Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) στη μακρόχρονη ιστορία του, υπηρετεί με συνέπεια ένα σύνολο διαχρονικών Αξιών που αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης και σημεία αναφοράς του. Στο πλαίσιο των δράσεων Κοινωνικής Ευθύνης και Προσφοράς, το ΟΠΑ, με την ευκαιρία της έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους 2022 -2023, διοργανώνει εκδήλωση – συναυλία για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού σωματείου ατόμων με αναπηρίες ΕΡΜΗΣ.

Διαβάστε παρακάτω την αποκλειστική συνέντευξη του αντιπρύτανη του ΟΠΑ Καθηγητή κ. Κώστα Δράκο, αλλά και της Ειρήνης Καπελώνη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Σωματείου ΑμεΑ ΕΡΜΗΣ.

  1. Γνωρίζουμε ότι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) έχει «υιοθετήσει» το Πανελλήνιο Σωματείο ατόμων με αναπηρία ΕΡΜΗ. Πότε και με ποια αφορμή ξεκίνησε η συνεργασία?

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη μακρόχρονη ιστορία του, υπηρετεί με συνέπεια ένα σύνολο διαχρονικών Αξιών, η επικαιροποίηση των οποίων είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να αντικατοπτρίζονται και να ενσωματώνονται οι νέες ανάγκες και προοπτικές. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης και Προσφοράς, το ΟΠΑ, επαναπροσδιορίζει και κυρίως εμβαθύνει το περιεχόμενο της υπηρέτησης της αξίας της Κοινωνικής Προσφοράς  και της άμβλυνσης των ανισοτήτων. Με μια σειρά από  πρακτικές και δράσεις, προσπαθεί να συμβάλλει στην κοινωνική ευημερία, προστατεύοντας περιβαλλοντικούς πόρους και αφυπνίζοντας την κοινωνική ευαισθησία.

Έχοντας τα παραπάνω ως βάση, από τον Φεβρουάριο του 2022, το ΟΠΑ σύναψε συνεργασία με το Φιλανθρωπικό Σωματείο Ατόμων με Αναπηρίες ΕΡΜΗΣ προγραμματίζοντας κοινές δράσεις και  εκδηλώσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση τόσο της Κοινότητάς του όσο και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου σε θέματα Αναπηρίας. Παράλληλα έχει αναλάβει και την τεχνολογική υποστήριξη στο έργο του Σωματείου.

  1. Ποιος είναι ο στόχος της συναυλίας? 

Το ΟΠΑ, με την ευκαιρία της έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους 2022 -2023, αποφάσισε να διοργανώσει εκδήλωση – συναυλία για έναν διπλό σκοπό.

Ο πρώτος σκοπός είναι η ενίσχυση του φιλανθρωπικού σωματείου ΑμεΑ «Ερμής» , ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στο σωματείο να αγοράσει σχολικό μεταφοράς των παιδιών που φιλοξενεί καθημερινά στις εγκαταστάσεις του.

Ο δεύτερος σκοπός αφορά στην ευκαιρία που μας δίνεται με αυτό το γεγονός, ώστε να συναντηθεί όλη η κοινότητα του ΟΠΑ μαζί, καθηγητές-απόφοιτοι-φοιτητές-διοικητικό προσωπικό, να επικοινωνήσουμε και να διασκεδάσουμε μετά από αρκετό καιρό.

  1. Κοινωνική Ευθύνη και Προσφορά στα ΑΕΙ. Πόσο εφικτό είναι για ένα δημόσιο ίδρυμα να παρέχει κοινωνικό έργο? 

Ο Νίκος Καζαντζάκης είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ν’ αγαπάς την ευθύνη, να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω.» 

Έτσι λοιπόν, στα 100 και πλέον χρόνια λειτουργίας του το ΟΠΑ, έχει αναπτύξει σημαντικές κοινωνικές δράσεις, και έχει συνδράμει στην αρωγή διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Έχοντας ως ένα από τους βασικούς πυλώνες του την Κοινωνική Ευθύνη και Προσφορά και στηριζόμενο κυρίως στην εθελοντική προσφορά των στελεχών και των φοιτητών του, συμμετέχει στην παροχή βοήθειας στις μεγάλες κοινωνικές ανάγκες. Για παράδειγμα, πρόσφατα το ΟΠΑ προχώρησε σε πρόγραμμα αρωγής, αφενός των πυρόπληκτων μελών της κοινότητας του αλλά και σχολείων της Β. Εύβοιας. 

