Με αφορμή το μεγάλο αφιέρωμα που πραγματοποιεί το τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του φεστιβάλ στο αμφιλεγόμενο αλλά απόλυτα γοητευτικό έργο του σκηνοθέτη, ο Ακι Καουρισμάκι βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και δεν κατάφερε να αποφύγει τον σχολιασμό της εκλογής του Μπάρακ Ομπάμα στην προεδρεία των ΗΠΑ.

«Η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, είναι καλό νέο για την Ευρώπη. Θα μπορούσαν να είναι χειρότερα τα πράγματα. Κανένας από τους προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει ροζ φτερά ούτε χέρια καθαρά, όμως ανάμεσα στις δύο επιλογές ο Ομπάμα ήταν η καλύτερη. Τώρα θα έχουμε τέσσερα χρόνια για να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη» δήλωσε.

Αναφερόμενος όμως στην οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η χώρα του προ 2οετίας και πλέον δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Δεν ξέρω πώς ξεπεράστηκε, γιατί ήταν ακόμη πιο βαθιά από την ελληνική. Το φινλανδικό μάρκο έπαψε να γίνεται δεκτό στο εξωτερικό, ο πληθωρισμός κάλπαζε. Η Φινλανδία βούλιαξε, έφτασε στον πάτο. Χρειάστηκαν χρόνια. Τα μπαρ τότε ήταν γεμάτα γιατί οι άνεργοι δεν άντεχαν πια να μένουν σπίτι τους. Στη αρχή οι ιδιοκτήτες χάρηκαν με την προσέλευση του κόσμου, αλλά σύντομα κατάλαβαν ότι οι άνθρωποι δεν είχαν χρήματα για ξόδεμα. Ο καπιταλισμός έχει σκαμπανεβάσματα. Όταν ο κόσμος δεν έχει αγοραστική δύναμη, οι επιχειρήσεις πάσχουν. Δε γίνεται να σου παίρνουν όλο το εισόδημα, πρέπει να σου αφήσουν και κάτι να ξοδέψεις».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν βλέπει σύγχρονες ταινίες εκτός από παλιές, ο κ. Καουρισμάκι απάντησε ότι έχει δει τις πιο πρόσφατες ταινίες του Τζιμ Τζάρμους, ενώ ως προς το μέλλον του κινηματογράφου και του κόσμου γενικότερα, ο δημιουργός δήλωσε ρεαλιστής και όχι πεσιμιστής, λέγοντας: «Είμαι απαισιόδοξος για την οικονομική κατάσταση της Ευρώπης, για το μέλλον της ανθρωπότητας που είναι ανύπαρκτο. Πρέπει να αντιδράσουμε ταχύτατα. Εάν δεν υπάρχουν ψάρια στις θάλασσες, δε θα επιβιώσουμε και εμείς».

Όσον αφορά στον ψηφιακό κινηματογράφο, ο κ. Καουρισμάκι τοποθετήθηκε ως εξής: «Καλή τύχη σε αυτούς που τον κάνουν, αλλά εγώ το βλέπω σαν να κάνεις βουτιά φορώντας μπότες. Ο κινηματογράφος βασίζεται στο φως, στον ηλεκτρισμό. Για μένα ο κινηματογράφος είναι φως. Είμαι πια μεγάλος για να βουτάω φορώντας μπότες. Οι νέοι είναι νέοι και έχουν την ενέργεια για να το κάνουν» ενώ ερωτώμενος για τα αίτια της αντιπάθειας του προς το σινεμά του Χόλυγουντ απάντησε πως χαρακτηριστικά: «Σας μοιάζω να είμαι ηλίθιος; Πρόκειται για ταινίες παντελώς άχρηστες».

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στο έργο του το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκη προβάλλει συνολικά 11 ταινίες του από τις 30 συνολικά που γύρισε στα 30 χρόνια της σκηνοθετικής του πορείας. Από το «Έγκλημα και τιμωρία» (μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι ) την Κυριακή 11 Νοεμβρίου τις 13.00 στον κινηματογράφο «Παύλος Ζάννας» της Αριστοτέλους ως το προτελευταίο του «Λιμάνι της Χάβρης» .