Μία σύμπραξη ανάμεσα στην ιταλική και την ασιατική κουζίνα, τη διεθνή τάση itameshi, έρχεται να παρουσιάσει στην ελληνική αγορά το νέο εστιατορικό βήμα του Κώστα Σκάρλα, γνωστού ως ιδιοκτήτη ενός από τα παλαιότερα πιστοποιημένα ιταλικα εστιατόρια της Αθήνας, του AlPino στο Παλαιό Φάληρο. Το νέο εστιατόριο, ακούει στο όνομα Amaya Itameshi Cuisine, (Amaya στα Ιαπωνικά σημαίνει «νυχτερινή βροχή») βρίσκεται στο Μικρολίμανο, και αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στις 26 Νοεμβρίου, με τον διακεκριμένο και με μακρά πορεία στις κουζίνες σεφ Χρύσανθο Μανωλόπουλο να επιμελείται το μενού. Το σχεδιασμό του χώρου έφερε εις πέρας η ελληνίδα, βιετναμέζικης καταγωγής Toom, η οποία θέλησε να ισορροπήσει σχεδιαστικά και διακοσμητικά ανάμεσα στον πλουραλισμό της Ιταλίας και τον μινιμαλισμό της Ιαπωνίας. Ο Κώστας Σκάρλας από την άλλη, μέσα από αυτό το βήμα, θέλει να συγκεράσει το παλιό με το νέο, θέλει ως κλασικός γνώστης της παραδοσιακής ιταλικής κουζίνας, να φέρει στην Ελλάδα, ότι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει σήμερα η γαστρονομία της γείτονος, που είναι γνωστή και ως «γαστρονομία των υλικών». 

Ο συγκερασμός ιταλικής και ασιατικής κουζίνας 

Βασικά στοιχεία αυτού του συγκερασμού που επιτυγχάνει η itameshi, ανάμεσα στην ιταλική και την ασιατική κουζίνα αφορούν στην ενσωμάτωση συστατικών  όπως τα εσπεριδοειδή, το yuzu, το τζίντζερ, τα φύλλα shiso, και διάφορα άλλα υλικά τα οποία παρά την αρχική αμηχανία, δημιουργούν ένα ισορροπημένο και νόστιμο αποτέλεσμα, σε μία casual dining εκδοχή. «Δίνουμε έμφαση στην φρεσκάδα και την απλότητα, στην καλή πρώτη ύλη, αλλά και στον τρόπο διαχείρισης των υλικών.», αναφέρει ο σεφ Χρύσανθος Μανωλόπουλος ο οποίος προετοίμασε «ένα μενού με ανατρεπτικές επιλογές την ίδια στιγμή όμως και οικείο». 

Οι comfort μεσημεριανές επιλογές

Ο σεφ επιλέγει να κινηθεί με μία πιο απλή κάρτα στο μεσημεριανό, ενώ διευρύνει τις επιλογές στο βραδινό. Αναλυτικότερα, η πιο comfort μεσημεριανή επιλογή, περιλαμβάνει carpaccio τόνου με bloody mary gel, πιπέρι σετσουάν, πίκλα σταφύλι, φινόκιο και ponzu, μαγιάτικο  tartare με macadamia, confit τοματίνια, ραπανάκι, αγγούρι, παπαρουνόσπορο και passion fruit vinaigrette, μοσχάρι carpaccio με πίκλα shimeji, yuzu, λάδι τρούφας, chips λαγόχορτου. Στην κατηγορία των ορεκτικών βρίσκουμε επίσης το χαρακτηρiστικό vitello tonnato, από κόντρα μόσχου γάλακτος, σάλτσα τόνου, καπνιστό χέλι, τραγανή κάπαρη και ραπανάκι. Bao buns αλλά και μία μεγάλη επιλογή από Flatbreads, όπως το flatbread oxtail με σιγομαγειρεμένη μοσχαρίσια ουρά, το Black με sashimi τόνου, αλλά και το Sobrassada με παρμεζάνα, asiago, αυγό ποσέ και mizuna δίνουν το δικό τους τόνο στα ορεκτικά. 

Η black καρμπονάρα και τα beef bucatini

Περνώντας στην ενότητα Pasta, η Black Carbonara, παρασκευάζεται με φρέσκο linguine με μελάνι σουπιάς, καπνιστή πανσέτα, λευκό miso, αυγό ποσέ και πούδρα nori. Τα νόστιμα ζυμαρικά bucatini, τα συναντάμε ως Beef Bucatini, σε μία συνταγή με μοσχαρίσια στηθοπλευρά, παρμεζάνα, φρέσκια ντομάτα και kimchi. Τα fettuccine φτιάχνονται με tartare τόνου, lime και pesto shiso, ενώ στο spaghetti γαρίδες ετοιμάζονται με φρέσκια τομάτα, jalapeno και αβοκάντο. 