  1. Ποιοι είναι οι μέχρι τώρα τομείς των δράσεων σας?

Οι δράσεις του Προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης και Προσφοράς του ΟΠΑ απευθύνονται τόσο στην Κοινότητα του ΟΠΑ, φοιτήτριες – φοιτητές αλλά και διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, όσο και στο κοινωνικό σύνολο. 

Συγκεκριμένα, τα προγράμματα σπουδών του ΟΠΑ διαπνέονται σε  μεγάλο βαθμό από τις αξίες της Κοινωνικής Ευθύνης και της Ηθικής συμπεριφοράς μέσα στις επιχειρήσεις. Παράλληλα, η έρευνα, σε συνεργασία με πολλές επιχειρήσεις και με φορείς της κοινωνίας, εστιάζει σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης και ορθής διαχείρισης των Περιβαλλοντικών Πόρων. 

Επιπλέον, το ΟΠΑ έχει συνεργασίες και με οργανισμούς και δίκτυα για διοργάνωση σεμιναρίων και εκδηλώσεων σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ανοικτά προς όλους. 

Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε ότι το ΟΠΑ πρόσφατα έλαβε το Gold Award κατά την 14η Τελετή Απονομής RESPONSIBLE MANAGEMENT EXCELLENCE AWARDS BY EBEN. Ο EBEN είναι ενεργό Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιχειρηματικής Ηθικής το οποίο αριθμεί ήδη 18 χώρες μέλη και είναι εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής αντίληψης για την επιχειρηματική ηθική. Στόχος του είναι να διαδώσει το είδος της διοίκησης που βασίζεται σε αξίες, στην ηθική της ηγεσίας, αλλά και να αυξήσει την ευθύνη που έχουν οι εταιρείες προς την κοινωνία. 

  1. Ποιες είναι οι μελλοντικές κοινωνικές δράσεις του ΟΠΑ?

Το ΟΠΑ σχεδιάζει για την επόμενη διετία ένα πρόγραμμα δράσεων που φιλοδοξεί να συμβάλλει θετικά στην κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία. Επιπλέον, σχεδιάζει  μια σειρά ενεργειών που απευθύνονται στις φοιτήτριες και στους φοιτητές του, στοχεύοντας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής τους αλλά και στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Παράλληλα, θα συνεχίσει τις πολυετείς δράσεις του όπως το Κοινωνικό Φροντιστήριο που διοργανώνονται από  την Αρχιεπισκοπή και τον Δήμο Αθηναίων, την εθελοντική αιμοδοσία που συμβάλλει στην ενίσχυση της τράπεζας αίματος του Νοσοκομείου Παίδων Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού ενώ ήδη σχεδιάζεται το χριστουγεννιάτικο μπαζάρ με το σωματείο ΕΡΜΗΣ. 

Ειρήνη Καπελώνη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Σωματείου ΑμεΑ ΕΡΜΗΣ  

  1. Μιλήστε με δυο λόγια τι είναι το Σωματείο ΕΡΜΗΣ

Ο ΕΡΜΗΣ ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1988 από γονείς, κηδεμόνες & φίλους Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) : Νοητική Αναπηρία – Σύνδρομο Down – Αυτισμός – Κινητικές  και Πολλαπλές Αναπηρίες. Έγινε γρήγορα μια από τις πιο μεγάλες δομές για τα άτομα με αναπηρίες στην Ελλάδα. Αυτά τα 34 χρόνια έχει στηρίξει τις ανάγκες πάνω από 1600 ΑμεΑ. Αυτών και των οικογενειών τους.  Είναι Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και αναγνωρισμένο ως Ειδικώς Φιλανθρωπικό Σωματείο. Στις εγκαταστάσεις του στο Ελληνικό εξυπηρετεί 100 ΑμεΑ ενήλικες στην πλειοψηφία με  Νοητική Αναπηρία, από περίπου δεκαεπτά Δήμους στην Αττική. 

  1. Ποιες είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Σωματείου?

Το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ΚΔΗΦ) του ΕΡΜΗ είναι πιστοποιημένο από τις αρμόδιες αρχές και παρέχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και προστασίας ατόμων με νοητική υστέρηση κυρίως.

