«Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς»

Αντίθετη με την ψήφισή του η ομοσπονδία ζωόφιλων σωματείων


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
17:05
25/01/2012
«Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς»
20
loading

Αντίθετη με το νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων συντροφιάς που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση από τη Βουλή, εμφανίζεται η ομοσπονδία ζωόφιλων σωματείων Αττικής και Σαρωνικού.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, πέρα από ορισμένες θετικές διατάξεις που περιέχει, πρόκειται για ένα «εχθρικό απέναντι στις φιλοζωικές οργανώσεις» νομοσχέδιο, «ελαστικό προς τους επαγγελματίες του χώρου» που στόχο να αντλήσει δημόσια έσοδα από πρόστιμα σε κατόχους ζώων.

Μάλιστα, η ομοσπονδία δε διστάζει να χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό το εν λόγω νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς όπως σημειώνει, θέτει περιορισμούς στη δράση των ζωοφιλικών σωματείων. Αυτό παραβιάζει το Σύνταγμα καθώς προβλέπεται ότι τροποποίηση του σκοπού ενός σωματείου μπορεί να γίνει μόνο με δικαστική απόφαση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού:

«Παρά τις εξαγγελίες και τις καλές προθέσεις τριών στη σειρά αρμοδίων υφυπουργών του ΥΠΑΑΤ, το υπό ψήφισιν νομοσχέδιο αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα αδυναμίας της κυβέρνησης να αφουγκραστεί τον σφυγμό της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, να κατανοήσει τις ανάγκες της και να δημιουργήσει ένα σύγχρονο και ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο, ικανό να λύσει τα χρονίζοντα προβλήματα, εξαλείφοντας τις παθογένειες του παρελθόντος.

Με εξαίρεση κάποιες θετικές διατάξεις, η πλειοψηφία των άρθρων του νομοσχεδίου, στέκει μακράν των προσδοκιών των φιλοζωικών οργανώσεων, αλλά παραδόξως και αυτών των προθέσεων που περιγράφονται στην συνοδευτική αιτιολογική έκθεση των συντακτών του.

Επιχειρώντας μία εξήγηση στο τελευταίο, πιστεύουμε ότι το ίδιο το κείμενο προδίδει προσπάθειες της τελευταίας στιγμής, χάριν επικοινωνιακής πολιτικής, να ικανοποιηθούν κάποια αιτήματα τόσο των επαγγελματιών, όσο και των εθελοντών, παρά τις αγεφύρωτες μεταξύ τους αντιθέσεις.

Σαν αποτέλεσμα προέκυψε ένα νομοθέτημα σε αρκετά σημεία του ασαφές και αντιφατικό, ασφυκτικό ως προς τις ατελείωτες υποχρεώσεις ιδιοκτητών ζώων, εχθρικό και απαγορευτικό απέναντι στις φιλοζωικές οργανώσεις, αδιάφορο ως προς την τύχη των αδέσποτων ζώων του δρόμου και αρκούντως ελαστικό προς τους επαγγελματίες του χώρου εισαγωγείς, εκτροφείς και εμπόρους.

Αν ο νόμος 3170/2003 φωτογράφιζε κραυγαλέα –κατά την άποψή μας- την «επιχείρηση» «Προγράμματα δήμων εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων με επιχορήγηση 12.000.000 ευρώ» ο νέος νόμος φωτογραφίζει δύο νέες «επιχειρήσεις»:

α) «Προστασία ζώων με χρηματοδότηση των πολιτών» και β) «αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω προστίμων σε κατόχους ζώων».

Και στις δύο περιπτώσεις ο κοινός παρανομαστής είναι η οικονομική διαχείριση των αδέσποτων ζώων η οποία έχει προκαλέσει ευθεία μετωπική σύγκρουση μεταξύ ενεργών ζωοφιλικών οργανώσεων και επαγγελματικών συντεχνιών. Οι τελευταίες μεθοδευμένα λασπολογούν εναντίον των ζωοφιλικών φορέων, χρόνια τώρα, ενδυόμενοι ζωοφιλικό μανδύα, παρασύροντας και μέρος των ζωόφιλων που δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ εθελοντή και επαγγελματία.

