Η 94η απονομή των βραβείων Όσκαρ πλησιάζει -έχει προγραμματιστεί για την 28η Μαρτίου- και αρκετοί καλλιτέχνες έχουν ήδη γράψει ιστορία στα Όσκαρ με τις υποψηφιότητές τους. Περιμένοντας με ανυπομονησία την τελετή της Ακαδημίας του 2022, ας ρίξουμε μια ματιά στις ταινίες που έσπασαν ρεκόρ βραβείων τα προηγούμενα χρόνια -και όχι μόνο στο θεσμό των Όσκαρ.

Οι ταινίες με τις περισσότερες υποψηφιότητες όλων των εποχών σε καθιερωμένους θεσμούς

 Το usdish.com προχώρησε στη δημιουργία ενός γραφήματος με σκοπό να αναδείξει τις ταινίες με τις περισσότερες υποψηφιότητες -όχι απαραίτητα και νίκες- όλων των εποχών, σε διάφορους καθιερωμένους, πια, θεσμούς βραβείων. Για να το ολοκληρώσουν σωστά οι ιθύνοντες εξέτασαν δεδομένα υποψηφιοτήτων από τις Χρυσές Σφαίρες, τα Βραβεία του Σωματείου Ηθοποιών, τη Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεοπτικών Τεχνών (BAFTA) και τα Βραβεία Επιλογής Κριτικών, εκτός από τα Όσκαρ. Στην έρευνά τους συμπεριλάβανε, επίσης, πόσα αγάλματα πήρε κάθε ταινία στο σπίτι, αλλά όπως δείχνει το γραφικό, οι υποψηφιότητες δεν σχετίζονται πάντα με τις νίκες.

Το δράμα του 2010 «Ο Λόγος του Βασιλιά», σε σκηνοθεσία Τομ Χούπερ και τον Κόλιν Φερθ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας, κερδίζοντας 45 υποψηφιότητες στους πέντε οργανισμούς. Κέρδισε μόνο στο 33% των κατηγοριών για τις οποίες ήταν υποψήφιο, αλλά πήρε αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο βραβείο της χρονιάς: το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Πίσω του βρίσκεται το «La La Land» του 2016, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Ντάμιεν Σαζέλ και τους Ράιαν Γκόσλινγκ και Έμμα Στόουν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, το οποίο έλαβε 43 υποψηφιότητες και 25 βραβεία (ο τελευταίος αριθμός δεν περιλαμβάνει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας που κέρδισε -και μετά έχασε αμέσως σε μια απίστευτη γκάφα- το 2017). Τρίτη ακολουθεί η ταινία «Το Σχήμα του Νερού» του 2017, επίσης, με 43 υποψηφιότητες από τις οποίες κέρδισε τις 12.

Στην τέταρτη θέση συναντάται η βιογραφική ταινία «Λίνκολν» του 2012 με 43 υποψηφιότητες και 8 βραβεύσεις, ανάμεσα στις οποίες και το  Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου του Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στους τρεις ηθοποιούς με τα περισσότερα Όσκαρ στην ιστορία του θεσμού. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η γαλλική αισθηματική ταινία «Ο Καλλιτέχνης» του  2011, με συνολικά 40 υποψηφιότητες από τις οποίες κέρδισε τις 20.

Η φωτογραφία με το γράφημα είναι από το usdish.com