Το «Nomadland» της Κλόι Ζάο κυριάρχησε στη φετινή τελετή απονομής των Όσκαρ, φεύγοντας με τρία βραβεία, της Καλύτερης Ταινίας, της Καλύτερης Σκηνοθεσίας και του Α’ Γυναικείου Ρόλου για τη Φράνσις ΜακΝτόρμαντ.

Η 39χρονη Κινέζα σκηνοθέτις είναι η δεύτερη μόλις γυναίκα που κερδίζει στην κατηγορία σκηνοθεσίας (μετά την Κάθριν Μπίγκελοου και το «Hurt Locker») και η πρώτη γυναίκα ασιατικής καταγωγής, όπψς σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Η Ζάο, η οποία έχει κερδίσει για το «Nomadland» Χρυσή Σφαίρα, BAFTA, Indies και ακόμη 55 βραβεία σκηνοθεσίας στις κριτικές ενώσεις της Αμερικής, δήλωσε όταν παρέλαβε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας: «Εκ μέρους των παραγωγών μου, ευχαριστούμε την Ακαδημία και τους συνυποψηφίους μας και όσους μας βοήθησαν για να γίνει αυτή η ταινία, τη συγγραφέα του βιβλίου στο οποίο βασιστήκαμε, όλους όσοι έπαιξαν, όσους βρήκαμε στον δρόμο και μας δίδαξαν τι σημαίνει πραγματική καλοσύνη».

Μετά την απονομή του βραβείου σκηνοθεσίας ανέφερε: «Σκέφτομαι πολύ τελευταία τι να κάνω όταν τα πράγματα δεν θα είναι πια τόσο καλά. Όταν μεγάλωνα στην Κίνα, λέγαμε κάτι ποιηματάκια με τον πατέρα μου. Η πρώτη φράση που θυμάμαι έλεγε “οι άνθρωποι είναι εκ γενετής καλοί”. Αυτό έχει επίδραση σε μένα μέχρι και σήμερα. Έβρισκα πάντα καλοσύνη στους ανθρώπους που συναντούσα. Αυτό το βραβείο είναι για όποιον έχει την πίστη και το κουράγιο να παραμένουμε καλοί στον εαυτό μας και στους άλλους, και το αφιερώνω σε όσους με ενέπνευσαν».

Το Όσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου δόθηκε στην Φράνσις ΜακΝτόρμαντ για την ταινία «Nomadland». Η πρωταγωνίστρια της ταινίας αύξησε σε 3 τα Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου που έχει στην κατοχή της, σημείωσε: «Είμαι η Φερν. Δείτε την ταινία μας στην πιο μεγάλη οθόνη που μπορείτε, δείτε σε κινηματογραφική αίθουσα. Το ίδιο να κάνετε σε κάθε ταινία που είδατε εδώ».

Μια ανατροπή στη φετινή τελετή, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ήταν πως το συγκεκριμένο βραβείο δεν ανακοινώθηκε τελευταίο – όπως συμβαίνει πάντα στην ιστορία του θεσμού – αλλά πριν από την απονομή των βραβείων Α’ Γυναικείου και Α΄ Ανδρικού Ρόλου.

Το Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου κέρδισε ο Άντονι Χόπκινς για την ερμηνεία του στον «Πατέρα» του Φλόριαν Ζέλερ.

Πρόκειται για το δεύτερο βραβείο Όσκαρ που κερδίζει ο 84χρονος ηθοποιός, τριάντα χρόνια μετά την «Σιωπή των Αμνών».

O Ντέιβιντ Καλούγια αναδείχθηκε νικητής στη κατηγορία Β’ Ανδρικού Ρόλου για το «Judas and the Black Messiah» του Σάκα Κινγκ, που κέρδισε και το Βραβείο Τραγουδιού, ενώ η 74χρονη Γιουν Γιου-τζουνγκ από τη Ν. Κορέα έφυγε με το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για το «Minari» του Λι Αϊζακ Τσανγκ.

Ο Δανός σκηνοθέτης Τόμας Βίντερμπεργκ σε έναν από τους πιο συγκινητικούς λόγους της βραδιάς αποθεώθηκε για τη νίκη του «Another Round» στην κατηγορία της Διεθνούς Ταινίας.