Η δωρεάν διάθεση ζώων από τα φιλοζωικά σωματεία και ομάδες θίγει ανεπανόρθωτα τα οικονομικά συμφέροντα των εισαγωγέων, εκτροφέων και εμπόρων που πουλούν ζώα και μικρή μερίδα κτηνιάτρων (με τους περισσότερους έχουμε άριστη συνεργασία) που συντηρούνται κατά κύριο λόγο από τα προγράμματα δήμων θεωρώντας τα αδέσποτα ζώα, αποκλειστικά δικό τους «εμπόρευμα» το οποίο θα πρέπει να παραμείνει διαθέσιμο .

Το ΥΠΑΑΤ αντί να ενισχύσει και να επιβραβεύσει το ρόλο των φιλόζωων, που εξακολουθούν εν μέσω οικονομικής κρίσης να επιτελούν έργο χωρίς οικονομική επιβάρυνση του κράτους, επέλεξε να επιβάλει μέσω του νομοσχεδίου δύο έμμεσους τρόπους κατάργησης της δράσης τους:

Α)την κατακόρυφη αύξηση δαπανών για τη νόμιμη προστασία ζώων, (καταφύγια, αυτοκίνητα, ειδικευμένο προσωπικό, τσιπ ακόμη και για αγγελίες δωρεάς ζώων, διαβατήριο για κάθε μετακίνησή τους ακόμη και εντός δήμου, διατυπώσεις εμπορικής αποστολής για ζώα άνω των 5 κλπ ) ώστε ν΄αποθαρρυνθεί ο εθελοντισμός

Β) την ποινικοποίηση της δράσης αυτών που θα εξακολουθήσουν να μάχονται στις επάλξεις για τα ζώα.

Οι περιορισμοί και προϋποθέσεις που τίθενται στα ζωοφιλικά ειδικά σωματεία από το υπό ψήφισιν νομοσχέδιο, παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμα αφού προβλέπονται περιπτώσεις ακινητοποίησης της δράσης τους όταν :

1)δεν επιθυμεί ο δήμος να συνεργασθεί,
2) ο δήμος στερείται προγράμματος,
3) δεν υπάρχει νόμιμο καταφύγιο,
4) δεν υπάρχουν οχήματα περισυλλογής και ειδικευμένο προσωπικό .

Τροποποίηση όμως του σκοπού ενός σωματείου ή και κατάργησή του προβλέπεται μόνο με δικαστική απόφαση και ρητώς απαγορεύεται στο αντίστοιχο συνταγματικό άρθρο να γίνει αυτό με νόμο .

Επιπλέον με διατάξεις απαγορευτικές ή περιοριστικές της εθελοντικής δράσης, παραβιάζεται και η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθ΄ενός από εμάς που επιθυμεί να βοηθήσει ένα πάσχον ζώο κατά συνείδησιν, χωρίς να διαθέτει την υποδομή και τα μέσα ενός αδρά αμειβόμενου επαγγελματία.

Γενικώς το νομοσχέδιο αυτό κινείται στην πεπατημένη κατεύθυνση της αντιμετώπισης των ζώων ως προβλήματος, με σειρά διατάξεων για το τι απαγορεύεται να κάνουν και πού δεν επιτρέπεται να ζουν, ποιές υποχρεώσεις έχουν οι φιλόζωοι και ποιές τιμωρίες θα επιβληθούν, στο πνεύμα πάντα του καταργούμενου νόμου, με ελάχιστες βελτιώσεις, που θα μπορούσαν κάλλιστα να προστεθούν ως τροποποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου.

Ως προς τη διαδικασία που ακολούθησε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μπορεί να χαρακτηρισθεί ως πολύπαθο αφού, το καλοκαίρι, επί κ.Δριβελέγκα, αναρτήθηκε μια άλλη εκδοχή του, μετά την δημόσια διαβούλευση επί κ. Αποστολάκη, που απεδείχθη ότι ήταν αγνώστου συντάκτη και απεσύρθη βιαστικά για ν΄αναρτηθεί εκ νέου το σωστό, μετά από διαμαρτυρίες τόσο της ομοσπονδίας μας όσο και των υπολοίπων.

