Καταγγελία για υπέρβαση των ορίων ρύπων κατέθεσε η νομαρχία Κοζάνης στην εισαγγελία της πόλης. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της νομαρχίας, παρατηρήθηκαν υπερβάσεις στην εκπομπή σωματιδίων από το σταθμό λιγνίτη της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.

Ειδικότερα, Η νομαρχία Κοζάνης κατέθεσε στην εισαγγελία της πόλης βεβαίωση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία, κατά τη διάρκεια του 2008, η ΔΕΗ παρουσίασε αδυναμία συμμόρφωσης με τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Μείωσης Ρύπων.

Όπως καταγγέλλεται στο σχετικό έγγραφο, κατά το έτος 2008, η τέφρα από τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Πτολεμαΐδας μεταφερόταν με φορτηγά χωρίς κάλυμμα, με αποτέλεσμα να εκπέμπεται σκόνη.

Ενδιαφέρον, εξάλλου, παρουσιάζει η αναφορά του εγγράφου για έλλειψη άδειας διάθεσης στερεών αποβλήτων, έλλειψη αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και ελλιπή παρακολούθηση εκπομπών αερίων ρύπων.

Από την πλευρά της, η υπουργός Περιβάλλοντος δεσμεύτηκε με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου για την οριστική παύση λειτουργίας της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής «Πτολεμαΐδα 1».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη θα μεταβεί σήμερα, Παρασκευή, στην Πτολεμαΐδα προκειμένου να παρευρεθεί αυτοπροσώπως στο κλείσιμο της μονάδας.

Είναι χαρακτηριστικό πως η συγκεκριμένη μονάδα είναι η πρώτη που τέθηκε σε λειτουργία στην Πτολεμαΐδα, εν έτει 1959 και έχει ονομαστική ισχύ 70 Mwatt.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