Στα κυρίως βρίσκουμε το Κοτόπουλο yakitori με μαριναρισμένο γιαούρτι, γάλα καρύδας, lemongrass, αβοκάντο και ταλιατέλες λαχανικών, καθώς και τον Σολομό, με ρυζι jasmine, κόλιανδρο, κόκκινη κινόα. Το steak burger, με ψωμί shokupan, ταλιάτα μόσχου, foie gras, provolone, μαγιονέζα, τομάτα, iceberg, αλλά και το Flat iron steak, που σερβίρεται με beurre noisette-soya και λαχανικά εποχής, αποτελούν δύο ακόμη επιλογές στα κυρίως. Η Αμερικάνικη Tomahawk steak Black Angus αλλά και το Φαγκρί που σερβίρεται με κρέμα σελινόριζας, λευκό φασόλι, σαλάμι calabrese και σάλτσα από καπνιστή παλαμίδα ολοκληρώνουν το μενού του lunch.

To Dinner Menu

To Dinner Menu, περιλαμβάνει μία σειρά από πρωτότυπες σαλάτες όπως εκείνη με τις υφές παντζαριών, τη σαλάτα σπανάκι, τη Buratta με τα πολύχρωμα τοματίνια, τις φράουλες και το προζυμένιο ψωμί. Η σαλάτα με την ψίχα καβουριού, περιλαμβάνει χαβιάρι avruga, αβοκάντο και κυρωδικά. Στα ορεκτικά βρίσκουμε μία σούπα κολοκύθα, γαρίδες tartare με γάμπαρη και ταραμά από αυγοτάραχο ξιφία καθώς και το χαρακτηριστικό Μοσχαρίσιο tataki. Μαγιάτικο Carpaccio, Καρδιά Σολομού, αλλά και Black Flatbread με sashimi τόνου και ζύμη με μελάνι σουπιάς, ολοκληρώνουν την ενότητα των ορεκτικών. Το Rissoto αστακού, σερβίρεται με παλιωμένη παρμεζάνα, πράσινο κάρυ, περγαμόντο και βασιλικό, ενώ η περίφημη Cacio e Pepe γίνεται al tartufo με φθινοπωρινή τρούφα, pecorino romano και κατσικίσιο βούτυρο. Στην ενότητα των κυρίως βρίσκουμε τη σφυρίδα με risotto πατάτας, bonito, pink grapefruit και αγιολί λουίζας, αλλά και το λαβράκι με καπονάτα τομάτα, πατάτα σε βούτυρο kombu, κάπαρη και butter yuzu sauce. Τερίνα αρνιού, flat iron, striploin tagliata αλλά και Iberico με ταλιάτα μαύρου χοίρου με chutney ανανά. Το κοτόπουλο, είναι ελευθέρας βοσκής με κροκέτα provolone, κρέμα κουνουπίδι  και πορτοκάλι. 

Τα γλυκά

Το μενού ολοκληρώνεται με νόστιμες γλυκές vegetarian επιλογές, όπως το καραμελωμένο ρυζόγαλο, η Namelaka και το Bitter Choco. To εμβληματικό Tiramisu, παρασκευάζεται με crumble σοκολάτας, κρέμα Kahlua και παγωτό espresso.   

Cocktail με άρωμα Ιταλίας και Ιαπωνίας 

Τη λίστα των cocktails, επιμελείται ο βραβευμένος bartender Τεό Σπυρόπουλος, ο οποίος ακολουθώντας την τάση της εποχής, δίνει έμφαση στα υλικά και ενσωματώνει ένα λεπτό νήμα με το οποίο συνδέει τη λίστα του με το itameshi ύφος του Amaya. Μικρές λεπτές ιταλικές αλλά και ιαπωνικές νότες είναι αυτές που διαφοροποιούν τα κλασικά cocktails, δίνοντας τους μία άλλη οπτική που έρχεται και δένει ιδανικά με το σύνολο του Amaya. Όσο αφορά στις signature επιλογές της λίστας, αυτές έχουν έντονο ιαπωνικό χαρακτήρα, αφήνοντας να διαφανούν χαρακτηριστικά όπως είναι ο μινιμαλισμός και η αρτιότητα στη γεύση. 

Τα κρασιά 

Η λίστα των κρασιών, έχει στηθεί με γνώμονα την εντοπιότητα, καλύπτοντας όλες τις οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Την ίδια στιγμή, εμπεριέχει σημαντικές επιλογές από τον διεθνή αμπελώνα με τις ετικέτες να ξεπερνούν τις 100. Παράλληλα, διαθέτει 16 ετικέτες σε ποτήρι αντιπροσωπευτικό δείγμα της κάβας. 

Amaya Itameshi Cuisine

Ακτή Δηλαβέρη 1, Πειραιάς 

Τηλ.: 210 4100127-8

Instragram: amaya_itameshi_cuisine

Facebook: Amaya Itameshi Cuisine