Έξι μήνες μετά, το υπουργείο δεν έχει απαντήσει στην έγγραφη καταγγελία των ζωοφιλικών φορέων για το θέμα αυτό, ενώ η τελική εκδοχή του νομοσχεδίου που ψηφίζεται σήμερα έχει υποστεί τροποποιήσεις και προσθήκες που εισάγουν εξαιρέσεις προς ωφέλειαν κτηνοτρόφων, κυνηγών και εκτροφέων, παίρνοντας πίσω κάποιες ευεργετικές για τα ζώα διατάξεις που είχαν τεθεί κατόπιν προτάσεων πολλών ζωοφιλικών σωματείων .

Η Ομοσπονδία μας εκφράζει την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο αυτό και δηλώνει αλληλέγγυα προς όλους τους ζωοφιλικούς φορείς που για μία ακόμη φορά δέχθηκαν την απρόκλητη επίθεση επαγγελματικών συντεχνιών οι οποίες χάριν της προάσπισης των στενών οικονομικών τους συμφερόντων, πέτυχαν να δημιουργήσουν στην κυβέρνηση κλίμα καχυποψίας ως προς τις προθέσεις και τη δράση των φιλοζωικών σωματείων, με στόχο, άλλοι μεν να περάσει η προστασία αδέσποτων ζώων αποκλειστικά στα άστοργα χέρια τους και άλλοι να συνεχίσουν ανενόχλητοι την παράνομη και κερδοσκοπική δραστηριότητά τους, χωρίς την ενοχλητική παρουσία των φιλόζωων».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

20
σχόλια
 1. avatar kiekeboe

  και μένα μια μέρα καταφέρανε και μου το σκάσανε τα δυό λυκάκια μου ......θυμάμαι μετα απο κάτι μήνες ακουω εναν θόρυβο έξω απο το σπίτι 10 η ώρα το βράδυ ,πετάγομαι βγαίνω έξω και κάποιος μου είχε αφήσει δυο κουταβάκια το να πιο ομορφο απο τ'αλλο φτυστά με τον λύκο μου....μάλλον αυτην την δουλειά έκανε οποτε μου τό σκαγε ο μάγκας , τελοσπάντων χάρισα τα κουταβάκια σε μια φίλια οικογένεια γείτονες μου κιόλας και μαθαίνω οτι πιτσιρικάς τους τα βασάνιζε και τα σκότωσε .....συνάμα ενα ζευγάρι άρρωστων ηλικιωμένων που τους πιάσαμε κιόλας για 10 χρόνια βάζανε φόλες στα σκυλιά και τα γατιά της περιοχής μας. άρρωστοι ανθρώποι δυστυχώς , όχι φίλε ούτε στείρωση θα κάνω το ζωντανό ούτε θα το βάλω τσιπάκι ,λιγος σεβασμός στη φύση δε βλάπτει

 2. avatar slopoditis

  Ένα συρματόπλεγμα με χωρίζει από τον γείτονα τα τελευταία 40 χρόνια. Όταν η μικρή αδερφή μου αρρώστησε από καλαζάρ επειδή απλά άπλωσε το χεράκι της μέσα από το πλέγμα και χάιδεψε το σκύλο κανένας μας δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα έπεφτε σχεδόν σε κώμα μετά από 10 μέρες νοσηλείας στο Παίδων. Η ασθένεια ακόμα ήταν άγνωστη στην Ελλάδα. Την έσωσε ένας ασκούμενος νεαρός ιατρός που είχε μαθητεύσει για μικρό διάστημα στο Λονδίνο και τυχαία συμμετείχε σε παρόμοιο περιστατικό. Απο τότε πέρασαν πολλά χρόνια αλλά ακόμα κάποιοι δεν έμαθαν ότι με τις πράξεις τους έχουν ευθύνη απέναντι στην κοινωνία. Κάθε μη εποπτευόμενο ζώο είτε είναι μέσα σε αυλή είτε απέξω αποτελεί εν δυνάμει απειλή για την δημόσια υγεία.

