Τα μυρμήγκια είναι ένα έντομο που δεν προσβάλει άμεσα τα φυτά. Κανένα βιβλίο φυτοπροστασίας δεν τα αναφέρει ανάμεσα στα βλαβερά έντομα, ωστόσο ο ρόλος τους στον κήπο δεν είναι και τόσο αθώος. Ο βασικός σκοπός της ζωής τους είναι η ανεύρεση τροφής και καθώς ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, τα μυρμήγκια εκμεταλλεύονται κάποιες συνθήκες του κήπου για να επιβιώσουν.

Σκεφτείτε ένα σπαρμένο παρτέρι, όπου η σπορά έχει γίνει πεταχτά και επιφανειακά. Αν ήσασταν μυρμήγκι και βλέπατε αυτή την εικόνα θα νομίζατε ότι βρήκατε τον επίγειο παράδεισο. Δυστυχώς για σας, τα μυρμήγκια είναι ικανά να μεταφέρουν όλους τους σπόρους από το παρτέρι σας στη φωλιά τους και ενώ εσείς θα περιμένετε τους σπόρους να φυτρώσουν, αυτά θα τακτοποιούν τις αποθήκες τους για το χειμώνα.

Ένας δεύτερος και πιο ύπουλος ρόλος είναι αυτός του προστάτη των αφίδων (μελίγκρων). Οι αφίδες που προσβάλλουν την άνοιξη τα φυτά είναι μικροσκοπικά εντομάκια που δεν μπορούν να κινηθούν εύκολα από μόνα τους. Τα μυρμηγκιά αναλαμβάνουν να κάνουν τον σοφέρ στις μελίγκρες και να τις μεταφέρουν σε καινούρια τρυφερή βλάστηση προκειμένου να εξασφαλίζουν εκείνες την τροφή τους. Αν νομίζετε ότι το κάνουν χωρίς αντάλλαγμα, μάλλον είστε γελασμένοι! Οι αφίδες αφήνουν πίσω τους μελιτώματα (κολλώδη γλυκιά ουσία, σαν μέλι) και τα μυρμήγκια βρίσκουν την ευκαιρία για ένα εύκολο και απολαυστικό σνακ! Επομένως, αν δείτε μυρμήγκια πάνω στα φυτά, ψάξτε καλύτερα, γιατί το πιθανότερο είναι ότι έχετε προσβολή από αφίδες.

Καιρός να πάρετε τα μέτρα σας…

1. Για να γλιτώσετε τον κήπο σας από τις ανεπιθύμητες επισκέψεις μπορείτε να ρίξετε καυτερό κοκκινοπίπερο περιμετρικά των παρτεριών ή γύρω από τη βάση του φυτού. Απλώστε μια φαρδιά στρώση πιπεριού και φροντίστε ώστε να μην διαβρέχεται από τους σταλάκτες που ποτίζουν τα φυτά σας. Μετά από δυνατή βροχή ή αέρα θα πρέπει να ανανεώσετε το πιπέρι. Να είστε προσεκτικοί κατά την εφαρμογή καθώς το καυτερό πιπέρι μπορεί να ερεθίσει τα μάτια, τη μύτη και το δέρμα. Το κόλπο αυτό πιάνει και με τις κατσαρίδες!

2. Αν το πρόβλημα είναι στα δέντρα, τότε μπορείτε να φτιάξετε κολλητικές ταινίες που θα τις τοποθετήσετε περιμετρικά του κορμού. Εκτός από τα μυρμήγκια θα παγιδέψετε και όλα τα βλαβερά έντομα που έρπουν ή περπατούν πάνω στον κορμό. Φτιάξτε έναν δακτύλιο φάρδους 5-6 εκ. από κάποιο ευλύγιστο υλικό και αλείψτε το με κολλητική ουσία (ρετσίνι, χρησιμοποιημένο λάδι μηχανής, βαζελίνη ή ότι άλλο μπορείτε να σκεφθείτε). Τοποθετήστε το γύρω από τον κορμό με την κολλητική ουσία προς τα έξω και στερεώστε το. Κάθε εβδομάδα αφαιρείτε τον παλιό δακτύλιο που έχει γεμίσει με έντομα και τοποθετείτε καινούριο. Αν δεν είστε τύποι της χειροτεχνίας τότε μπορείτε να βρείτε έτοιμες κολλητικές ταινίες στα καταστήματα με είδη κηπουρικής.

πηγή: livinggreen