Στις επιτρεπτές και υποχρεωτικές τιμές που ορίζει κοινοτική οδηγία διαπιστώθηκαν τα νερά κολύμβησης των ακτών του Θερμαϊκού Κόλπου, στις δειγματοληψίες και αναλύσεις που γίνονται συστηματικά από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως αναφέρει η αρμόδια υπουργός, Τίνα Μπιρμπίλη, σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Όπως κάνει γνωστό η κ. Μπιρμπίλη, προωθούνται ήδη οι διαδικασίες για την κατάρτιση των ταυτοτήτων των ακτών κολύμβησης, ενώ το υπουργείο, αναγνωρίζοντας την ανάγκη δρομολόγησης ενεργειών διαβούλευσης, διαλόγου και συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων και χρηστών για την προστασία και την αποτελεσματική διαχείριση του Θερμαϊκού και της παράκτιας ζώνης, και δεδομένου ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης αποτελεί κύριο περιβαλλοντικό τομέα και του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης, πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή.

Αναφορικά με το ζήτημα των ελέγχων στην περιοχή, η υπουργός Περιβάλλοντος ενημερώνει ότι ο τομέας Βορείου Ελλάδος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος συνεχίζει τις επιθεωρήσεις στην ευρύτερη περιοχή, αν και, όπως τονίζει η κ. Μπιρμπίλη, οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι στην περιοχή άπτονται των αρμοδιοτήτων της οικείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης, στην αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εμπίπτει και η λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων της περιοχής.

Το έγγραφο της κ. Μπιρμπίλη διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερωτήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Χρύσας Αράπογλου, και του ΛΑΟΣ, Κυριάκου Βελόπουλου και Άγγελου Κολοκοτρώνη.

Οι δύο βουλευτές του ΛΑΟΣ έχουν καταγγείλει ότι ο Θερμαϊκός είναι ξέφραγο αμπέλι, και ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την αξιοποίηση του φυσικού του πλούτου. Αντίστοιχη είναι η άποψη που διατυπώνει και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Αράπογλου, και ζητάει δράση για την προστασία του Θερμαϊκού.

Η υπουργός Περιβάλλοντος ενημερώνει πάντως τους βουλευτές, ότι η Ειδική Γραμματεία Υδάτων έχει διαμορφώσει σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον ορισμό Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης της ποιότητας και ποσότητας των υδάτων, για τις παραμέτρους που θα παρακολουθούνται και τους Φορείς που θα αναλάβουν τις δειγματοληψίες και αναλύσεις των υδάτων. Ενημερώνει, επιπλέον, ότι το πρώτο εξάμηνο του 2012 θα έχει ολοκληρωθεί το Σχέδιο Διαχείρισης του Υδατικού Διαμερίσματος της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει η ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό θα καθοριστούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι για τα υδατικά συστήματα στην ευρύτερη περιοχή και θα προσδιοριστούν τα κατάλληλα προγράμματα και τα μέτρα για την επίτευξη των στόχων αυτών.