  1. avatar viola

   τωρα για το Καλαζαρ εχουν βγαλει και κανουργιο εμβολιο απλα δεν ξερω ποσο αποτελεσματικο ειναι για τα ζωα ειδικα για τα σκυλια

   1. avatar slopoditis

    Εμβόλιο για τους ανεύθυνους ιδιοκτήτες όμως δεν έχει βγεί ακόμα. Για αυτούς που παίρνουν μια ψυχή για να κάνουν την μόστρα τους και μετά την παρατάνε. Για αυτούς που του επιτρέπουν να κυκλοφορεί ελεύθερο τα βράδια στην γειτονιά. Για αυτούς που δεν το έχουν εμβολιάσει ή που δεν το έχει δει ποτέ γιατρός. Γι αυτούς που η αυλή τους βρωμοκοπάει απο τις ακαθαρσίες σε βαθμό που να σε κάνει να αλλάζεις δρόμο. Απο όλους αυτούς δέχομαι και αρνητικές...

    1. avatar titika

     Όπως είπα οι νόμοι δεν τηρούνται στην Ελλάδα. Μιλάνε οι επιστήμονες για στείρωση και καταγραφή των ζώων και οι φιλόζωοι κοιτάνε σαν χαζοί. Και φυσικά πάντα την πληρώνουν τα ζώα (δυστυχώς και κάποιοι άτυχοι άνθρωποι).

 3. avatar viola

  διαβατήριο για κάθε μετακίνησή τους ακόμη και εντός δήμου
  Δηλαδη για να βγαλω το σκυλο μου βολτα πρεπει να περναω και απο ελεγχο διαβατηριων εντος δημου χαχααχ ποιος βλ...ς το σκεφτικε; μηπως θα παρουν και αποτυποματα απο το σκυλη;

 4. avatar losromi

  Ανθρωπε "πολιτισμενε" που θεωρεις τον κοσμο τσιφλικι σου... Αδεσποτοι ειναι οι ανθρωποι οχι τα ζωα... Ας πλησιασει οποιος αρμοδιος υπαλληλος θελησει τον σκυλο μου και θα καταλαβει τι θα πει ευθανασια... Οπου δεν πιπτει λογος πιπτει ραβδος...

 5. avatar manos2000

  Ακόμα και πλήρης ποινικοποίηση της συνεισφοράς-ζωοφιλίας να γίνει, δε νομίζω ότι θα υπάρξει ένας ζωόφιλος που θα αποθαρρυνθεί από αυτή τη [...]. Το δύσκολο και σωστό όμως είναι να αλλάξουν κάποιοι νοοτροπία και να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τα ζώα σαν εμπόρευμα ή αξεσουάρ...

 6. avatar titika

  Υπήρχαν και υπάρχουν νόμοι για τα αδέσποτα και για τα δεσποζόμενα. Το τσιπάρισμα των ζώων συντροφιάς και η στείρωση τους ισχύει εδώ και χρόνια. Το θέμα είναι ότι όπως με τους αντίστοιχους νόμους που αφορούν ανθρώπους, έτσι και αυτοί των ζώων δεν τηρούνται. Βέβαια, εμείς οι άνθρωποι έχουμε τρόπους αντίστασης/αντίδρασης, έχουμε φωνή και διεκδικούμε το δίκιο μας. Τα ζώα όχι. Ακόμα και αν κάποιος φωνάξει να εφαρμοστεί ο νόμος για την ηλεκτρον. σήμανση ή στείρωση του ζώου θεωρείται από τους "πολιτισμένους" Νεοέλληνες ως γραφικός.
  Τα αδέσποτα υπάρχουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ εξαιτίας της ανευθυνότητας των ανθρώπων. Τα αγόρασαν/απόκτησαν και τα πέταξαν όταν τα βαρέθηκαν. Εγώ έχω μαζέψει είτε μέσα στο σπίτι μου είτε προωθήσει σε οικογένειες δεκάδες ζώα. Πόσα να πάρω σπίτι μου; Αν αύριο εξαφανίζονταν ΟΛΑ τα αδέσποτα της Ελλάδας, σε ένα μήνα θα είχαμε πάλι γεμίσει καινούργια. Γιατί ο άνθρωπος δημιουργεί τα αδέσποτα. Η λύση δεν είναι η ευθανασία, αλλά ο έλεγχος αναπαραγωγής των ζώων και η καταγραφή τους. Επίσης, η καταγραφή όσων ανθρώπων έχουν ζώα συντροφιάς. Ο νόμος το ορίζει. Ο νόμος δεν τηρείται. Άλλωστε, στο Ελλαδιστάν ζούμε, η Ευρώπη μας μάρανε...

