Οι αμετανόητοι λάτρεις του Star Wars γνωρίζουν πολύ καλά ότι ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά του Γιόντα -εκτός από την πράσινη απόχρωσήη και τα μυτερά αυτιά του- είναι η ανώτερη διάνοια και σοφία που τον διακατέχουν.

Εξαιτίας αυτού, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο σχεδιασμός του προσώπου του Γιόντα, στην πραγματικότητα, είναι εμπνευσμένο από έναν άλλο σπουδαίο, σοφό και λαμπρό άνδρα, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον διάσημο αστροφυσικό Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Όπως έχει αποκαλύψει, μάλιστα, ο καλλιτέχνης ειδικών εφέ και ο προϊστάμενος μακιγιάζ του Star Wars, Stuart Freeborn, δεν χρειάστηκε να κοιτάξει πολύ μακριά για να αντλήσει έμπνευση προκειμένου να δημιουργήσει τη θρυλική αυτή μορφή της σειράς ταινιών franchise.

Το μόνο που χρειάστηκε να κάνει ήταν να «μοντελοποιήσει» αυτό που αντίκριζαν τα μάτια του καθημερινά απέναντι από το γραφείο του: μια φωτογραφία του Αϊνστάιν που κρεμόταν στον τοίχο απέναντί του. Συγκεκριμένα, τα μάτια και οι ρυτίδες του διάσημου αστροφυσικού μπορούν να διακριθούν στην τελική εικόνα του Γιόντα.

Όπως ο ίδιος είχε αποκαλύψει σε συνέντευξη του παλιότερα «πίσω από τα γλυπτά του Γιόντα στο γραφείο μου διαφαινόταν η φωτογραφία του Αϊνστάιν με τις ρυτίδες του να ενσωματώνονται στη φιγούρα του μάστερ των Τζεντάι. Κατά την διάρκεια αυτής της εξελικτικής διαδικασίας ο Γιόντα άλλαξε σιγά σιγά από ένα ψηλό και κοκαλιάρικο είδος ακρίδας, σε αυτό το μικροσκοπικό πνεύμα που όλοι γνωρίζουμε σήμερα».

Ακόμη ένα πράγμα για το οποίο θα πρέπει να ευχαριστούμε τον λαμπρό επιστήμονα λοιπόν. Τουλάχιστον οι αμετανόητοι λάτρεις της σειράς ταινιών. Αν και πιθανότατα και ο ίδιος θα ήταν πολύ χαρούμενος γνωρίζοντας ότι το «σημάδι» του στο σύμπαν επεκτάθηκε και σε έναν γαλαξία, πολύ πολύ μακριά!