, λειτουργεί μόνο το ένστικτό σου» λέει ο ίδιος. «Κρατούσα την ανάσα μου επειδή νόμιζα πως η φάλαινα θα καταδυθεί βαθιά στον ωκεανό, ήταν εντελώς σκοτεινά μέσα της» εξηγεί.

Ήξερε πως υπήρχαν δύο ενδεχόμενα, μοιραία και τα δύο για τον ίδιο. Η φάλαινα είτε θα τον κατάπινε είτε θα έφευγε ενώ εκείνος βρισκόταν μέσα στο στόμα του. Φαίνεται όμως πως η υπόθεση ήταν «ατύχημα» και για την πλευρά της φάλαινας.

«Οι φάλαινες είναι ευγενικοί γίγαντες, δεν τρώνε ανθρώπους, οπότε ήταν σίγουρα ατύχημα» εξηγεί ο Ράινερ. Κι έτσι, όπως ήλπιζε, η φάλαινα γρήγορα συνειδητοποίησε το λάθος της και τον «έφτυσε».

«Μόλις ανέβηκα στο σκάφος ρώτησα τον Χάινζ αν είχε το πλάνο. Ήξερα πως ήταν μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή». Ήταν κάτι απίστευτο και για τον Ζάινζ, παρότι έχει περάσει πάνω από δύο δεκαετίες βιντεοσκοπώντας στη θάλασσα. «Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο» λέει.

«Ήταν μία ενδιαφέρουσα εμπειρία αλλά σίγουρα όχι κάτι που θέλω να ξαναζήσω» κατέληξε ο Ράινερ.