 7. avatar westie

  Εδώ κάνουν ευθανασία στον πολίτη, στα ζώα θα κολλάγανε αυτολι οι κυβερώντες;;;;
  Όλα για την κονόμα και οι εθελοντικές οργανώσεις δεν προσφέρουν 😉

 8. avatar theo

  δηλαδή εσυ Νάντια επειδή εμεις στην Ελλαδα οντως ειμαστε σε θεματα σεβασμου (οχι μονο προς τα ζωα) ανυπαρκτοι εισαι υπερ της ευθανασιας απο τον μπογια???
  αν αλλαζες τη νοοτροπια του καθενος ωστε να δει τα ζωα σαν μια ζωη (οπως ειναι πραγματικα) και οχι σαν παιχνιδι ή σαν εμπορευμα τοτε θα ειμασταν πολυ καλυτεροι...
  η ριζικη αλλαγη πρεπει να ξεκινησει απο το να μαθουν ολοι τον σεβασμο προς ολους και προς ολα και δευτερον με σκληρες ποινες για οσα αδικηματα γινονται εναντα σε ζωα..εμεις τα καταντησαμε ετσι και δεν γινεται να παραπονιομαστε για το αν αυτα ειναι επιθετικα ή βρωμικα ή δε ξερω και εγω τι...εμεις φταιμε για την καταντα της κοινωνιας μας και για την ελειψη σεβασμου προς τα ζωα,τη φυση και τους γυρω μας..αρα πρωτα απο ολα αλλαζουμε εμεις και μετα κοιταμε τι αλλο θα αλλαξουμε ...και πρωτα απο ολα παραδεχομαστε οτι φταιμε εμεις για ολα αυτα......οχι τα ζωα. οσο επιθετικα και αν ειναι καποιος εφταιξε για αυτο.....απο την αλλη τα φιλοζωικα σωματει ατο εχουν δει το θεμα εμποριο...οσο περισσοτερα δινουν σε κοσμο τοσο αλλαζει και η επιχορηγηση που περνουν.....ας αλλαξουμε νοοτροπια εμεις ωστε ουτε φιλοζωικα σωματεια να εχουμε να πληρωνουμε ουτε να βλεπουμε αδεσποτα εξω να πεινανε.

  1. avatar Natalia

   Ολα αυτα που γραφεις ειναι σωστα και ΣΥΜΦΩΝΩ! Το ΜΕΓΑΛΟ ομως ζητημα ειναι οτι ΥΠΑΡΧΟΥΝ (και παντα ετσι θα ειναι) ανθρωποειδη που ΠΑΡΑΤΑΝΕ τα ζωα τους οπου βρουνε! π.χ. στο νοσοκομειο παιδων πεντελης πριν χρονια κατι σκυλια παρατημενα παραλιγο να μας επιτεθουν που ειχαμε παει για επισκεψη Ιατρου! Εκανα παραπονα στον Δ/ντη και μου απαντησε οτι, δυστυχως, γονεις που ερχονται εκει για ραντεβου βρισκουν ευκαιρια και παρατανε τα σκυλια τους που τα ειχαν σπιτι! Σε ερωτω: Για αυτο το προβλημα, τι πρεπει να γινει; Να υπαρχζουν σκυλια ΑΔΕΣΠΟΤΑ-ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ -ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ σε καθε γειτονια; .... Η ευθανασια ειναι μια ΛΥΣΗ, αν δεν βρεθουν φιλοζωοι να τα παρουν ΣΠΙΤΙ τους... Εαν καθιερωνοταν το τσιπακι με τα στοιχεια του ιδιοκτητη σε καθε ζωο, ισως τα πραγματα καλυτερευαν...