Ο Βίντερμπεργκ ευχαρίστησε την Ακαδημία και αφιέρωσε το βραβείο στην κόρη του, την οποία έχασε πρόσφατα σε δυστύχημα: «Είχα φανταστεί αυτήν την στιγμή από όταν ήμουν πέντε χρονών και ετοίμαζα λόγους. Είναι μία ταινία για το πώς μπορείς να χάσεις τον έλεγχο στη ζωή. Θέλω να ευχαριστήσω τη σύζυγό μου για τη δύσκολη περίοδο που περάσαμε. Το συνεργείο έκανε τα πάντα για να σώσει την ταινία και να σώσει εμένα. Η ταινία μιλάει για έναν απομονωμένο άνθρωπο που χάνεται στη μάχη του για το αλκοόλ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Μαντς Μίκελσεν, που έδωσε τον καλύτερο εαυτό του. Θέλαμε να κάνουμε μία ταινία που να γιορτάζει τη ζωή και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων συνέβη κάτι απίστευτο. Κάποιος κοίταζε το κινητό του όσο οδηγούσε και μέσα ήταν η κόρη μου. Πριν σκοτωθεί μου είχε στείλει ένα γράμμα και μου έλεγε ότι αγαπούσε αυτό το σενάριο. Νιώθω ότι είναι εδώ και με επευφημεί. Το έκανα για εκείνη, σαν φόρο τιμής. Αυτό το βραβείο είναι για εκείνη».

Το «Soul» της Pixar κέρδισε δύο βραβεία, εκείνα της Καλύτερης Μουσικής και της Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων. Το «Sound of Metal» έφυγε με τα βραβεία Ήχου και Μοντάζ, το «Tenet» με αυτό των Ειδικών Εφέ, το «Mank» απέσπασε βραβεία για την Καλλιτεχνική Διεύθυνση και τη Φωτογραφία του, η «Η Θρυλική Μα Ρέινι» διακρίθηκε στις κατηγορίες των Κοστουμιών και του Μακιγιάζ, ενώ το «Promising Young Woman» κέρδισε το Βραβείο Πρωτότυπου Σεναρίου.

Η φετινή τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ ήταν αναπόφευκτα ξεχωριστή λόγω των συνθηκών που επέβαλε η πανδημία, ωστόσο οι συντελεστές της απονομής, Στίβεν Σόντερμπεργκ, Τζέσι Κόλινς και Στέισι Σερ, φρόντισαν να δώσουν στη βραδιά έναν αξιομνημόνευτο χαρακτήρα.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Union Station, στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Λος Άντζελες, και όχι στο Dolby Theatre, όπως είθισται τα τελευταία χρόνια, καθώς κρίθηκε ακατάλληλο για την εφαρμογή των μέτρων κατά της πανδημίας. Στον σιδηροδρομικό σταθμό Union παρευρέθηκαν οι περσινοί νικητές σε ρόλο παρουσιαστών, εφαρμόζοντας ένα αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, ενώ -τηρώντας αποστάσεις- το κοινό απαρτίστηκε από μετρημένους φετινούς υποψηφίους. Παράλληλα, έγιναν δορυφορικές συνδέσεις και με επιλεγμένα venues απ’ όλον τον κόσμο.

Όλα τα βραβεία

Καλύτερη Ταινία

Nomadland

Α’ Γυναικείος Ρόλος

Φράνσις ΜακΝτόρμαντ για το «Nomadland»

Α’ Ανδρικός Ρόλος

Άντονι Χόπκινς για το «The Father»

Β’ Ανδρικός Ρόλος

Ντάνιελ Καλούγια για το «Judas and the Black Messiah»

B’ Γυναικείος Ρόλος

Γιουν Γιου-Τζουνγκ για το «Minari»

Σκηνοθεσίας

Κλόι Ζάο για το Nomadland

Πρωτότυπου Σεναρίου

Emerald Fennell για το «Promising Young Woman»

Διασκευασμένου σεναρίου

Christopher Hampton, Florian Zeller για το «The Father» (Ο πατέρας)

Κομμώσεις και Μακιγιάζ

Ma Rainey’s Black Bottom

Κοστούμια

Ma Rainey’s Black Bottom

Ανθρωπιστικό Βραβείο Jean Hersholt

Motion Picture Television Fund

Ήχος

Sound of Metal

Ταινία Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους

Two Distant Strangers

Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους

If Anything Happens I Love You

Ταινία Κινουμένων Σχεδίων

Soul (Pixar)

Ντοκιμαντέρ – Μικρού Μήκους

Colette

Ντοκιμαντέρ – Μεγάλου Μήκους

My Octopus Teacher

Ξενόγλωσσης ταινίας

«Another Round» (πρωτότυπος τίτλος: Druk) 

Οπτικά Εφέ

Tenet

Σχεδιασμός Παραγωγής – Καλλιτεχνική Διεύθυνση

Ντόναλντ Γκρέιαμ Μπερτ για το «Mank»

Φωτογραφία

Ερικ Μέσερσμιντ για το «Mank»

Μοντάζ

Μίκελ Ε.Τζ. Νίλσεν για το «Sound of Metal»

Βραβείο Ανθρωπισμού

Τάιλερ Πέρυ

Μουσική

Soul

Καλύτερο Τραγούδι

Fight for You από το «Judas and the Black Messiah»