Ένας στους τρεις κτηνοτρόφους επηρεάζεται από τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων τα οποία εκτιμούν ότι χρησιμοποιούνται για την εξόντωση σκύλων φύλαξης κοπαδιών, αλεπούδων, ακόμη και για λόγους αντεκδίκησης.

Η εκτίμηση έγινε από τον βιολόγο Θάνο Τράγο, μέλος της περιβαλλοντικής οργάνωσης για την άγρια ζωή και τη φύση «Καλλιστώ», ο οποίος πραγματοποίησε έρευνα για τις επιπτώσεις από τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην πανίδα στο πλαίσιο του έργου LIFE Πίνδος/ Γρεβενά.

Σύμφωνα με τον κ. Τράγο που μίλησε σε διεθνές συνέδριο που πραγματοποιείται στα Γρεβενά, σηματοδοτώντας τη λήξη του έργου LIFE, τα περισσότερα κρούσματα δηλητηριασμένων δολωμάτων εμφανίζονται το φθινόπωρο, με τους κτηνοτρόφους να θεωρούν κύριους υπαίτιους για τους θανάτους των σκύλων φύλαξης κοπαδιών, τους κυνηγούς. Μάλιστα, οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι δεν συμφωνούν με τη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων για κανένα λόγο.

Για το έργο «LIFE Άρκτος Καστοριά, καλές πρακτικές και παγίδες» που είχε θέμα τη συνύπαρξη ανθρώπων με τις αρκούδες, μίλησε στο συνέδριο η συντονίστρια του έργου, Χριστίνα Ευαγγέλου, σημειώνοντας ότι διαπιστώθηκε πώς ο πληθυσμός της αρκούδας στην Καστοριά είναι σε καλή κατάσταση, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

«Ο κόσμος πάντως δεν μπορεί να εκτιμήσει τον συνολικό πληθυσμό της αρκούδας στο νομό Καστοριάς αφού οι απαντήσεις σε έρευνα που διεξήχθη με δείγμα 400 ανθρώπων, εμφάνισαν μεγάλο εύρος (από καμία έως 2.500 αρκούδες) με τη μέση τιμή να υπολογίζεται στις 245 αρκούδες. Το 25% του δείγματος εκτιμά ότι οι αρκούδες στο νομό δεν είναι περισσότερες από 50, ενώ ένα ίδιο ποσοστό του δείγματος εκτιμά ότι οι αρκούδες είναι περισσότερες από 300» ανέφερε η κ. Ευαγγέλου.

Οι περισσότεροι πάντως γνώριζαν την ύπαρξη οργανώσεων που ασχολούνται με την αρκούδα, με τον «Αρκτούρο» να έχει την πρωτοκαθεδρία καθώς τον γνωρίζει πάνω από το 90%, με την Καλλιστώ και το WWF να ακολουθούν.