 9. avatar xaroula

  Τον Ελληνα τον ενδιαφέρει μόνο το χρήμα και τίποτα αλλο και δεν είναι στην νοοτροπία και να εχεί κατοικίδιο και ούτε την σωστή παίδεια

 10. avatar Natalia

  Εχουμε κι εμεις μερικους-μερικες φιλοζωους στην γειτονια μας που ταϊζουν αδεσποτα στον δρομο, αλλα ΔΕΝ τα παιρνουν ΣΠΙΤΙ τους! Πολλες φορες αυτα τα αδεσποτα επιτιθενται σε περαστικους, ιδιως γυναικες η παιδια με αποτελεσμα να μην ειναι τοσο φιλικα οσο θα επιθυμουσαν οι φιλοζωοι" που τα ταϊζουν μονο καπου- καπου.
  Αρα το προβλημα θελει ΡΙΖΙΚΗ αντιμετωπιση.
  Ενα π.χ.: Στο εξωτερικο, πριν χρονια, σε σωρα 150 χρονια πιο μπροστα απο εμας ειχα ενα γατακι αδεσποτο, που το αφηναμε να κοιμηθει στον κηπο και το ταϊζαμε καποια στιγμη χαθηκε, την δευτερη μερα μας ειπαν ν α ρωτησουμε στον εκει "μπογια", οπου πραγματι βρισκοταν το γατακι. Καποιος το ειχε δει στον ΔΙΑΔΡΟΜΟ και ειδοποιησε τον μπογια και το πηραν χωρις να καταλαβουμε τιποτα. Εαν μεσα σε 15 μερες δεν το αναζητουσε κανεις, θα του εκαναν ευθανασια. Ενω εδω τα αδεσποτα ειναικ περισσοτερα απο τα δεσποζομενα! Ειναι φιλοζωοι αυτοι;! ....που τα παρατανε οπου βρουνε; Εδω παρατανε τα ΠΑΙΔΙΑ τους θα μου πειτε τα ζωα θα φροντισουνα;!

  1. avatar akasha

   Μεταχείριση των ζώων μας θεωρείται βάρβαρη. Δεν μπορεί να υπάρξει τέλεια πολιτισμό μέχρι ο άνθρωπος συνειδητοποιεί ότι τα δικαιώματα του κάθε ζωντανό πλάσμα είναι τόσο ιερό, όπως το δικό του.Επειδή η καρδιά χτυπάει κάτω από ένα κάλυμμα μαλλιών, γούνας, φτερών, ή τα φτερά, είναι λόγο αυτό, να μην έχουν λογαριασμό;ΡΙΖΙΚΗ αντιμετωπιση Ξεκιναει με άτομα όπως εσείς….αλλάζοντας νοοτροπία…. Τα ζώα καθώς και οι άνθρωποι μοιράζονται ένα βασικό ηθικό δικαίωμα, αυτό της μεταχείρισης με σεβασμό. . Η ελευθερία από τη σκλαβιά και το βασανισμό είναι από τα πιο βασικά νομικά δικαιώματα τα οποία μη ανθρώπινα όντα, όπως και ανθρώπινα, δικαιούνται.Αλήθεια σε ποια χωρά?? Γιατί σίγουρα Αυστραλία, Αγγλία, Αμερική δεν είναι…κ ούτε Καναδά…??