Πιο συγκεκριμένα παρέχει υπηρεσίες στους εκπαιδευόμενους του όπως, τη μεταφορά τους με σχολικά από και προς το Κέντρο, διατροφή (δεκατιανό – μεσημεριανό), δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, ψυχαγωγία, εσωτερικά & εξωτερικά προγράμματα, εκπαίδευση στη διαχείριση των προσωπικών τους αναγκών σε θέματα υγιεινής και αυτοεξυπηρέτησής τους.

  1. Ποιοι σας στηρίζουν και πως?

Το έργο του ΕΡΜΗ το στηρίζουν κρατικές επιχορηγήσεις, δωρεές και χορηγίες, έσοδα από εκδηλώσεις και παζάρια που διοργανώνει, εθελοντές με διάφορους τρόπους. Σίγουρα έχει ανάγκη την υποστήριξη όλων μας.

  1. Ένα Πανεπιστήμιο στηρίζει ένα μη κερδοσκοπικό Φιλανθρωπικό Σωματείο ΑμεΑ. Πως βλέπετε το παρόν και το μέλλον αυτής της συνεργασίας?

Είναι πολύ σημαντική η υποστήριξη που παρέχει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) στον ΕΡΜΗ ένα χρόνο τώρα. Γίνονται ενέργειες όπως είναι η συναυλία με του Gadjo Dilo στις 15 Οκτωβρίου 2022 στο Θέατρο Αττικού Άλσους «Κατίνα Παξινού» για τη χρηματοδότηση αγοράς ειδικού οχήματος για τη μεταφορά των ΑμεΑ. Θα διοργανωθούν και άλλες ενέργειες για τη χρημοτοδότηση σημαντικών αναγκών των εκπαιδευομένων του ΕΡΜΗ όπως η κατασκευή και λειτουργία Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης κ.ά. Φιλοξενεί τα εορταστικά bazaars του Σωματείου «ΕΡΜΗΣ», προβάλλει προς τα μέλη της κοινότητας του τα έργα και τις πρωτοβουλίες του Σωματείου, συνδιοργανώνει παραστάσεις από τις ομάδες του ΟΠΑ με παραδοσιακούς χορούς και θεατρικά δρώμενα και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, προσφορά τεχνολογικού και άλλου εξοπλισμού προς το Σωματείο (Η/Υ, κ.λπ.), ώστε να διευκολύνει την σύγχρονη λειτουργία του Σωματείου. Επίσης μέσα από τα μαθήματα του ΟΠΑ θα σχεδιαστούν σχετικές εργασίες και ερευνητικά προγράμματα και ο ΕΡΜΗΣ θα συμβάλει στην εκπαίδευση μελών του προσωπικού του Πανεπιστημίου σε θέματα υποστήριξης και εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρίες.

  1. Ποιες είναι οι μελλοντικές δράσεις του Σωματείου?

Όπως προαναφέρθηκε η κατασκευή και λειτουργία Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) είναι το πιο σημαντικό μελλοντικό πλάνο του ΕΡΜΗ. Τα άτομα με νοητική υστέρηση έχουν ανάγκη υποστήριξης και παρακολούθησης σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Όταν εκλείψει η γονεϊκή φροντίδα, πρέπει να φροντίσουμε να υπάρξουν αυτές οι κατάλληλες δομές στη χώρα μας που να εξασφαλίζουν στα άτομα αυτά μια αξιοπρεπή διαβίωση. Ο ΕΡΜΗΣ έχει ήδη προχωρήσει διαδικασίες για ίδρυση 2 Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, 9 ατόμων η κάθε μία σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Ηλιούπολη. 

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Σάββατο 15 Οκτωβρίου και ώρα 20:00 στο Θέατρο Αττικού Άλσους «Κατίνα Παξινού» με το μουσικό συγκρότημα Gadjo DIlo. Τα έσοδα από τα εισιτήρια της συναυλίας θα διατεθούν από το ΟΠΑ για την αγορά Σχολικού Μεταφοράς ΑμεΑ του φιλανθρωπικού σωματείου ΕΡΜΗΣ.

Μπορείτε να κλείσετε το εισιτήριο σας για τη συναυλία εδώ: bit.ly/ticketmasteraueb. Οι τιμές των εισιτηρίων ανέρχονται σε 10€ (κανονικό) και 5€ (Φοιτητικό, Ανέργων, Μαθητικό, Άνω των 65).