Ο Gerald Sibleyras χαρακτήρισε το έργο του «Heroes» κωμωδία. Την διαπερνά πανέξυπνο χιούμορ δοσμένο με τρόπο δυναμικό και μεταδοτικό, προκαλώντας αβίαστο γέλιο.

Γράφει η Χαρά Κιούση

Ταυτόχρονα όμως διαφαίνονται πλατιά συναισθήματα προκαλώντας συγκίνηση και τρυφερή αναστάτωση επιβεβαιώνοντας αυτό που είπε ο Στίβεν Χόκινγκ. Ότι  «η  ζωή θα ήταν τραγική αν δεν ήταν αστεία». Τρεις υπερήλικοι βετεράνοι του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου περνούν τη δύση της ζωής τους σ’ ένα οίκο ευγηρίας για απόστρατους.

Καθημερινά από χρόνια δίνουν το συνηθισμένο τους ραντεβού στην ταράτσα του κτιρίου που γίνεται δική τους επικράτεια.  Το περιβάλλον γνώριμο, ίδιο κι’ απαράλλαχτο, δεν κρύβει καμία έκπληξη για τον Ρενέ, τον Φερνάν και τον Γκουστάβ. Το τραγούδι του αέρα που κουνά τις λεύκες απέναντί τους, τα σμήνη των πουλιών ανάμεσά τους, κάποια γιορτή γενεθλίων, ένας θάνατος, κάποια συγγενικά γράμματα, αναμνήσεις, παλιές δόξες, ανάπηροι, πόθοι, φιλόδοξα κι’ ανέφικτα σχέδια για μια τους απόδραση στην εξωτική Ινδοκίνα, επιμηκύνουν τη θητεία τους στα όνειρα, σηκώνοντας τη ζωή «επ’ ώμου».

Ο Nikita Milivojevic σκηνοθετεί με στοχαστικότητα και ψύχραιμη εκτίμηση την πραγματικότητα της ζωής των ηρώων. Ο Γιάννης Φέρτης, ο Δημήτρης Πιατάς και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης -ηθοποιοί με πείρα και γνώση- ανταποκρίθηκαν στις αναζητήσεις του συγγραφέα.

Το έργο του εμβαθύνει πολυπρισματικά, με διαδοχικές ζωντανές εικόνες που τις συνδέει στην παράσταση το ίδιο γαλήνιο μουσικό κομμάτι του Δημήτρη Καμαρωτού, στις ανάγκες και τις επιθυμίες της τρίτης ηλικίας.

Οι «Ήρωες», απόμαχοι της ενεργούς ζωής, είναι σημαδεμένοι από μάχες δοσμένες σε πεδία πολέμου και προσωπικά. Τους ενώνουν οι ίδιες στρατιωτικές αξίες και ιεραρχίες, οι ίδιες απώλειες και το  ίδιο τέλος. Με προσωπικά πολεμοφόδια την πειθαρχία, τον σεβασμό, την αξιοπρέπεια, την μαχητικότητα, επιχειρούν φαντασιακές πορείες και αναρριχήσεις, να περάσουν ποτάμια και να κατακτήσουν μια τελευταία νίκη με έπαθλο την ελευθερία τους.

Εσωτερικά νιώθουν σαν νεοσύλλεκτοι και ανατρέχουν σε έρωτες, αναζητούν και ονειρεύονται αξιοπρεπώς μια αγάπη. Με διακριτικά τους τη συνέπεια στο λόγο, εγωιστικά σαφείς, συχνά άτολμοι λόγω φυσικής αδυναμίας,  αυστηρότητες, συγκρούσεις και μικρογκρίνιες μεταμορφώνονται εσωτερικά με τον καιρό. Συναδελφοσύνη, φροντίδα και μέριμνα , ενδιαφέρον και ανησυχία για τον άλλο, ό,τι δηλαδή τους δίδαξε ο στρατός γίνονται τιμητικά γαλόνια των γηρατειών.

Ο Δημήτρης Πιατάς – Ρενέ παίζει με πληθώρα υποκριτικών εκφράσεων το ρόλο του παραπονιάρη, συγκαταβατικού, υποχωρητικού και συμβιβασμένου με τις κινητικές -λόγω τραυματισμού- δυσκολίες, ωστόσο όλα αντιμετωπίζονται με τρυφερό παιχνίδισμα και διάθεση εξωτερίκευσις αισθημάτων.

Ο Γιάννης Φέρτης υποδύεται με γοητεία το ρόλο του Φερνάν και τις ερωτικές του αναπολήσεις. Ήρεμος, συγκαβατικός, συνεργάσιμος, πληροφορείται ψυχρά το θάνατο της αδελφής του, ενώ βασανίζεται από εμμονές για την Ηγουμένη Διευθύντρια του Ιδρύματος. Συγκινητικός και διασκεδαστικός με τα λιποθυμικά του επεισόδια και την εξασθένηση της μνήμης του που επηρεάζει τις αντιδράσεις του.

Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης στο ρόλο του ηγετικού Γκουστάβ με νοσταλγικό ύφος και βλέμμα αετίσιο, παρατηρεί, αφουγκράζεται και αποφεύγει τους άλλους παλαίμαχους που επιτείνουν το αίσθημα ανελευθερίας που νιώθει. Καταστρώνει την επιθυμητή απόδραση από τη μοναξιά και την εγκατάλειψη, αλλά είναι ανέφικτο.

Τα σώματα που ολοκλήρωσε σχεδόν την θητεία τους στη ζωή, είναι ανήμπορα πια και φυλλορροούν όπως ο πλάτανος στην ταράτσα. Η καρδιά και οι αγέραστοι πόθοι όμως βάζουν φτερά και οι τρεις ήρωες στρατευμένοι με πείσμα πετούν ψηλά όπως οι χήνες σε σχήμα νίκης.

Η μελαγχολία του γυμνού σκηνικού, τα κομψά κοστούμια σε γήινα χρώματα και οι αξιοπρεπείς ερμηνείες μίλησαν μέσα μας για την ακατάβλητη θέληση για ζωή.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Νιkita Milivojevic
Μετάφραση: Μαριάννα Τόλη
Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός
Κινησιολογία: Αmalia Bennett
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς
Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Βίντεο: Στάθης Αθανασίου
Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ
Παραγωγή: Art & Ether- Μαριάννα Τόλη
Δημόσιες Σχέσεις: Όλγα Παυλάτου

Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου
Προφήτη Δανιήλ 3-5 και Πλαταιών, Κεραμεικός
Τηλ.: 2110132002-5, 2121042777

Μέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη, Πέμπτη & Κυριακή: 20.00
Παρασκευή, Σάββατο: 21:00

Τιμές εισιτηρίων:
Τετάρτη & Πέμπτη: 16 ευρώ , φοιτητικό 12 ευρώ, ΑΜΕΑ & ανέργων 10 ευρώ
Παρασκευή: 18 ευρώ , φοιτητικό 12 ευρώ, ΑΜΕΑ & ανέργων 10 ευρώ
Σάββατο: 20 ευρώ, φοιτητικό 14 ευρώ
Κυριακή: 20 ευρώ, φοιτητικό 14 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων:

Προπώληση ηλεκτρονικά στο:www.viva.gr, τηλεφωνικά στο 11876 και στο δίκτυο φυσικών σημείων Viva https://www.viva.gr/ticke ts/theater/theatro-vasilakou/i roes/
Στα εκδοτήρια του θεάτρου: Προφήτη Δανιήλ 3-5 και Πλαταιών, Κεραμεικός, τηλ. 2110132002-5 & 2121042777 (ώρες ταμείου: 10:00 πμ- 9:00μμ)