«Σε λίγα χρόνια ο υποβρύχιος κόσμος θα υπάρχει μόνο σε πλάνα αρχείου»

Ο Πιέρ Ιβ Κούστο προειδοποιεί για το θαλάσσιο οικοσύστημα


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
14:33
15/05/2011
«Σε λίγα χρόνια ο υποβρύχιος κόσμος θα υπάρχει μόνο σε πλάνα αρχείου»
5
loading

Ο Ζακ Ιβ Κούστό έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που τελειοποίησε τη συσκευή αυτόνομης κατάδυσης και έκανε πολλές φορές το γύρο του κόσμου με το θρυλικό σκάφος «Καλυψώ», κινηματογραφώντας και γράφοντας βιβλία για τις ομορφιές του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ο νεότερος γιος του, ο 29χρονος Πιερ Ιβ Κουστό, βαδίζοντας στα χνάρια του πατέρα του, πρωτοπορεί, χρησιμοποιώντας τα «όπλα» που του προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.

Αν και στην εποχή του πατέρα του δεν υπήρχε το Διδίκτυο, ο Πιερ Ιβ το αξιοποιεί για να φέρει πιο κοντά την παγκόσμια καταδυτική κοινότητα και να ευαισθητοποιήσει όλους όσοι θέλουν να συνεισφέρουν στην προστασία της θάλασσας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του «Τύπου της Κυριακής», ο 29χρονος Κουστό είναι ο ιδρυτής ενός διαδικτυακού οργανισμού, του Cousteau Divers, ο οποίος λειτουργεί ως βάση δεδομένων θαλάσσιων καταγραφών. Μέσω αυτού, όσοι αγαπούν τη θάλασσα μπορούν να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους και τα στοιχεία που συλλέγουν, έτσι ώστε να υπάρχει μια συνεχής ροή πληροφόρησης, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της δραστηριότητας του οργανισμού είναι η διαδικασία καταγραφής της βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο, αλλά και των ανθρωπογενών κυρίως απειλών που δέχεται. Όπως αναφέρει ο Πιερ Ιβ Κουστό, η υπεραλίευση, η μόλυνση αλλά και η έλλειψη κοινών πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε λίγα χρόνια θα βλέπουμε τον υποβρύχιο κόσμο μόνο σε πλάνα και φωτογραφίες αρχείου», συμπληρώνει.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar vasilissssss

  ο πατέρας σου λεηλάτησε όλους τους θαλασιους θυσαυρούς της μεσογείου.

  1. avatar xtjonny

   καλα εκανε ...
   ας το εκανε και ο δικο σου πατερας .

   1. avatar vasilissssss

    παγκαλο ψηφισες?

  2. avatar georgia_ars

   αντι να τους αφησει να σαπισουν αμεριμνοι....

   1. avatar vasilissssss

    αντί να τους δώσει στα μουσεία των εκάστοτε χώρων και όχι να βάζει τα αντικείμενα αξίας (χρυσα κτλ) στην τσέπη του και να δίνει μόνο αμφορείς και αλλά αντικείμενα μικρής αξίας (σε χρήμα όχι πολιτισμικής )

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει