Σύμφωνα με έναν κλιματολόγο των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού οι ειδικοί στα κλιματικά θέματα πρέπει να μελετήσουν, το συντομότερο δυνατό, τις αλλαγές που έχουν παρατηρηθεί στα ατμοσφαιρικά ρεύματα που διατρέχουν τον πλανήτη. Ο ίδιος θεωρεί ότι σχετίζονται με τις πλημμύρες στο Πακιστάν και με το κύμα καύσωνα στην Ρωσία.

Ο καιρός αυτό το καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερα δύσκολος. Ισχυροί μουσώνες έπληξαν το Πακιστάν τις τελευταίες εβδομάδες, ένα κύμα καύσωνα προκάλεσε τεράστιες πυρκαγιές στα δάση της Ρωσίας, κατολισθήσεις εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών σημειώθηκαν στην Κίνα, ενώ στην Γροιλανδία ένα τεράστιο παγόβουνο «κόπηκε» στα δύο . Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό τα φαινόμενα αυτά είναι ιδιαίτερα εξαιρετικά.

«Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου σειρά γεγονότων που υπερβαίνει, σε ένταση, διάρκεια και γεωγραφική έκταση, όλα τα προηγούμενα ιστορικά φαινόμενα», αναφέρει ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

Ερωτηθείς ο διευθυντής του προγράμματος ερευνών για το κλίμα, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και της UNESCO, Γκασέμ Ασράρ, δήλωσε ότι «τα τραγικά γεγονότα στο Πακιστάν και τη Ρωσία οφείλονται στην ανάσχεση των ρευμάτων αέρα». Τέτοιες ανασχέσεις, οι οποίες είναι δυνατό να εντείνουν την υγρασία ή την θερμότητα, φαίνεται ότι γίνονται πλέον όλο και πιο συχνά.