Zωντάνια, φρεσκάδα, αυτοσχεδιασμός και πολύ αγάπη για τη μουσική του βιρτουόζου κιθαρίστα Django Reinhardt, αλλά και του ρεμπέτικου είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της παράστασης «Manouche De Grec» που θα παρουσιάσουν την Παρασκευή το βράδυ, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο οι Gadjo Dilo. Τίτλος της βραδιάς «Όταν ο Τσιτσάνης συνάντησε τον Django».

Οι Gadjo Dilo επηρεασμένοι από τη τσιγγάνικη παράδοση – το όνομα του συγκροτήματος αποτελεί στα τσιγγάνικα μια κοροϊδευτική έκφραση και σημαίνει κάποιος που δεν είναι τσιγγάνος, ο τρελός μπαλαμός – δημιούργησαν το album «Manouche De Grec», που περιλαμβάνει 12 διασκευές από αγαπημένα ελληνικά τραγούδια κορυφαίων δημιουργών όπως: «Πέφτεις σε Λάθη» του Β. Τσιτσάνη, «Άλλα μου λεν τα μάτια σου» των Θ. Δερβενιώτη – Κ. Μάνεση και το «Ήρθα και απόψε στα σκαλοπάτια σου» των Γ. Ζαμπέτα – Χ. Βασιλειάδη κ. α., ζωντανεύοντας τη manouche gypsy swing μουσική παράδοση, μέσα από μοναδικές εκτελέσεις κομματιών του θρυλικού κιθαρίστα Django Reinhardt.

«O βασικός μας ήχος είναι swing. Η jazz της δεκαετίας του ’30 και του ’40, δεν ήταν η jazz που ξέρουμε σήμερα. Ήταν ένας πολύ πιο οικείος ήχος, ήταν η χορευτική μουσική της εποχής. Το swing ήταν η τρέλα της εποχής και gypsy swing είναι η μουσική που έχει στοιχεία και από τον Django, ο οποίος όντας τσιγγάνος προσέγγισε αυτή τη μουσική που παιζόταν τότε στην Αμερική, με τον δικό του τσιγγάνικο χαρακτήρα και προσθέτoντας τα δικά του στοιχεία του προέκυψε ένα συνονθύλευμα τσιγγάνικης swing γι’ αυτό λέγεται gypsy swing» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βιολονίστας της μπάντας Σέργιος Χρυσοβιτσάνος.

«Στο Γυάλινο μουσικό θέατρο, θα παρουσιάσουμε το καινούριο μας άλμπουμ που είναι παλιά διασκευασμένα ελληνικά κομμάτια σε anouche στυλ. Η μουσική Manouche λέγεται αλλιώς gypsy swing ή gypsy jazz και προέρχεται από τη μουσική του Django Reinhardt. Το ρεμπέτικο είναι ethnic και για να γίνει jazz πρέπει να μπουν στοιχεία και από τις δυο πλευρές. Στην ουσία είναι μια μίξη και των δύο μουσικών» συμπλήρωσε.

Το συγκρότημα Gadjo Dilo δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2009, με δύο κιθάρες και ένα κόντρα μπάσο, ενώ λίγο αργότερα προστέθηκαν το βιολί, το ακορντεόν και τα φωνητικά. Πρόκειται για ένα σχήμα που το δένουν ισχυροί δεσμοί φιλίας. ‘Οπως αναφέρει ο νεαρός μουσικός «ήμασταν φίλοι και ξεκινήσαμε έτσι παρεΐστικα, επειδή μας άρεσε αυτή η μουσική και στη συνέχεια μας προέκυψαν όλα τα άλλα. Λειτουργούμε και σαν παρέα και σαν οικογένεια. Ισχύει, κυρίως σήμερα ο στίχος του Σαββόπουλου “Φτιάχνουν οι Έλληνες κυκλώματα και ιστορία οι παρέες. Όμως και ο κόσμος έχει ανάγκη περισσότερο σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές να διασκεδάσει, να χαμογελάσει, να χορέψει, το βλέπουμε αυτό στις συναυλίες”».

«Το swing ήταν μόδα και στην Ελλάδα, δεν είναι κάτι το οποίο δεν το έχει ξανακούσει κανένας. Επίσης πάρα πολλοί ‘Ελληνες συνθέτες είχαν επηρεαστεί από τον Django, για παράδειγμα ο Χιώτης ήταν μεγάλος θαυμαστής του Django και στο παίξιμο του μπουζουκιού, αλλά και στην αρμονία του. Πολλά κομμάτια του είναι γραμμένα σε swing ρυθμούς. Ελληνικά κομμάτια τα οποία εμείς τα ξέρουμε, αλλά αν κάποιος δεν είναι μουσικός δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτό το κομμάτι που παίζεται είναι swing» είπε ο κ. Χρυσοβιτσάνος.

Το συγκρότημα απαρτίζεται από τους:

Κωνσταντίνο Μητρόπουλο – κιθάρα

Σωτήρη Πομώνη – κιθάρα

Tatoo – κόντρα μπάσο

Σέργιο Χρυσοβιτσάνο – βιολί

Γιώργο Τσιατσούλη – ακορντεόν

Ηλιάνα Τσαπατσάρη – φωνητικά