Αν είσαι γιγάντιο χταπόδι του Ειρηνικού και μαμά, τότε η ζωή δεν θα σου συμπεριφερθεί με τον καλύτερο τρόπο.

«Καμιά μητέρα δεν μπορεί να δώσει περισσότερα», μας λέει χαρακτηριστικά ο βιολόγος Jim Cosgrove που μελετά το συγκεκριμένο είδος χταποδιού και τις αναποδιές του όταν γίνεται μητέρα.

Όλα αρχίζουν από την εγκυμοσύνη ακόμα, κρατώντας μέσα της τα αυγά για 4-5 μήνες μέχρι τα μέσα του χειμώνα, όταν μια μέρα με καλό καιρό αρχίζει να τα απελευθερώνει στο νερό ένα-ένα. Έτσι θα περάσει τον υπόλοιπο μήνα της, γεννώντας 56.000 αυγά.

Τα οποία θα συγκεντρώσει σε ομάδες και θα τα συρράψει σε «πλεξίδες», φτιάχνοντας μια ιδιαίτερη φωλιά με τα μικρά της. Μια μικρή υποθαλάσσια σπηλιά δηλαδή που προστατεύεται από βράχους και πέτρες και εκείνη θα στρογγυλοκαθίσει στην είσοδο προστατεύοντας τα αυγά από τους ύπουλους θηρευτές.

Έτσι θα περάσει τους υπόλοιπους 5-6 μήνες, προστατεύοντας αυτά τα 56.000 αυγά και φροντίζοντας να παραμείνουν σε άριστη κατάσταση. Η μητρότητα την κάνει μάλιστα να μην αφήνει στιγμή τα παιδιά της, κάτι που σημαίνει πως σταματά να τρέφεται. Για μισό χρόνο!

Μέχρι να ξεπροβάλουν τα μικρά, είναι στο χείλος του θανάτου, έχοντας κυριολεκτικά λιμοκτονήσει. Και τότε, μια νύχτα, που όπως λέει ο Cosgrove «το άλλοτε ολοζώντανο κόκκινο χρώμα της είναι πλέον το γκρι του θανάτου και το δέρμα της παρουσιάζει σημάδια αποσύνθεσης», θα μαζέψει ό,τι δύναμη της έχει απομείνει για να «φυσήξει δυνατά τα μικρά της εκτός φωλιάς».

«Τα μικρά είναι εκπληκτικά», συνεχίζει, αποτελώντας πιστά αντίγραφα των γονιών τους, αν και σε μικροσκοπικές διαστάσεις, κάπου 6 χιλιοστά και 0,029 γραμμάρια. Η μητέρα εκεί, απομακρύνει τα μικρά από δίπλα της ωθώντας τα να βγουν στην περιπέτεια της ζωής. Όταν συνειδητοποιήσει πως δεν έχει απομείνει παιδί στην αυτοσχέδια φωλιά, τότε παίρνει άλλη μια βαθιά ανάσα, εκπνέει και πεθαίνει.

Πόσα παιδιά θα επιβιώσουν από τη θανάσιμη αυτή μητρότητα, η οποία αποδίδει «σχεδόν σταθερά», μας λέει ο βιολόγος, 56.000 απογόνους; Τραγικά λίγα. Αν και χρειάζονται δύο όλα κι όλα, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό, για να γεννήσουν άλλα 56.000 χταποδάκια…