Οι φίλοι της κρητικής κουζίνας πάντα θα βρίσκουν έναν λόγο για να επισκέπτονται στέκια που τους μυούν στα μυστικά της. Παραδοσιακά μαγειρεία, κρητικοί καφενέδες και μεζεδοπωλεία σερβίρουν νόστιμα μεζεδάκια για γευστικές εξόδους που ταξιδεύουν έστω και νοητά στο αγαπημένο ελληνικό νησί.

Η Κρήτη

Η Κρήτη

Το οινομαγειρείο στη στοά Βερανζέρου, στην Πλατεία Κάνιγγος, αποτελεί κοινό μυστικό για τους φανατικούς της κρητικής κουζίνας. Με 30 χρόνια λειτουργίας, το κρητικό ρακάδικο,  φημίζεται για την απλόχερη κρητική φιλοξενία του και αποδίδει την επιτυχημένη λειτουργία του στις εποχιακές πρώτες ύλες, τον σεβασμό στην ποιότητα και τις ισορροπημένες τιμές. Ενημερωμένη ποικιλία σε κρητικά μεζεδάκια και σπιτικά μαγειρεμένα πιάτα, κρεατικά και ψαρικά.

Ρακουμέλ

Γευστικό στέκι που τιμά την κρητική κουζίνα επί της Εμμανουήλ Μπενάκη (νο 71) στα Εξάρχεια. Το Ρακουμέλ είναι ένα ρακοπωλείο- ρακάδικο με ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα και φιλικό περιβάλλον. Οι ιδιοκτήτες κατάγονται από την Ιεράπετρα και μαγειρεύουν καθημερινά σπιτικές νοστιμιές όπως, χοχλιούς μπομπουριστούς, σφακιανή πίτα με μέλι, γαμοπίλαφο κ.α. Συνδυάζονται τέλεια με ρακή από τη Σητεία και ρακόμελο με αρωματικά βότανα από την κρητική γη.

Το Λαΐνι

Το Λαΐνι

Αυθεντικό κρητικό καφενεδάκι σε μια ήσυχη γωνιά του Κεραμεικού (Αρτεμισίου 40), που θα σας κερδίσει από την πρώτη στιγμή. Το Λαΐνι (που σημαίνει μικρή πήλινη στάμνα) ανοίγει από νωρίς για να σας καλημερίσει με καφέ, ενώ αργότερα σερβίρει νόστιμα παραδοσιακά πιάτα με διαλεχτά καλούδια από την Κρήτη. Δοκιμάστε ντολμαδάκια, χοχλιούς, αυγά με στάκα και σφακιανόπιτα. Μέσα σε όλα θα λατρέψετε και το ρακόμελό τους.

Αστέρ

Μικρό και γουστόζικο γευστικό στέκι στα Άνω Πετράλωνα (Τρώων 48), που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ένας μεταμοντέρνος κρητικός καφενές. Στα λιγοστά τραπεζάκια του στο υπόγειο με τη ρετρό ατμόσφαιρα –χρωματιστά πλακάκια στο πάτωμα, παλιά έπιπλα, μίνιμαλ ξύλινα τραπέζια και υπέροχα σερβίτσια– απολαμβάνουμε νόστιμους κρητικούς μεζέδες, οι οποίοι γίνονται καθημερινά ανάρπαστοι. Μυζηθροπιτάκια με μέλι, χοχλιοί μπουμπουριστοί, πατάτες οφτές και άλλοι εκλεκτοί μεζέδες συνδυάζονται ιδανικά με ρακή ή με χύμα κρασάκι.

Ρακάκι

Μικρό και φιλικό, το Ρακάκι στην πλατεία της Καισαριανής (Μοσχονησίων 2-4), συγκεντρώνει στα τραπέζια του επισκέπτες από όλη την Αττική που το επιλέγουν για την αυθεντική, κρητική του κουζίνα. Αγνές πρώτες ύλες από την Μεγαλόνησο χρησιμοποιούνται για την δημιουργία πιάτων εμπνευσμένων από αυτή. Απάκι, αρνί οφτό, ντάκος, αβγά με στάκα και τέλειες πατάτες τηγανητές συνοδεύονται τέλεια με αυθεντική κρητική ρακή.