Ο Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ μπήκε σε λειτουργία για τη Σοβιετική Ένωση το 1977, ως πρότυπο εργοστάσιο. Στις 26 Απριλίου 1986, ξημερώματα Σαββάτου, 01:26 ώρα Μόσχας, σημειώθηκε το πυρηνικό ατύχημα. Μια έκρηξη και πυρκαγιά στον αντιδραστήρα Νο. 4 προκάλεσε δεκάδες άμεσους θανάτους και αμέτρητους άλλους από την ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Στις 27 Απριλίου δόθηκε εντολή για εκκένωση της κοντινής πόλης Πριπιάτ. Για να μειωθούν οι αποσκευές είπανε στους κατοίκους πως η απομάκρυνσή τους θα ήταν προσωρινή. Στο μολυσμένο Πρίπιατ παραμένουν ακόμα προσωπικά αντικείμενα που δεν θα περιέλθουν στα χέρια των ιδιοκτητών τους, λόγω της ραδιενέργειας. Η πόλη των 50.000 κατοίκων παραμένει από τότε έρημη σαν φάντασμα.

Σ’ ένα ουκρανέζικο γάμο οι συνδαιτυμόνες, παλιοί συντοπίτες του Πριπιάτ, καθώς διασκεδάζουν θυμούνται τη ζωή που έχασαν στο ατύχημα του Τσερνόμπιλ. Νοσταλγούν τα σπίτια τους που έμειναν ανέπαφα, τα λουλούδια της αυλής τους, τις βόλτες στο δάσος που έγινε στάχτη. Ονειρεύονται ό,τι βίαια εγκατέλειψαν, ό,τι τους απαγορεύτηκε να επιθυμούν, γιατί πλέον έχει πάνω του και μέσα του ραδιενέργεια.

Οι θεατές, ας ειπωθεί έτσι «γιατί το ατύχημα του Τσερνομπίλ δεν είχε θεατές;» κάθονται ως προσκεκλημένοι στα τέσσερα τραπέζια του γάμου. Επί κεφαλής και ένας ηθοποιός που αλλάζει τραπέζι σε κάθε μια από τις δεκατέσσερις διαφορετικές αφηγήσεις του έργου. Αυτομάτως γίνεσαι εν δυνάμει μάρτυρας και πρωταγωνιστής, ένας από τους τραγικούς εκείνους κατοίκους της πόλης που ο αφηγητής ηθοποιός, σε δεύτερο πρόσωπο, σου απευθύνει το λόγο, ή θα σου ψιθυρίσει μυστικά στο αυτί, για ιστορίες τρυφερές κι ανθρώπινες, για τον πόνο και τη ματαίωση της ελπίδας.

Οι ηθοποιοί με σιωπές, περισυλλογή, ηρεμία και γαλήνη, με γιορταστική διάθεση δημιουργούν την εξοικείωση, το πλησίασμα. Σε αντιδιαστολή με τη ζοφερότητα και το αποτρόπαιο του θανάτου και της καταστροφής, που κατακλύζει τη συλλογική μνήμη, γιγαντώνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την τραγικότητά της όπου και εκρήγνυσαι συμπάσχοντας στον αντιδραστήρα των συναισθημάτων σου.

Το σερβιρισμένο κρασί στο ποτήρι σου σε πρόποση χαράς και χοή σε πένθος, έτσι γίνεται. Γιατί εκείνη τη στιγμή μέσα σου πενθείς. Δεν οργίζεσαι για τον θάνατο, τον αποχωρισμό, τον εκπατρισμό, απλά πενθείς για ό,τι μεγάλο και μικρό αλλά σημαντικό αγαπάς. Υποφέρεις και βασανίζεσαι για το άγνωστο, το απρόβλεπτο που αιωρείται πάνω από τις ζωές μας. Η καταστροφή κι ο θάνατος έχει ονόματα πολλά και πάντα κάποιο παιδί θα λαχταρά τα καινούργια του παπούτσια που τ’ άφησε πίσω, ή ένα του παιχνίδι, κι ο μεσήλικας θα συλλογίζεται τον μόχθο του.

Μετά την παράσταση, ένα τελετουργικό ιερής μνήμης και ειρηνικής καταγγελίας, οι θεατές παραμείναμε άφωνοι και βαθιά συγκινημένοι στις θέσεις μας. Οι μεγαλύτεροι θυμηθήκαμε πόσο μας είχε αναστατώσει τότε η δυσάρεστη είδηση της έκρηξης του αντιδραστήρα. Ο φόβος που ακολούθησε, η αγωνία, ο τρόμος που κυρίευσε και τη δική μας ζωή, ειδικά στη Β. Ελλάδα. Τα νέα για τις τερατογνεννήσεις, τον καρκίνο, την καταστροφή σε πανίδα και χλωρίδα που ακολούθησαν.

Φεύγοντας αισθάνεσαι την ανάγκη να βελτιωθείς, ν’ αγαπήσεις τον συνάνθρωπο. Νιώθεις δέος για τους δυο εργάτες που με δική τους απόφαση φορώντας στολές κατάδυσης μπήκαν στον αντιδραστήρα για να μην συμβεί το χειρότερο και αναρωτιέσαι πόσο περίσσευμα ανθρωπιάς και αγάπης διέθεταν αυτοί οι δυο υπεράνθρωποι. Το πυρηνικό δέντρο που απλώνει δυστυχώς τις ρίζες του στον πλανήτη μας να μην ξανασκοτώσει άλλα δέντρα, άλλα δάση. Γιατί είμαστε μέρος του κόσμου, αναπνέουμε τον ίδιο αέρα και πίνουμε από το ίδιο νερό.

Πληροφορίες παράστασης

Συντελεστές
Κείμενο: Δημήτρης Αλεξάκης
Σκηνοθεσία: Φωτεινή Μπάνου
Κινησιολογία (μέθοδος viewpoints): Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου
Σκηνογραφία: Ευαγγελία Θεριανού
Φωτισμοί: Γιώργος Ζαφειρίου

Παίζουν οι: Χρήστος Καπενής, Φωτεινή Μπάνου, Bασιλική Σαραντοπούλου, Ανθή Φουντά

Ημέρες παραστάσεων: Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:00, από τις 22 Οκτωβρίου μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 2016

Διάρκεια παράστασης: 80′

Εισιτήρια
Κανονικό: 10 ευρώ
Φοιτητικό, άνω των 65 ετών: 8  ευρώ
Ανέργων, ΣΕΗ: 5 ευρώ

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Κύπρου 91Α, Κυψέλη,Κυψέλη
Τηλ: 2130040496