  2. avatar Gina

   για πες ποια ειναι αυτη η τοσο προηγμενη χωρα με τα 150 χρονια μπροστα που κανει ευθανασια σε γατακια επειδη χαθηκαν;
   ισα ισα που και τα αρρωστα ακομα ζωα τα γιατρευουν και τα δινουν για υιοθεσια

   1. avatar nikolaos

    ότι βλέπετε και ακούτε δεν εινε χρυσός ,σε όλες τοις πολοιτισμένες χώρες υπάρχουν συν και πλην ,ότι και αν λέτε εινε μεγάλο θέμα δεν πρόκειτε ποτέ να βρεθεί ορθή λύση ,είμαστε απλά ζώα .

  3. avatar nikos

   θες να μοιραστεις μαζι μας την [ευρωπαικη]σου εμπειρια ολοκληρομενα για να μαθουμε και εμεις τη χωρα για την οποια μιλας οπου ευρωπαικα παντα αν βρουνε ενα ζωο στο δρομο το παιρνει ο μπογιας και αν δεν το αναζητησει κανεις του προσφερουν μια ευρωπαικη ευθανασια....???φροντισε μονο τις αποψεις σου για τα ζωα μη τις μεταδοσεις στα παιδια σου!!!!!

  4. avatar Hremos1978

   Ωραια πραγματα,στον μπογια και ευθανασια!
   Δεν θα ηθελα να ειμαι πολιτης εκεινης της χωρας!
   Μεγαλωσαμε με αδεσποτα,ειχαμε σκυλια γατια,που μπαινοβγαιναν στο σπιτι μας,και ουτε αρρωστησαμε,ουτε μας επιτεθηκαν!Υπηρχε τοτε μπογιας,αλλα ευτυχως σταματησε αυτο το χαλι!Να υπαρξει ελεγχος,ειδικα να τα σκυλια γινουν αγελη,αλλα μονο τοτε,και οποιος ξερει ομως,αν "εξαφανισουν" το αρχηγικο ζωο,τα υπολοιπα μενουν ησυχα,και διαλυονται!
   Συμφωνω στο προγραμμα της φιλοζωικης,για στειρωση σκυλιων,αλλα οχι ευθανασιες!
   Δεν ειναι λογικο,να εξοντωνουμαι τα ζωα,ειτε με μπογια ειτε με τις φρικτες φολες,που δεν ειναι μονο,καποιοι τρελοι παλιανθρωποι που το κανουν,αλλα πιστευω πολλες φορες ειναι οργανωμενο ξεκαθαρισμα!Δεν εχω στοιχεια,αλλα οι συμπτωσεις ,με πειθουν οτι δεν ειναι ενα ατομο!
   Ειμαι γατοφιλος,και εχω τρια σπιτι μου,στειρωμενα εμβολιασμενα,και κακιζω ανθρωπους,που δεν αναλαμβανουν το ελαχιστο αυτο χρεος προς την φυση,να μαζεψουν ,και να στειρωσουν/εμβολιασουν ζωακια,που ειναι πολυ καλυτερα απο τα διαφορα ρατσας,κανοντας καλο στην ψυχη τους ,και στην φυση,μειωνοντας και τον πληθυσμο τους,και φυσικα και τις αρρωστειες,και την πεινα!
   Βεβαια θα αναρρωτηθει κανεις,οτι η λυση "Παρτε τα σπιτι" ειναι ιδανικη?
   Οχι βεβαια,γιατι πρακτικα ειναι αδυνατη,λογω πληθυσμου αδεσποτων,και οι φιλοζωοι,ειμαστε λιγοι,και εχουμε και τους ασχετους που αγοραζουν ρατσες,και μετα μετανοιωνουν ,και τα πετανε στο δρομο,και αλλους που δεν τα στειρωνουν,και πετανε τα μικρα στους τενεκεδες,και παμε μετα να τα σωσουμε,αν σωνονται!
   ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΛΕΙ!ΟΧΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ!

  5. avatar Bobos

   Δηλαδη αν δεν μπορεις να το παρεις σπιτι σου ενα ζωο ειναι κακο να το ταισεις, καλυτερα να το θανατωσεις? Ωραιες ιδεες κοπελια~!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει