Τι θα λέγατε για ένα εξαιρετικό δράμα εποχής, με ερμηνείες που σου μένουν και ατμόσφαιρα που σε “παγώνει”; Αν η απάντηση σας ήταν θετική, τότε δεν θα έπρεπε να κάνε τίποτα άλλο παρά να απολαύσετε το The North Water (5 επεισόδια-60 λεπτά), μία σειρά του BBC και του AMC+, που μπορείτε να δείτε μέσω της COSMOTE TV.

Λίγο μετά τα μετά το 1850, o νεαρός γιατρός Patrick Sumner (Jack O’Connell) αποφασίζει να βάλει ένα τέλος στο στρατιωτικό παρελθόν του στην Ινδία, που τον στοιχειώνει, κάνοντας μία νέα αρχή. Η νέα αυτή αρχή θα γίνει σε μία αποστολή φαλαινοθηρίας στην Αρκτική. Στη ναυτική αυτή αποστολή θα συμμετέχει κάθε λογής “απόβρασμα”, όπως o Henry Drax (Colin Farrell), έναw κατά γενική ομολογία ψυχωτικός και απρόβλεπτος εργάτης.

Ο Patrick γενικά θα περνάει την ώρα του ήρεμα στην καμπίνα του, “ταξιδεύοντας” στο παρελθόν του και ακούγοντας συχνά-πυκνά τα επικριτικά σχόλια των ναυτικών προς την “ικανότητα” του να βρίσκεται στην αποστολή αυτή. Όταν θα αντιληφθεί ότι πίσω από αυτή την φαλαινοθηρία βρίσκονται και άλλα πράγματα, όχι τόσο αγγελικά, θα είναι πλέον αργά. Θα αναγκαστεί να ξεκινήσει ένα ταξίδι επιβίωσης, το οποίο θα φέρει στην επιφάνεια “πτυχές” από το παρελθόν του.

Το cast συμπληρώνουν ονόματα όπως οι Stephen Graham, Tom Courtenay και Peter Mullan, με τον καθένα τους να έχει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας.

Η άποψη του Lordoftheseries.gr

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία πολύ ποιοτική περίπτωση, πως να μην είναι άλλωστε αφού φέρει την υπογραφή του BBC! Το σκηνοθετικό κομμάτι, που “αποπνέει” κάτι παγερό, κάτι “ωμό”, με τα μόνιμα μουντά πλάνα, γεμάτα θάλασσα, χιόνι και σύννεφα. Το σενάριο δεν είναι κοινότυπο, αντιθέτως έχεις τις ανατροπές του και δεν κουράζει σε κανένα σημείο.

Βέβαια, η σειρά βασίζεται κατά μεγάλο ποσοστό στις εξαιρετικές ερμηνείες της. Ο Colin Farrell δίνει μία τρομαχτική ερμηνεία, με έναν χαρακτήρα που είναι ικανός για τα πάντα, την ώρα που ο O’Connell είναι εκείνος που δεν μιλάει πολύ σαν χαρακτήρας αλλά το βλέμμα του είναι αρκετό να “πει” πολλά.

Συνοπτικά, το The North Water είναι μία εξαιρετική επιλογή δράματος εποχής, που αξίζει για την καλή της σκηνοθεσία αλλά κατά κύριο λόγο για τις απίστευτες ερμηνείες της.