Ο ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιουκίο Εντάνο, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ότι επεκτείνεται η απαγόρευση της αποστολής φορτίων με αγελάδες σε μια ακόμη επαρχία, 100 χλμ. βόρεια του Τόκιο, εν μέσω των κλιμακούμενων ανησυχιών για την ασφάλεια των τροφίμων εξ αιτίας της πυρηνικής κρίσης.

Η απόφαση αυτή ελήφθη διότι οι αρχές ανακάλυψαν ότι τέσσερις αγελάδες που είχαν εκτραφεί στη νομαρχία Τοτσίγκι ήταν μολυσμένες με ραδιενεργό καίσιο πολύ πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.

Τα ζώα είχαν τραφεί με ζωοτροφές που είχαν αποθηκευτεί σε εξωτερικούς χώρους μετά το ξέσπασμα της πυρηνικής κρίσης στο ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, 150 χλμ. βορειότερα.

Από το εργοστάσιο διαρρέουν και εκλύονται ραδιενεργές ουσίες στο περιβάλλον μετά την 11η Μαρτίου, όταν το εργοστάσιο υπέστη μεγάλες ζημιές από το σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι.

Η Τοτσίγκι, όπου εκτρέφονται περί τα 55.000 βοοειδή το χρόνο, έγινε η τέταρτη ιαπωνική επαρχία στην οποία επιβλήθηκε απαγόρευση σε ό,τι αφορά την αποστολή φορτίων ζώων.

Παρόμοια απαγόρευση είχε επιβληθεί από την κυβέρνηση στην επαρχία Ιουάτε, 200 χλμ. βόρεια από τη Φουκουσίμα, την Δευτέρα.

Οι αρχές έχουν εντοπίσει υπερβολικά επίπεδα ραδιενέργειας σε λαχανικά, ψάρια και θαλασσινά, γαλακτοκομικά, τσάι και στο νερό στη βορειοανατολική Ιαπωνία.