Ο καλύτερος τρόπος για να ξορκίσεις το κακό είναι να το δεις στην οθόνη σου.

Παλιά και δοκιμασμένη συνταγή, αν είναι να κλειστούμε στα σπίτια μας το σινεμά θα γίνει ο καλύτερος φίλος μας.

Οι ταινίες με επιδημίες γνωρίζουν πλέον ένα ξαφνικό ενδιαφέρον.

Το «Contagion» (2011) έχει εκτοξευτεί άλλωστε σε πρωτόγνωρα μεγαλεία, καθώς πολλοί το αποκάλεσαν προφητικό και ακόμα περισσότεροι έσπευσαν να το ξαναθυμηθούν.

Και με τον κορονοϊό να δείχνει τα δόντια του απειλητικά, να τι μπορείς να χαζέψεις από την ασφάλεια του σπιτιού σου…

«Φορτίο» (2017)

Το «Cargo» μας μεταφέρει στην καρδιά μιας τρομακτικής πανδημίας για να δούμε έναν πατέρα που ψάχνει απεγνωσμένα στην ύπαιθρο της Αυστραλίας κάποιον να προστατεύσει και να φροντίσει την κόρη του.

Πρόκειται για μια φρέσκια και επικεντρωμένη στους χαρακτήρες επιδημία ζόμπι που συγκέντρωσε πολύ καλές κριτικές στο Rotten Tomatoes (88%), με τον Μάρτιν Φρίμαν να δίνει πραγματικό ρεσιτάλ ερμηνείας. Είναι διαθέσιμη στο Netflix.

«Πανδημία: Ο κύκλος του ιού της γρίπης» (2020)

Ολόφρεσκη, η σειρά ντοκιμαντέρ «Pandemic: How to Prevent an Outbreak» μας φέρνει σε επαφή με τους ήρωες που παλεύουν στην πρώτη γραμμή κόντρα στη γρίπη. Πώς σταματάς άραγε μια παγκόσμια επιδημία;

Η μίνι σειρά των 6 επεισοδίων εκτοξεύτηκε στα ύψη με την πανδημία του κορονοϊού, καθώς πολλοί έσπευσαν να βγάλουν συμπεράσματα για την τωρινή περιπέτεια της ανθρωπότητας. Είναι διαθέσιμη για streaming στο Netflix.

«Οι πεινασμένοι» (2017)

Το γαλλο-καναδικό zombie movie «Ravenous» είναι επίσης μια νέα προσέγγιση σε ένα κλασικό είδος. Το δράμα αποκτά εδώ τον πρώτο λόγο, αλλά και ο συναισθηματικός φόρος που διεκδικεί η επιβίωση.

Ένα θρίλερ χαμηλών τόνων με καλλιτεχνική ματιά μάς φέρνει σε μια επαρχιακή πόλη του Κεμπέκ που πλήττεται από ζόμπι και μια ετερόκλητη ομάδα επιζώντων προσπαθεί να απαλλαχθεί από τις ορδές. To βλέπεις άμεσα στο Netflix.

«Δώδεκα πίθηκοι» (2015)

Το Netflix φιλοξενεί επίσης και την αχτύπητη ταινία του 1995 «12 πίθηκοι» με τον Μπρους Γουίλις, σε περίπτωση που θες να την ξαναθυμηθείς. Εδώ όμως κάνουμε λόγο για την κυβερνοπάνκ σειρά των τριών κύκλων που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τους λάτρεις του είδους.

Σε ένα μετα-αποκαλυπτικό μέλλον λοιπόν ένας ταξιδιώτης του χρόνου επιστρέφει στο παρόν για να σταματήσει την επιδημία που πρόκειται να αποδεκατίσει την ανθρωπότητα. Ατμοσφαιρική, είναι ιδανική αν έχεις πολύ χρόνο για σκότωμα…

«Πανδημία» (2009)

Το «Carriers» αφορά στην ταχεία εξάπλωση ενός θανατηφόρου ιού που έχει βυθίσει την Αμερική στο χάος, παρακολουθώντας 4 φίλους που προσπαθούν να διασχίσουν την ενδοχώρα για να φτάσουν στον Κόλπο του Μεξικού.

Η επιδημία εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στον πλανήτη και η επιβίωση της ανθρωπότητας διακυβεύεται ανοιχτά. Όλα πια έχουν υποχωρήσει και ακόμα και οι νόμοι δεν έχουν τώρα λόγο να εφαρμοστούν. Γρήγορη και απειλητική, βλέπεται μονοκοπανιά.

Η «Πανδημία» ήταν στο Netflix, δεν είναι όμως πια διαθέσιμη για streaming.

«Το ξέσπασμα» (1995)

Κλασικό στο είδος και με all-star cast στους τίτλους του, το «Outbreak» περιγράφει μια επιδημία ενός ιού σαν τον Έμπολα (Μοτάμπα τον λέει), για χάρη του οποίου το Πεντάγωνο είναι αποφασισμένο να σκοτώσει ό,τι κινείται σε μια αμερικανική πόλη όπου πλήττεται από αυτόν.

Την ώρα που ένας στρατιωτικός γιατρός κοντοζυγώνει σε ένα εμβόλιο, ο στρατός των ΗΠΑ ετοιμάζεται να εξαφανίσει την πόλη από τον χάρτη. Σασπένς, συνωμοσίες και δυνατές ερμηνείες για το τέλος του κόσμου.

Άλλο ένα δυνατό φιλμ περί επιδημίας που έφτασε προσφάτως στο Top 10 του Netflix, δεν είναι πλέον διαθέσιμο στο κανάλι.